Skip to main content

Τροπολογία για κατάργηση της επαιτείας μετά το επεισόδιο με τη μουσικό

Στη Βουλή τροπολογία από τον Ν. Παρασκευόπουλο για την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την επαιτεία

Κατατέθηκε σήμερα το μεσημέρι στη Βουλή η τροπολογία για την κατάργηση του άρθρου 407 του Ποινικού Κώδικα που αφορά την επαιτεία.

Την εξέλιξη γνωστοποίησε ο ερμηνευτής Δημήτρης Ζερβουδάκης στη διάρκεια της άηχης διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη για την προσαγωγή της μουσικού του δρόμου.

Την τροπολογία κατέθεσε ο βουλευτής Θεσσαλονίκης και πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος, ο οποίος στην αιτιολογική του έκθεση, όπως την ανέγνωσε ο τραγουδιστής, κάνει λόγο για απαρχαιωμένη ρύθμιση που ποινικοποιεί τη σκέψη και το φρόνημα και όχι την άδικη πράξη.

Αναλυτικά η αιτιολογική έκθεση:

«Το αδίκημα της επαιτείας ανήκει στην κατηγορία των ψευτοαδικημάτων, καθώς κανένα έργο αγαθό δεν προσβάλλεται από την πράξη αυτή.

Ήδη ο αείμνηστος καθηγητής Μανωλεδάκης υποστήριζε ότι πρόκειται για παρέκκλιση από το ισχύον στη χώρα μας φιλελεύθερο ποινικό σύστημα, το οποίο προϋποθέτει για το αξιόποινο άδικες, προσβλητικές πράξεις. Η αναφορά των όρων φιλοπονία, φιλοχρηματία κατά συνήθεια στο άρθρο 407 του Π.Κ. καθιστά όντως φανερή την ποινικοποίηση της σκέψης και του φρονήματος και όχι της άδικης πράξης.

Για τους λόγους αυτούς και λαμβάνοντας υπόψη ότι τον τελευταίο καιρό γίνεται συχνή εφαρμογή της συγκεκριμένης απαρχαιωμένης ρύθμισης με την προσαγωγή και ενίοτε τη σύλληψη καλλιτεχνών και ιδίως μουσικών του δρόμου από κεντρικά σημεία των μεγάλων αστικών κέντρων προτείνουμε και ζητούμε την κατάργηση του άρθρου 407 του Π.Κ.».