Skip to main content

Τρισέ: «Έχω εμπιστοσύνη στην Ελλάδα»

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ υπογράμμισε πως έχει εμπιστοσύνη στη χώρα μας και ότι η Ελλάδα θα λάβει τις αποφάσεις που επιβάλλονται για την αντιμετώπιση της δημοσιονομι
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κοντ Τρισέ, επανέλαβε σήμερα, Παρασκευή, ότι έχει εμπιστοσύνη στην ελληνική κυβέρνηση ότι θα πάρει τα «τολμηρά και θαρραλέα» μέτρα που επιβάλλονται, για να επιλύσει τη δημοσιονομική κρίση που πλήττει την Ελλάδα.

«Εκτιμώ ότι είναι σημαντικό η κυβέρνηση να πάρει αποφάσεις -ίσως και να τις παίρνει αυτήν τη στιγμή που μιλάμε- και έχω εμπιστοσύνη ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πάρει μέτρα αντάξια της κατάστασης, η οποία καλεί η ίδια για τολμηρά και θαρραλέα μέτρα», δήλωσε ο Τρισέ σε δημοσιογράφους στο τέλος μιας διάσκεψης που οργανώθηκε στο Λονδίνο.

Ο Τρισέ είχε κάνει και χθες παρόμοιες δηλώσεις. Σε συνέντευξή του στις βελγικές οικονομικές εφημερίδες «L΄Echo» και «De Tijd», είχε καλέσει την ελληνική κυβέρνηση να δράσει, για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το χρέος.

Ενίσχυση κεφαλαίων των τραπεζών

Επίσης, ο κ Τρισέ κάλεσε τις τράπεζες, να ενισχύσουν τα ίδια κεφάλαιά τους μάλλον, παρά να καταβάλλουν μερίσματα στους μετόχους τους ή να πληρώνουν μπόνους στα στελέχη τους.

«Καλώ τις τράπεζες να επωφεληθούν πλήρως από την πρόσφατη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους, για να ενισχύσουν τα κεφάλαιά τους μάλλον, παρά για να διανείμουν ένα μεγάλο μέρος των κερδών τους ή για να πληρώνουν αδικαιολόγητα υψηλές αμοιβές ή μπόνους», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

«Οι ενισχυμένοι ισολογισμοί θα βοηθήσουν τις τράπεζες να εκπληρώσουν την ουσιαστική λειτουργία τους στην οικονομία, που είναι ο δανεισμός», υπογράμμισε ο Τρισέ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ