Skip to main content

Τρεις οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές για την Αγορά Μοδιάνο

Τα προβλήματα στα οποία μπορεί να «σκοντάψει» ο πλειοδοτικός διαγωνισμός για την πώληση του ποσοστού που ελέγχει το δημόσιο.

Τρεις τουλάχιστον αναμένεται ότι θα είναι οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση του 43,63% του ποσοστού του δημοσίου στην Αγορά Μοδιάνο, με την ελπίδα ότι ο πλειοδοτικός διαγωνισμός που προκήρυξε το ΤΑΙΠΕΔ θα προκαλέσει εξελίξεις που θα έχουν σαν αποτέλεσμα την αξιοποίηση του διατηρητέου αυτού ακινήτου, στη καρδιά του εμπορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Voria.gr, εκτός από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, που έχει ενδιαφέρον για την αγορά του μετοχικού ποσοστού του δημοσίου, όπως έχει άλλωστε δημοσίως δηλώσει ο πρόεδρός του Μιχάλης Ζορπίδης, υπάρχουν άλλοι δύο ενδιαφερόμενοι: Ο ένας είναι γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας που έχει επενδύσει σε εμπορικές αναπτύξεις σε Αθήνα αλλά και στη Θεσσαλονίκη, ενώ ο δεύτερος είναι ξένος φορέας, που «βλέπει» και άλλα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ και ο οποίος έχει σημαντικές εμπορικές αναπτύξεις στην Ευρώπη.

Η Μοδιάνο, ένα ακίνητο με τη δική του ξεχωριστή ιστορία και σημασία για την αγορά της Θεσσαλονίκης, έχει επανειλημμένως απασχολήσει τη Voria.gr καθώς η απόκτηση και αξιοποίησή της δεν είναι μόνο ζήτημα χρημάτων, αν και θα απαιτηθούν κεφάλαια άνω των 10 εκατ. ευρώ και ίσως και περισσότερα των 15 εκατ. ευρώ.  

Σημειώνεται ότι για το ποσοστό του δημοσίου, ένα εύλογο τίμημα εκτιμάται μεταξύ 2,5-3 εκατ.ευρώ, το οποίο σημαίνει ότι για την αγορά του 100% της Μοδιάνο θα απαιτηθούν περί τα 5- 6 εκατ. ευρώ. Πέραν του ποσού της αγοράς, ο νέος ιδιοκτήτης θα πρέπει να επενδύσει τουλάχιστον 5 εκατ. ευρώ για στατικές ενισχύσεις και εργασίες αποκατάστασης, πλέον αρχιτεκτονικών και διακοσμητικών επεμβάσεων.

Για την αξιοποίηση της Μοδιάνο πρέπει να ξεπεραστούν τρεις ουσιώδεις δυσκολίες/ προβλήματα:

- Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος συνεννόησης με τους 61 μικροιδιοκτήτες που ελέγχουν το υπόλοιπο 56,37%.

- Η Αγορά Μοδιάνο είναι χαρακτηρισμένη και ως προς τη χρήση της, το οποίο σημαίνει ότι ο νέος ιδιοκτήτης θα δεσμευτεί ότι θα λειτουργεί ως αγορά τροφίμων. Ένας επενδυτής, οπωσδήποτε θα είχε μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν μπορούσαν να δοθούν και άλλες χρήσεις αφού πλέον το λιανεμπόριο τροφίμων έχει διαφοροποιηθεί βάσει των νέων συνηθειών των καταναλωτών.  

- Η αξιοποίηση ενδέχεται να σκοντάψει στον ΕΝΦΙΑ και στον υπολογισμό του, αφού ο συγκεκριμένος φόρος στα εντός σχεδίου πόλης ακίνητα υπολογίζεται επί της δομήσιμης επιφανείας και όχι επί της δομημένης. Όμως, στη Μοδιάνο, ένα διατηρητέο συγκρότημα που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και έχει μεγάλο συντελεστή δόμησης, η διαφορά στη φορολογική επιβάρυνση, εξ αιτίας της διαφοράς μεταξύ δομημένης και δομήσιμης επιφανείας, είναι πολύ μεγάλη.

Μέχρι του παρόντος, το ΤΑΙΠΕΔ, για να προετοιμάσει το δρόμο για τον πλειοδοτικό διαγωνισμό, έχει κάνει συναντήσεις με τους δύο δικηγόρους που εκπροσωπούν τους πολλούς μικροιδιοκτήτες αλλά και με την Ισραηλιτική Κοινότητα, καθώς υπήρχε σκέψη για ενδεχόμενο συνδυασμό της αξιοποίησης της Μοδιάνο με την όμορη Νέα Αγορά, μεγάλο μέρος της οποίας ανήκει στην ΙΚΘ.

Το δεδομένο μέχρι σήμερα είναι, ότι το ΕΕΘ ενδιαφέρεται για την απόκτηση του 43,63% του δημοσίου και πως διαθέτει στο αποθεματικό του τα κεφάλαια που εκτιμάται ότι απαιτούνται για την αγορά του. Το Επιμελητήριο, το οποίο έτσι θα κάνει μία εξασφαλισμένη τοποθέτηση των χρημάτων του, αλλά και θα συμβάλλει για να στηρίξει τις δραστηριότητες επαγγελματιών - μελών του, θέλει τουλάχιστον το 51% της Αγοράς για να προχωρήσει στην επένδυση αυτή.

Αυτό το οποίο επίσης γνωρίζει η Voria.gr είναι, ότι ιδιοκτήτες που ελέγχουν ποσοστό 10%, συμφωνούν να πωλήσουν τα μερίδιά τους, κάτι που διευκολύνει όσους ενδιαφέρονται για το ποσοστό του δημοσίου.

Το κατά πόσο οι ενδιαφερόμενοι θα αποφασίσουν ότι η Μοδιάνο έχει για αυτούς προοπτική, θα φανεί στις 10 Οκτωβρίου, ημερομηνία καταληκτική για την κατάθεση προσφορών.

Να τονιστεί ότι στη περίπτωση που το ΕΕΘ αποφασίσει να προχωρήσει με το σχέδιό του, θα πρέπει να ενοικιάσει την Αγορά, προφανώς με long lease, αφού το ίδιο δεν μπορεί να αναλάβει την αποκατάσταση και αξιοποίηση της Μοδιάνο.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, πολλοί είναι οι κάτοχοι μικροιδιοκτησιών που ενδιαφέρονται να πωλήσουν επειδή η Μοδιάνο, σαν αγορά τροφίμων, έχει υποβαθμιστεί και τα περισσότερα καταστήματα είναι ξενοίκιαστα. Εάν λοιπόν υπάρξουν προσφορές για το ποσοστό του δημοσίου και, δοθεί ένα επιπλέον κρίσιμο ποσοστό από τις μικροιδιοκτησίες ιδιωτών, τότε το πιθανότερο όλων είναι, να θελήσουν και άλλοι να πωλήσουν μερίδιά τους. Όσοι μικροί ιδιοκτήτες δεν θελήσουν να πωλήσουν, θα μπορούν να εκφράζουν τα συμφέροντά τους ενδεχομένως μέσα από μία εταιρεία που θα συσταθεί για το σκοπό αυτό.