Skip to main content

Τρομοκρατική απειλή στη Μαγιόρκα;

Eντείνονται σε πολλούς δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Ευρώπης τα μέτρα ασφαλείας λόγω της διαρκούς τρομοκρατικής απειλής.

Για τους επισκέπτες της περίφημης για τη νυχτερινή της ζωή αλλά και τα έκτροπα μεθυσμένων τουριστών Playa de Palma της Μαγιόρκα, ο φόβος φαίνεται να αποτελεί άγνωστο συναίσθημα. Μολονότι συνελήφθησαν στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό μόλις προ ημερών τέσσερις φερόμενοι ισλαμιστές και παρά τις πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις σε ευρωπαϊκές πόλεις, οι τουρίστες δεν φαίνεται να έχουν την παραμικρή ανησυχία.

«Εδώ αισθάνομαι πιο ασφαλής απ΄ ότι στη Γερμανία», λέει η Ντανιέλα από το Μπίλεφελντ, η οποία εδώ και χρόνια περνά κάθε χρόνο τις διακοπές της στη «Μάλε», όπως αποκαλούν οι Γερμανοί τη Μαγιόρκα. Μεγαλύτερο φόβο της προκαλούν τα «πτώματα των μεθυσμένων». Αν και τα τελευταία χρόνια μειώθηκε αισθητά η αστυνομική παρουσία στο νησί, όπως λέει.

Περισσότεροι ή λιγότεροι αστυνομικοί;

Για εσφαλμένη εντύπωση κάνει λόγο εκπρόσωπος αντιπροσωπείας της ισπανικής κεντρικής κυβέρνησης στη Μαγιόρκα. «Στα τουριστικά κέντρα έχουμε περισσότερους αστυνομικούς παρά ποτέ», λέει ο ίδιος. Μόλις πρόσφατα η επικεφαλής των αστυνομικών αρχών Μαρία Σαλόμ ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των δυνάμεων ασφαλείας θα είναι φέτος αυξημένος κατά 36,7% σε σχέση με πέρσι. Ενισχυμένη θα είναι η αστυνομική παρουσία όχι μόνον στα τουριστικά θέρετρα αλλά και στα αεροδρόμια, τα λιμάνια, σε μεγάλες εκδηλώσεις αλλά και στα ξενοδοχεία. «Τα μέτρα αυτά στοχεύουν φυσικά εν γένει στην προστασία των επισκεπτών και των ντόπιων αλλά και στην πρόληψη τρομοκρατικών χτυπημάτων», όπως ανέφερε.

Και οι ξενοδόχοι όμως φαίνεται να έχουν προνοήσει. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν πρόσφατα ότι με τη βοήθεια ξένων ειδικών 20 περίπου ξενοδοχεία ήθελαν να ελέγξουν και, αν χρειαστεί, να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους χώρους τους. Προβλέπονται επίσης ειδικά σεμινάρια για το προσωπικό προκειμένου να μάθουν πώς θα πρέπει να αντιδράσουν σε περίπτωση επίθεσης. Εκπρόσωπος του συνδέσμου ξενοδόχων FEHM διαβεβαιώνει πάντως ότι τα ξενοδοχεία στη Μαγιόρκα είναι ήδη αρκετά ασφαλή.

Πολλαπλές συλλήψεις στην Ισπανία

Κύκλοι της Guarda Civil αναφέρουν ότι παρά την πρόσφατη επίθεση στο Λονδίνο δεν έχει αλλάξει η κατάσταση ασφαλείας στο νησί. «Το δεύτερο μεγαλύτερο επίπεδο συναγερμού που σήμανε προ διετίας το υπουργείο Εσωτερικών και που κάνει λόγο για υψηλό ρίσκο τρομοκρατικής επίθεσης συνεχίζει να ισχύει», είπε εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην ηπειρωτική Ισπανία εξαρθρώθηκαν το τελευταίο διάστημα αρκετοί τρομοκρατικοί πυρήνες ενώ υπήρξαν και συλλήψεις σημαντικού αριθμού υπόπτων για τρομοκρατική δράση. Και στην ίδια τη Μαγιόρκα εξαρθρώθηκε προ ημερών πυρήνας που παρήγε και διένεμε προπαγανδιστικό υλικό. Ήδη το 2016 συνελήφθη στη Μαγιόρκα νεαρός άνδρας που φέρεται να έχει διασυνδέσεις με το λεγόμενο Ισλαμικό Κράτος.

Πάτρικ Σίρμερ Ζάστρε (dpa) / Κώστας Συμεωνίδης
Πηγή άρθρου: Deutsche Welle