Skip to main content

Τρεις μήνες για να κλείσουν οι πληγές του «Γηρυόνη» στη Χαλκιδική

Ποιες περιοχές επλήγησαν περισσότερο. Πού καταγράφονται οι ζημιές. Η λάσπη σκέπασε τα πάντα. Τι γίνεται σε Θεσσαλονίκη και Πιερία.

Περίπου τρεις μήνες υπολογίζουν ότι θα χρειαστούν οι αρμόδιοι, προκειμένου να αποκατασταθούν πλήρως οι ζημιές που προκάλεσε στη βόρεια Χαλκιδική το πέρασμα του «Γηρυόνη».

Σύμφωνα με τους αρμόδιους της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, πέρα από τις ζημιές σε περιουσίες, η εκτεταμένη λασποροή δημιούργησε σημαντικά προβλήματα.

Η περιοχή και ειδικά η Ολυμπιάδα, εξαιτίας της υπερχείλισης του ρέματος «Βασδέκης» πλημμύρισε χτες το βράδυ εκ νέου, οπότε επίκειται και η άμεση καταγραφή των νέων ζημιών.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, έδωσε εντολή να παραμείνει όλος ο μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας σε επιφυλακή και να βοηθήσει τους πολίτες και τις τοπικές αρχές στην αποκατάσταση των ζημιών.

Από το πρωί 30 συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Αριστοτέλη εργάζονται στην περιοχή και θα παραμείνουν για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ η Περιφέρεια προχώρησε στη μίσθωση μηχανημάτων κι από εταιρίες της περιοχής για να συνδράμουν το έργο της αποκατάστασης.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας, Μπάμπης Στεργιάδης, είπε χαρακτηριστικά στη σημερινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής ότι «για να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες, εξαιτίας της σφοδρότητας της κακοκαιρίας. Η έντονη λασποροή έχει δημιουργήσει πολύ μεγάλα ζητήματα. Δεν ήταν απλώς βρόχινο το νερό, αλλά παρέσυρε και πολλά χώματα και φερτά υλικά, που επιδείνωσαν την κατάσταση».

Τα μεγαλύτερα προβλήματα, όπως είπε, καταγράφονται σε Ιερισσό, Στρατώνι, Ολυμπιάδα, Σταυρό, Γομάτι, Πλανά και Μεγάλη Παναγιά. Στο οδικό δίκτυο που υπέστη βλάβες και έχει διακοπεί η κυκλοφορία εργάζεται ήδη εργολάβος για να το αποκαταστήσει τις αμέσως και μέχρι τις πρώτες απογευματινές ώρες θα έχει αποκατασταθεί και η δίοδος προς το Άγιον Όρος.

Δεδομένου ότι έρχεται και η χειμερινή περίοδος, ο φετινός χειμώνας στη συγκεκριμένη περιοχή αναμένεται δύσκολος τόσο για τους κατοίκους, όσο και για τις υπηρεσίες, που έχουν επιφορτιστεί με την αποκατάσταση των πληγών.

Ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι τα μηχανήματα της Περιφέρειας θα παραμείνουν στην περιοχή με εντολή περιφερειάρχη, μέχρι την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών.

«Η Πολιτεία έχει αντιληφθεί τη σοβαρότητα των καιρικών φαινομένων που πλήττουν ειδικά την περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας, γνωρίζοντας και το ανάγλυφο στο βόρειο τμήμα της χώρας, οπότε και το κυβερνητικό κλιμάκιο που επισκέφτηκε την περιοχή της Χαλκιδικής αντιλαμβάνεται ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να γίνονται πιο άμεσα. Δεν μπορεί για παράδειγμα να μην έχει δοθεί ούτε ευρώ από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές της 10ης Ιουλίου 2019 και πάλι στη Χαλκιδική και να περιμένουμε κι εμείς να πληρώσουμε τα μηχανήματα, που σπεύδουν κάθε φορά από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να συνδράμουν τους πολίτες. Ευτυχώς, πολύ έγκαιρα, από τις καταστροφές του Ιουλίου κάναμε επεμβάσεις στα ρέματα της Χαλκιδικής, αυτά που πλημμύρισαν. Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς σήμερα θα θρηνούσαμε θύματα», δήλωσε ο κ. Στεργιάδης.

Για τις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλονίκης και της Πιερίας ο κ. Στεργιάδης τόνισε ότι όπου έχουν καταγραφεί μεγάλα ζητήματα έχουν πάει μηχανήματα της Περιφέρειας.

Στη Θεσσαλονίκη διατίθενται μηχανήματα στις περιοχές των Δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας, καθώς και στο Σταυρό (Δήμος Βόλβης), ενώ στην Πιερία τα μηχανήματα πηγαίνουν στην παραλία της Κατερίνης, αλλά και σε ρέματα, όπως ο Πέλεκας και ο Ουρλιάς.