Skip to main content

Τροπολογία - σωσίβιο υπέρ ΟΑΣΘ για να παρακαμφθεί η Εφορία (φωτο)

Θεωρήθηκε αναγκαία προκειμένου να μην οδηγηθεί ο ΟΑΣΘ σε οικονομική ασφυξία εξ αιτίας των οφειλών προς την Εφορία, προ της κρατικοποίησης.

Τον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης αφορούσε μια από τις 22 τροπολογίες οι οποίες κατατέθηκαν χθες από διάφορους υπουργούς, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Η τροπολογία, η οποία υπογράφεται από τους υπουργούς Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη και Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, θεωρήθηκε αναγκαία προκειμένου να μην οδηγηθεί ο ΟΑΣΘ σε οικονομική ασφυξία εξ αιτίας των οφειλών προς την Εφορία, από προηγούμενες οικονομικές χρήσεις, πριν από την κρατικοποίηση του Οργανισμού.

Σκοπός της τροπολογίας είναι να μπορεί ο ΟΑΣΘ να εισπράττει τα εκατομμύρια από τα διάφορα υπουργεία, σε αντιστάθμισμα της κοινωνικής πολιτικής που ασκείται μέσω της δωρεάν ή με μειωμένο κόμιστρο μετακίνησης ειδικών πληθυσμιακών ομάδων. Πρόκειται για χρήματα τα οποία καταβάλλουν υπό μορφή επιδότησης τα υπουργεία Εργασίας, Παιδείας και Εθνικής Άμυνας, για τη δωρεάν μετακίνηση των ανέργων και τη με μειωμένο κόμιστρο μετακίνηση φοιτητών ή άλλων πληθυσμιακών ομάδων. Λόγω προηγούμενων χρεών προς την Εφορία, τα χρήματα από αυτά τα υπουργεία παρακρατούνταν με αποτέλεσμα ο ΟΑΣΘ να αντιμετωπίζει οικονομική δυσχέρεια. Επίσης δεν μπορούσε να εκδώσει βεβαίωση φορολογικής ενημερότητας.

Στην αιτιολογική έκθεση της επίμαχης τροπολογίας η οποία κατατέθηκε ως εκπρόθεσμη σε νομοσχέδιο του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, αναφέρεται ότι "αναστέλλεται ο συμψηφισμός απαιτήσεων κατά (οφειλών) τής υπό ειδική εκκαθάριση επιχείρησης με την επωνυμία Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης που έχουν γεννηθεί ή βεβαιωθεί στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία μέχρι τις 25/7/2017, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4482/2017 (Α' 102), οπότε τέθηκε σε εκκαθάριση εν λειτουργία η παραπάνω επιχείρηση με απαιτήσεις της.

Τούτο γίνεται προκειμένου η ύπαρξη οφειλών του ΟΑΣΘ, οι οποίες έχουν γεννηθεί ή βεβαιωθεί στην αρμόδια οικονομική υπηρεσία μέχρι τις 25/7/2017, ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου 4482/2017, να μην εμποδίσει την είσπραξη απαιτήσεων του Οργανισμού, ιδίως από την παροχή συγκοινωνιακού έργου χωρίς ή με μειωμένο κόμιστρο για λόγους κοινωνικής πολιτικής και να μην στερηθεί ο Οργανισμός της αναγκαίας οικονομικής ρευστότητας. Ορίζεται δε ρητά ότι η ανωτέρω αναστολή τελεί σε ισχύ μέχρι και το πέρας της ειδικής εκκαθάρισης. Επίσης ορίζεται ότι παρά την ύπαρξη των ανωτέρω οφειλών επιτρέπεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας από τον Οργανισμό".