Skip to main content

Τρίζει η ναυτιλιακή βιομηχανία της Βρετανίας - Η εμπλοκή της Ελλάδας

Η Βρετανία προσβλέπει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με τον ελληνόκτητο εφοπλισμό - Πυρετός επαφών και ζυμώσεων σε Λονδίνο και Αθήνα

Εντείνονται οι επαφές στο Λονδίνο και στην Αθήνα με σκοπό να διασφαλιστεί ότι οι Έλληνες πλοιοκτήτες θα εξακολουθήσουν να πρωταγωνιστούν στη ναυτιλιακή σκηνή του Λονδίνου, και μετά το Brexit. Aν και το Λονδίνο πλέον βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση να περιβάλλεται πλέον από μεγαλύτερη αβεβαιότητα και από εκείνη της Ελλάδας λόγω του Brexit.

Ωστόσο, η Βρετανία προσβλέπει σε ακόμη στενότερη συνεργασία με τον ελληνόκτητο εφοπλισμό τόσο κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για το Brexit όσο και στη μετά Brexit εποχή. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), Θ. Βενιάμης, συναντήθηκε και με τον αρμόδιο για τη ναυτιλία Βρετανό υφυπουργό, Τζον Χέις. Κύριο θέμα των συζητήσεων ήταν η κοινή πεποίθηση των δύο πλευρών για την ανάγκη διατήρησης και περαιτέρω ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής ναυτιλίας ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή με τον δριμύ ανταγωνισμό.

Συμφωνήθηκε να διατηρηθεί δίαυλος διάλογου ενόψει και των διαπραγματεύσεων για το Brexit, αν και οι Βρετανοί μόλις τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται τα δυσάρεστα επέκεινα της απόφασης τους να αποχωρήσουν από την ΕΕ. Στην πραγματικότητα δεν είναι μόνο τα θεμέλια της βρετανικής ναυτιλιακής βιομηχανίας που τρίζουν, αλλά όλης της χρηματοπιστωτικής οικονομίας εν γένει. Οι αποχωρήσεις μεγάλων ξένων (αλλά και βρετανικών) τραπεζών από το νησί είναι πλέον στην ημερήσια διάταξη, με τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής της εξέλιξης να είναι ιδιαιτέρως αρνητικές.