Skip to main content

Tropa Verde:Γεμίζει με Γωνιές Ανακύκλωσης και Πράσινα Σημεία ο δήμος Παύλου Μελά

Σε φουλ ρυθμούς τρέχει το πρόγραμμα ανταποδοτικής ανακύκλωσης στον δήμο Παύλου Μελά - Ενισχύεται το δίκτυο χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων

του Νίκου Αβουκάτου

Τα αποτελέσματα των πρώτων εννέα μηνών λειτουργίας του προγράμματος ανταποδοτικής ανακύκλωσης Tropa Verde παρουσίασε σήμερα ο δήμος Παύλου Μελά. Το πρόγραμμα υλοποιείται στον συγκεκριμένο δήμο της Θεσσαλονίκης και σε άλλες πέντε ευρωπαϊκές πόλεις.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Πρασίνου, Αθλητισμού, Δράσεων Εθελοντισμού και Πολιτικής Προστασίας, Σάκη Λαζαρίδη, στην πλατφόρμα του Tropa Verde έχουν εγγραφεί μέχρι σήμερα 600 χρήστες. Για τους πρώτους αυτούς εγγεγραμμένους θα γίνει κλήρωση την άλλη εβδομάδα για τη μπάλα ποδοσφαίρου που υπέγραψαν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ μετά την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας.



«Θα είμαστε ικανοποιημένοι εάν φθάσουμε τους 1.000 συμμετόχοντες έως το τέλος του έτους», δήλωσε ο κ. Λαζαρίδης.

Ο απολογισμός του προγράμματος από την 1η Ιουλίου του 2020 έως το τέλος Μαρτίου του 2021:

- Πλαστικό PET (Σακούλα με 30 συσκευασίες) 1.705,38 κιλά (68.215 τεμάχια)

- Χαρτί (Σακούλα 40Χ45Χ17 εκ.) 2.560 κιλά (640 τεμάχια)

- Αλουμίνιο (Σακούλα με 30 συσκευασίες) 424 κιλά (31.404 τεμάχια)

- Τηγανέλαιο 709 λίτρα

Να σημειωθεί ότι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού και των περιοριστικών μέτρων λειτουργούσε μόνον ένα από τα 5 πράσινα σημεία ανακύκλωσης στον δήμο και για αυτόν τον λόγο οι ποσότητες είναι λίγες.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται οι δράσεις της Ομάδας Εργασίας για το πρόγραμμα κατά τις οποίες ενημερώνονται οι πολίτες για τη λειτουργία του και για τον τρόπο εγγραφής νεων μελών στην πλατφόρμα του Tropa Verde.

«Ευελπιστούμε η ανακύκλωση να γίνει μια καθημερινή καλή συνήθεια για τους δημότες», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

52 Γωνιές Ανακύκλωσης και κινητό Πράσινο Σημείο



Ο κ. Λαζαρίδης ανακοίνωσε και την ενίσχυση του δικτύου χωριστής συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών.

Ειδικότερα, θα υποβληθεί πρόταση χρηματοδότησης εγκατάστασης οκτώ μεγάλων γωνιών ανακύκλωσης με επτά ρεύματα αποβλήτων και άλλες 44 μικρές γωνιές με τρία ρεύματα συλλογής. Αυτό το δίκτυο θα συνδυασθεί με το πρόγραμμα ανταοοδοτικής ανακύκλωσης Tropa Verde.

Σύντομα, δε, ο δήμος Παύλου Μελά προμηθεύεται το κινητό του Πράσινο Σημείο για τη συλλογή ανακυκλώσιμων υλικών από τις γειτονιές.

Ακόμη, η δημοτική αρχή θα υποβάλει πρόταση χρηματοδότησης για τη δημιουργία κεντρικού Πράσινου Σημείου.

Από την πλευρά του, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας και Ανακύκλωσης, Συντήρησης Οχημάτων και Λαϊκών Αγορών, Δημήτρης Αθάνατος, δήλωσε ότι «είναι σημαντικό να μάθουμε να ανακυκλώνουμε σωστά» και πως «οι πολίτες πρέπει να σέβονται τον δημόσιο χώρο».

Στην εκδήλωση έγινε και ο απολογισμός των δράσεων και παρουσιάστηκε ο προγραμματισμός για τις ενέργειες του δήμου το επόμενο διάστημα.

To Tropa Verde

Το Tropa Verde είναι ένα καινοτόμο πρόγραμμα επιβράβευσης πολιτών οι οποίοι συμμετέχουν σε δράσεις ανακύκλωσης στον δήμο Παύλου Μελά. Αρχικά αναπτύχθηκε από τον δήμο Santiago de Compostela της Ισπανίας και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας URBACT III, η καλή πρακτική μεταφέρθηκε στον δήμο Παύλου Μελά και σε άλλες τέσσερις Ευρωπαϊκές πόλεις (Nice - Γαλλία, Guimaraes - Πορτογαλία, Opole - Πολωνία, Zuglo - Ουγγαρία).

Σκοπός του προγράμματος είναι η κινητοποίηση και ευαισθητοποίηση των πολιτών μέσω μιας ηλεκτρονικής πλατφόρμας (pavlosmelas.tropaverde.org). Οι πολίτες παραδίδουν καθαρά ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο, πλαστικό – PET και τηγανέλαιο) στα πέντε πράσινα σημεία του δήμου και λαμβάνουν κουπόνια με πόντους που αναλογούν στα υλικά που έχουν ανακυκλώσει.

Εν συνεχεία, καταχωρίζουν το κουπόνι στην πλατφόρμα και όταν συγκεντρώσουν ικανό αριθμό πόντων, μπορούν να τους εξαργυρώσουν με δώρα και βραβεία που χορηγούν τοπικοί επιχειρηματίες, μαγαζιά και οργανισμοί εντός και εκτός του δήμου, οι οποίοι αποκτούν πρωταγωνιστικό ρόλο στη δράση. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα, που τέθηκε σε εφαρμογή τον Ιούλιο του 2020, παρά τις δύσκολες συνθήκες της πανδημίας παρουσιάζει πολύ ικανοποιητικά αποτελέσματα με την συμμετοχή 550 πολιτών, 35 τοπικών χορηγών και 28 είδη δώρων.