Skip to main content

Τροπολογία για τη συνολική καταδίκη της Χρυσής Αυγής κατέθεσε το ΚΚΕ

Η τροπολογία του ΚΚΕ περιλαμβάνει τη στέρηση του δικαιώματος του εκλέγειν, καθώς και την αυτοδίκαιη έκπτωση από αξιώματα.

Τροπολογία που περιλαμβάνει μέτρα για τη συνολική καταδίκη της ναζιστικής- εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής κατέθεσε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για τον Κώδικα Ιθαγένειας, η συζήτηση του οποίου ολοκληρώνεται αργά το βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η τροπολογία περιλαμβάνει:

   1. Τροποποίηση του άρθρου 5 του εκλογικού νόμου, ώστε να στερούνται το δικαίωμα του εκλέγειν (σε όλες τις εκλογές, εθνικές και τοπικές και ευρωεκλογές) όσοι έχουν καταδικαστεί (ακόμα και με πρωτόδικη απόφαση, αφού δεν αναφέρεται σε τελεσίδικη ή αμετάκλητη απόφαση) για τα εγκλήματα των παρ. 1 (συγκρότηση ή ένταξη σε εγκληματική οργάνωση) και 2 (διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης) του άρθρου 187 Π.Κ.

   2α. Προβλέπεται αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα δημοτικού άρχοντα με άμεση εφαρμογή (αφού δεν προβλέπεται αμετάκλητη ή τελεσίδικη αλλά απλή καταδίκη) όποιου έχει καταδικαστεί για τα εγκλήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.

   2β. Προβλέπεται αντίστοιχα, για τον ίδιο λόγο, αυτοδίκαιη έκπτωση από το αξίωμα του αιρετού οργάνου περιφερειακής διοίκησης, με άμεση επίσης εφαρμογή

   3. Προβλέπεται αυτοδίκαιη έκπτωση ευρωβουλευτή από το αξίωμά του αν καταδικάστηκε (ακόμα και πρωτόδικα) για τα εγκλήματα των παρ. 1 και 2 του άρθρου 187 Π.Κ.