Skip to main content

Τρεις νεκροί μετανάστες στη Μεσόγειο - Διασώθηκαν 560

Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στα ανδαλουσιανά λιμάνια της Μάλαγας, της Αλμερίας και της Μοτρίλ, διευκρίνισαν οι ισπανικές υπηρεσίες.

Συνολικά 564 μετανάστες διασώθηκαν την Τετάρτη στη Μεσόγειο, ανοικτά των νότιων ακτών της Ισπανίας, ενώ άλλοι τρεις βρέθηκαν νεκροί, γνωστοποίησαν οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα.

Οι μετανάστες επέβαιναν σε 12 επισφαλή πλεούμενα. Τους επιβαίνοντες σε δύο από αυτά διέσωσε η Guardia Civil (η ισπανική χωροφυλακή). Οι μετανάστες μεταφέρθηκαν στα ανδαλουσιανά λιμάνια της Μάλαγας, της Αλμερίας και της Μοτρίλ, διευκρίνισαν μέσω Twitter οι ισπανικές υπηρεσίες διάσωσης στη θάλασσα.

Όμως βρέθηκαν επίσης «τρία πτώματα» μεταναστών στη θάλασσα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Η Ισπανία έχει μετατραπεί από την άνοιξη στη βασική πύλη εισόδου των μεταναστών και των προσφύγων που προσπαθούν να μπουν παράτυπα στην Ευρώπη διά της θαλάσσιας οδού, ξεπερνώντας κατά πολύ την Ελλάδα και την Ιταλία.

Από την 1η Ιανουαρίου ως την 24η Νοεμβρίου, 51.984 μετανάστες αφίχθησαν στην Ισπανία διά της θαλάσσιας οδού και 675 βρήκαν τον θάνατο στη θάλασσα προσπαθώντας να φθάσουν στη χώρα. Το 2017, οι άνθρωποι που χάθηκαν στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φθάσουν στην Ισπανία εκτιμάται ότι ήταν τουλάχιστον 224.

Ο αριθμός αυτός αναλογεί σε σχεδόν τις μισές αφίξεις μεταναστών στην Ευρώπη διά θαλάσσης τη συγκεκριμένη περίοδο, οι οποίες είναι πάνω από 106.000, κατά δεδομένα που έχουν δημοσιοποιηθεί από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης (ΔΟΜ).

Παρά τη μεγάλη μείωση των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία εξαιτίας των μέτρων που πήρε ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής της Λέγκας (άκρα δεξιά) Ματέο Σαλβίνι, η θαλάσσια οδός της κεντρικής Μεσογείου παραμένει η φονικότερη: 1.277 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε αυτήν από την αρχή της χρονιάς, κατά τον ΔΟΜ.