Skip to main content

Τροπολογία για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ

Η τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κατατέθηκε απόψε στη Βουλή μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού που προηγήθηκε.

Την προκήρυξη επαναληπτικής διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολης και Φλώρινας της ΔΕΗ, προβλέπει τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που κατατέθηκε απόψε στη Βουλή μετά την κήρυξη ως άγονου του διαγωνισμού που προηγήθηκε.

Σύμφωνα με τις ρυθμίσεις της τροπολογίας:

- Ο διαγωνισμός θα επαναπροκηρυχθεί από τη ΔΕΗ υπό την εποπτεία του ελληνικού Δημοσίου. Η ΔΕΗ θα απευθύνει δημόσια πρόσκληση με την οποία θα προσκαλούνται εντός επτά ημερών οι υποψήφιοι επενδυτές, τόσο εκείνοι που συμμετείχαν στην προηγούμενη διαδικασία, όσο και όποιοι άλλοι εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

- Οι συμβάσεις για την πώληση των μονάδων θα κατατεθούν στη Βουλή για κύρωση.

- Η ΔΕΗ μπορεί να ορίσει εκτιμητή, ο οποίος θα λάβει υπόψη του αντίστοιχες εμπορικές συναλλαγές στην ευρωπαϊκή αγορά και τα αποτελέσματα του προηγούμενου διαγωνισμού. 

- Απαγορεύεται η μείωση μισθών των εργαζομένων που μεταφέρονται στις νέες εταιρείες, σε σχέση με τις υφιστάμενες αποδοχές του τελευταίου 12μήνου.

Με την ίδια τροπολογία λαμβάνονται μέτρα για τη διευκόλυνση εγκατάστασης μονάδων ηλεκτροπαραγωγής στην Κρήτη από τη ΔΕΗ ως τις 31 Δεκεμβρίου 2019 για τη διασφάλιση της ενεργειακής επάρκειας του νησιού, μέχρι να τεθεί σε λειτουργία η διασύνδεση μέσω Πελοποννήσου.