Skip to main content

Τα vegan προϊόντα ζύμης από το Κιλκίς που φτάνουν μέχρι την Αυστραλία

Έτοιμη να εκδράμει και στις ΗΠΑ είναι η εταιρεία Trofeas Vegan από το Πεδινό Κιλκίς, με σχέδια ακόμα και για τη δημιουργία τοπικής μονάδας

Η αγάπη του για τα ζώα βρίσκεται πίσω από κάθε του κίνηση. Ακόμα και η δημιουργία της επιχείρησής του, της πρώτης με vegan χειροποίητα προϊόντα ζύμης στην Ελλάδα, δεν προήλθε από κάποια φιλοδοξία να πείσει το καταναλωτικό κοινό για τα διατροφικά οφέλη μιας vegan διατροφής, αλλά από την επιθυμία να του προσφέρει προϊόντα που να μην περιέχουν το παραμικρό ίχνος ζωικού συστατικού.

Ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος, 44 χρόνια vegan ο ίδιος και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ζώων, δημιούργησε το 2016 την Trofeas Vegan στο Πεδινό Κιλκίς, που σήμερα μετρά πάνω από 30 απόλυτα χορτοφαγικούς κωδικούς: από πίτες, πιτάκια, μπουγάτσα και κουρού με vegan τυριά δικής της παραγωγής μέχρι καλτσόνε, φαλάφελ και λουκανικοπιτάκια, όπου το γνωστό μας λουκάνικο δημιουργείται από άμυλο και μπαχαρικά. Ούτε καν τα σάντουιτς που φέρνουν οι εργαζόμενοι της εταιρείας για το κολατσιό τους δεν περιέχουν ζωικά συστατικά, ώστε να αποφευχθούν τυχόν επιμολύνσεις.

Συχνά οι πελάτες του εντυπωσιάζονται και δεν πιστεύουν πως αυτά που δοκιμάζουν δεν περιέχουν αυγά, γάλα, τυριά ή βούτυρο, κάτι που συμβαίνει και με τους καταναλωτές. Η εταιρεία κάνει ήδη εξαγωγές σε Αγγλία, Σκωτία, Κύπρο, Γερμανία και Αυστραλία, ενώ ετοιμάζεται να εκδράμει και στις ΗΠΑ, όπου υπάρχουν σκέψεις ακόμα και για τη δημιουργία μιας τοπικής παραγωγικής μονάδας. Παράλληλα, έχει επαφές με Ολλανδία και Σουηδία για την περαιτέρω διεύρυνση της παρουσίας της στην ευρωπαϊκή αγορά. Εντός συνόρων έχει τοποθετηθεί στη Βόρεια Ελλάδα, μερικώς στην Αθήνα, αλλά και στην Πελοπόννησο, ενώ συνεχίζει τη γεωγραφική της επέκταση.

«Δημιουργήσαμε συνταγές που δεν χρειάζεται να υποκαταστήσουν το γάλα, το τυρί, το βούτυρο ή τα αυγά για να είναι vegan. Είναι κάτι εντελώς διαφορετικό. Ήταν μια δύσκολη πορεία, καθώς δεν υπήρχε πεπατημένη για να ακολουθήσουμε. Χαράξαμε τον δικό μας δρόμο» λέει ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος στη Voria. Όπως εξηγεί άλλωστε, χρειάστηκε πολλή μελέτη, έρευνα και πολύς πειραματισμός, ώστε να δημιουργηθεί ένα γευστικό vegan προϊόν ζύμης, που κατέληξε να απευθύνεται όχι μόνο σε αυτούς που είναι vegan, αλλά σε όλο το καταναλωτικό κοινό.

Η vegan στροφή και τα προϊόντα ζύμης

Όταν πήγαινε στην Γ΄ Λυκείου ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος είχε μια πολύ δυσάρεστη εμπειρία. Οι γείτονες στο πατρικό του σπίτι μεγάλωναν μερικά κατσικάκια, με τα οποία ο 18χρονος τότε νεαρός είχε συνδεθεί στενά. Μια μέρα, λίγο πριν από το Πάσχα γύρισε και είδε στην αυλή τις προβιές τους. Αυτή η εικόνα ήταν αρκετή, ώστε να τον κάνει να κόψει το κρέας και όλα τα ζωικά προϊόντα. Για δεκαετίες δεν μπορούσε να βρει vegan προϊόντα ζύμης για το πρωινό του, που να καλύπτουν τις ανάγκες του, πέραν του κουλουριού, οπότε η ιδέα να δημιουργήσει τα δικά του άρχισε να τριγυρίζει στο μυαλό του. Αρχικά, στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 ασχολήθηκε με την παραγωγή vegan τυριών. Τα vegan προϊόντα ζύμης ήρθαν πολύ αργότερα, όταν ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος θεώρησε πως ήταν πια έτοιμος να προσφέρει τις δικές του vegan συνταγές με τα δικά του υψηλά στάνταρτ.

«Δημιουργήσαμε ένα καλό προϊόν που ανταποκρίνεται στις τεχνικές και γευστικές μας προδιαγραφές και δεν προκαλεί προβλήματα στο στομάχι. Μάλιστα, τα είδη μας είναι πολύ δημοφιλή μεταξύ ανθρώπων που πάσχουν από δυσανεξία στη λακτόζη» εξηγεί ο Αβραάμ Σιδηρόπουλος.

Η Trofeas Vegan έχει συμμετάσχει σε πάνω από 25 εκθέσεις και φεστιβάλ ανά τον κόσμο, κάνοντας γνωστά τα προϊόντα, αλλά και τη φιλοσοφία της, που έχει στην «καρδιά» της την αγάπη και τον σεβασμό για τα ζώα.