Skip to main content

Τι λένε οι επιχειρηματίες της Θεσσαλονίκης για τα κόκκινα δάνεια

Τι δείχνει η έρευνα του Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Βαρίδι προκειμένου να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης χαρακτηρίζουν οκτώ στους δέκα επιχειρηματίες τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ενώ εννέα στους δέκα θεωρούν πως για τη διόγκωση του προβλήματος κύριος υπαίτιος είναι το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Μάλιστα αντίστοιχο είναι το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν πως η τακτική που ακολουθούν οι τράπεζες για την επίλυση των κόκκινων επιχειρηματικών δανείων δεν είναι η ενδεδειγμένη. Την ίδια ώρα αγκάθι για να τρέξει ο εξωδικαστικός μηχανισμός θεωρούν επτά στους δέκα επιχειρηματίες την απροθυμία των τραπεζών να συμμετέχουν στην υλοποίησή του.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η Voria. gr προκύπτουν από έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία συμβούλων ZKP CONSULTANTS ΕΠΕ για λογαριασμό του Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών (ΤΕΟ) του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΒΕΘ). Η έρευνα πραγματοποιήθηκε, ηλεκτρονικά, σε δείγμα 197 επιχειρήσεων της Θεσσαλονίκης, που προέρχονται από διάφορους κλάδους και αποτυπώνει την άποψη τους σχετικά με τα κόκκινα δάνεια.

«Οι επιχειρηματίες που συμμετείχαν στην έρευνα πιστεύουν ότι κατά κύριο λόγο το φαινόμενο της ύπαρξης των κόκκινων δανείων οφείλεται στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα, ενώ εμφανίζονται ιδιαίτερα επιφυλακτικοί για το χρόνο που θα απαιτηθεί - μετά την επίλυση του προβλήματος- προκειμένου να γυρίσει σελίδα η οικονομία» λέει χαρακτηριστικά ο οικονομολόγος, υπεύθυνος του Τμήματος Ενημέρωσης Οφειλετών (ΤΕΟ) του ΒΕΘ και πρόεδρος του Ελληνικού Ινστιτούτου Οικονομικής Διοικήσεως (ΕΙΟΔ) της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων Μακεδονίας, Γιάννης Ρουκάς, υπογραμμίζοντας πως το 40,9% των ερωτηθέντων κάνει λόγο για πέντε με δέκα έτη, το 36,5% εκτιμά πως ο χρόνος που θα χρειαστεί για να επανέλθει η ελληνική οικονομία σε αναπτυξιακή τροχιά είναι ένα με πέντε χρόνια, το 15,8% από 10 έως 15 χρόνια και το 6,8% περισσότερα από 15 χρόνια.

«Ως προς τη λύση του θέματος, επτά στους δέκα επιχειρηματίες πιστεύουν ότι η μακροχρόνια ρύθμιση με το ελάχιστο δυνατό επιτόκιο είναι η καλύτερη επιλογή, με δεύτερη επιλογή τη ρύθμιση του 50% των υποχρεώσεων και παγώματος του υπολοίπου χρέους για 15 χρόνια άτοκα» αναφέρει ο κ. Ρουκάς.

Δεν βοηθά τις χρεωμένες επιχειρήσεις ο εξωδικαστικός μηχανισμός

Κάθε άλλο παρά ικανοποιημένοι εμφανίζονται οι συμμετέχοντες στην έρευνα με την απόδοση του εξωδικαστικού μηχανισμού, του πολυδιαφημιζόμενου εργαλείου για τις χρεωμένες επιχειρήσεις. Το 72,6% των ερωτηθέντων χαρακτηρίζουν μη αποδοτικό των εξωδικαστικό μηχανισμό, ενώ διαφορετική εικόνα έχει το 27,4% των συμμετεχόντων.

Στην ερώτηση ‘πιστεύετε πως υπάρχουν αγκυλώσεις για την υλοποίηση του εξωδικαστικού μηχανισμού’ το 77,1% απάντησε πως οφείλεται στην απροθυμία των τραπεζών ενώ το 69,4% στην υπερβολική γραφειοκρατία πριν και μετά την υποβολή αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση. Αξίζει να σημειωθεί πως στη συγκεκριμένη ερώτηση υπήρχε η δυνατότητα για περισσότερες από μία απαντήσεις.