Skip to main content

Tropa Verde: Ο δήμος Παύλου Μελά ανακυκλώνει σωστά και... ανταποδοτικά

Οι πολίτες μπορούν να παραδίδουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά και να λαμβάνουν κουπόνια με πόντους που αναλογούν στα υλικά που έχουν ανακυκλώσει

Το Tropa Verde είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιβράβευσης πολιτών οι οποίοι συμμετέχουν σε δράσεις ανακύκλωσης στον δήμο Παύλου Μελά. Αρχικά αναπτύχθηκε από τον δήμο Santiago de Compostela της Ισπανίας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III, η καλή πρακτική μεταφέρθηκε στον δήμο Παύλου Μελά και σε άλλες τέσσερις Ευρωπαϊκές πόλεις (Nice - Γαλλία, Guimaraes - Πορτογαλία, Opole - Πολωνία, Zuglo - Ουγγαρία).

Σκοπός του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (pavlosmelas.tropaverde.org). Οι πολίτες παραδίδουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό – PET και τηγανέλαιο) στα πέντε πράσινα σημεία του δήμου και λαμβάνουν κουπόνια με πόντους που αναλογούν στα υλικά που έχουν ανακυκλώσει.

Εν συνεχεία, καταχωρίζουν το κουπόνι στην πλατφόρμα και όταν συγκεντρώσουν ικανό αριθμό πόντων, μπορούν να τους εξαργυρώσουν με δώρα και βραβεία που χορηγούν τοπικοί επιχειρηματίες, μαγαζιά και οργανισμοί εντός και εκτός του δήμου, οι οποίοι αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας παρουσιάζει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα με την συμμετοχή 550 πολιτών, 35 τοπικών χορηγών και 28 είδη δώρων.

Ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, δηλώνει ότι το TROPA VERDE αποτελεί ένα ευχάριστο πρόγραμμα για τους πολίτες, οι οποίοι μαθαίνουν να ανακυκλώνουν σωστά, βοηθώντας το έργο συλλογής του Δήμου με ανάλογη εξοικονόμηση πόρων, αποκτούν το αίσθημα ατομικής ευθύνης αλλά και επιβραβεύονται για την συνεισφορά τους στο περιβάλλον μέσω διαφόρων ανταμοιβών.

Στη φωτογραφία: Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας (αριστερά) με τον Δήμαρχο Παύλου Μελά Δημήτρη Δεμουρτζίδη (δεξιά) και τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας  Σάκη Λαζαρίδη (στο μέσον).