Skip to main content

Τροπολογία στο East Med Act σκίασε την ευφορία σε Ελλάδα και Κύπρο

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που ενδιαφέρει τον ελληνισμό, είναι ότι περιλαμβάνει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Το «Νομοσχέδιο για την Ασφάλεια και την Ενεργειακή Συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο», όπως είναι η επίσημη ονομασία του, εγκρίθηκε στην επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας, με ευρεία πλειοψηφία. Ο ελλαδικός και κυπριακός Τύπος το αντιμετώπισε ως εάν οι ΗΠΑ να ξεκινούν τις καταγραφές των τουρκικών παραβιάσεων.

Ευχάριστο ήταν το γεγονός ότι υπερψηφίστηκε από ρεπουμπλικανούς και δημοκρατικούς γερουσιαστές, πλην δύο δημοκρατικών, που πρόβαλαν όμως περιβαλλοντικούς λόγους

Το εν λόγω νομοσχέδιο κατατέθηκε ως γνωστόν από τους γερουσιαστές Μενέντεζ και Ρούμπιο, με την στήριξη του ελληνοαμερικανικού και εβραιοαμερικανικού λόμπι, καθώς αναβαθμίζει γεωπολιτικά και γεωοικονομικά την τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου.

Ένα από τα σημαντικά στοιχεία που ενδιαφέρει τον ελληνισμό, είναι ότι περιλαμβάνει την άρση του εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία. Βεβαίως, επ’ αυτού ο Νίκος Ρολάνδης, τέως Υπουργός Εξωτερικών, είπε πει ότι «Αν αρθεί το εμπάργκο για την Κύπρο δε νομίζω να μπορέσουμε να κάνουμε μεγάλα πράγματα, μπορεί να ενισχύσουμε κάπως την αμυντική μας θέση, χωρίς να αλλάζουν οι ισορροπίες στην περιοχή». Όμως μεγαλύτερη σημασία αποκτά η πολιτική διάσταση και το μήνυμα προς την Τουρκία.

Η διατήρηση του εμπάργκο όπλων στην Κύπρο, είναι περίεργη, καθ’ ην στιγμή το επιβληθέν εμπάργκο στην Τουρκία διατηρήθηκε μόνον τέσσερα χρόνια, και για λόγους που δεν γίνονται πιστευτοί, όπως είχε τονίσει και ο πρώην πρόεδρος της κυπριακής Βουλής, Γιαννάκης Ομήρου.

Το αμερικανικό στρατιωτικό εμπάργκο στην προμήθεια/πώληση στρατιωτικού υλικού στην Τουρκία είχε καταργηθεί το 1978 μέσω προεδρικής διαβεβαίωσης στο Κογκρέσο ότι η Τουρκία ενεργούσε με καλή πίστη για την απόσυρση των κατοχικών στρατιωτικών της δυνάμεων από την Κύπρο.

Έχουν παρέλθει από τότε 41 ολόκληρα χρόνια και οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις παραμένουν στην Κύπρο, παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός Νόμος [U.S.A Public Law 95 -384] τρεις φορές κάλεσε για την απόσυρσή τους, ως μέρος της πολιτικής των ΗΠΑ για την ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκία συνεπώς παραβιάζει κατάφωρα την αμερικανική νομοθεσία αλλά και τον διεθνή νόμο.

Ως εκ τούτου, είναι αδιανόητο και εξωφρενικό να συνεχίζεται η αμερικανική στήριξη της παράνομης τουρκικής στρατιωτικής κατοχής, ενώ συνεχίζεται το εμπάργκο στο θύμα της παρανομίας, που είναι η Κυπριακή Δημοκρατία.

Και ενώ είχε αναγγελθεί ότι αποσύρεται το εμπάργκο πώλησης όπλων στην Κύπρο, στο τελικό κείμενο προσετέθη τροπολογία, που ανατρέπει την αρχική ευφορία. Η τροπολογία συνδέει την άρση του αμερικανικού εμπάργκο πώλησης όπλων προς την Κύπρο με την άρνηση παραχώρησης πρόσβασης προς ρωσικά στρατιωτικά πλοία.

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης κληθείς να σχολιάσει το σχετικό νομοσχέδιο Μενέντεζ-Ρούμπιο, όπως αυτό εγκρίθηκε από την Επιτροπή Εξωτερικών της αμερικανικής Γερουσίας -αφού χαιρέτισε την πρωτοβουλία των δύο Γερουσιαστών για το νομοσχέδιο όπως αρχικά είχε κατατεθεί-, εξέφρασε τη λύπη του για τις τροπολογίες που έγιναν στο νομοσχέδιο οι οποίες «επηρεάζουν την ανεξαρτησία και κυριαρχία σε μεγάλο βαθμό της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξήγησε ότι «μέχρι σήμερα παροχή προς οποιαδήποτε χώρα εγίνετο πάντοτε για λόγους ανθρωπιστικής βοήθειας και δεν θεωρώ ότι μπορεί να τίθενται ανάλογοι όροι ιδιαίτερα με μία χώρα, και μιλώ για την Αμερική, με την οποία επιδιώκουμε περαιτέρω ενδυνάμωση των σχέσεών μας. Έχω την εντύπωση ότι η τροπολογία ήτο ατυχής», κατέληξε.

Υπενθυμίζω, ότι Μόσχα και Λευκωσία συμφώνησαν, το 2015, στη δυνατότητα χρησιμοποίησης των αεροδρομίων και των λιμανιών της Κύπρου από ρωσικά πολεμικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία. Σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο TASS, ο Ν. Αναστασιάδης είχε αναφέρει ότι τα αεροδρόμια και τα λιμάνια της Κύπρου μπορεί να είναι διαθέσιμα σε ρωσικά πολεμικά αεροπλάνα και πλοία μόνο σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης και σε ανθρωπιστικές επιχειρήσεις. Τώρα αυτή η συμφωνία θα ανατραπεί;