Skip to main content

Τροπολογία του υπουργείου Υγείας για νοσηλευτές και ΜΕΘ

Με την τροπολογία ρυθμίζονται θέματα του νοσηλευτικού λειτουργήματος, ζητήματα στελέχωσης των ΜΕΘ και ενίσχυσης της ΕΚΑΠΥ.

Με τροπολογία στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας με τίτλο "Μέτρα για την αντιμετώπιση των συνεχιζόμενων συνεπειών της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19", ρυθμίζονται θέματα του νοσηλευτικού λειτουργήματος, ζητήματα στελέχωσης των ΜΕΘ και ενίσχυσης της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων:

* Συστήνονται οι ειδικότητες και οι εξειδικεύσεις της νοσηλευτικής επιστήμης. Ορίζεται ο συνολικός αναγκαίος χρόνος για τη λήψη κάθε ειδικότητας (18 μήνες) και εξειδίκευσης (6 μήνες) και καθορίζονται οι εκπαιδευτικές μονάδες αυτών.

* Συνιστώνται 2.250 θέσεις ειδικευόμενων νοσηλευτών, οι οποίες καταλαμβάνονται σε ποσοστό 30% από νοσηλευτές ΠΕ κατηγορίας και σε ποσοστό 70% από νοσηλευτές ΤΕ κατηγορίας.

* Καθορίζονται τα προσόντα των υποψηφίων για την απόκτηση της νοσηλευτικής ειδικότητας ή εξειδίκευσης. Προβλέπεται ότι, την επιστημονική ευθύνη διαμόρφωσης του εκπαιδευτικού προγράμματος των νοσηλευτικών ειδικοτήτων, έχει τριμελές συμβούλιο εκπαίδευσης. Ορίζονται «συντονιστές εκπαίδευσης» και «αναπληρωτές συντονιστές εκπαίδευσης» των ειδικευομένων νοσηλευτών, οι αρμοδιότητες και ο τρόπος επιλογής τους.

* Καθιερώνεται «Ηλεκτρονικό Βιβλιάριο Εκπαίδευσης» για την παρακολούθηση της πορείας της κλινικής και θεωρητικής εκπαίδευσης των ειδικευόμενων νοσηλευτών.

* Καθορίζεται ο τρόπος έγκρισης της προκήρυξης των θέσεων ειδικευμένων γιατρών κλάδου ΕΣΥ για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας.

* Παρέχεται η δυνατότητα πρόσληψης επικουρικού προσωπικού, πλην γιατρών, για την κάλυψη επιτακτικών αναγκών της Εθνικής Κεντρικής Αρχής Προμηθειών Υγείας.

* Επικαιροποιείται το πλαίσιο σχετικά με την ανάκληση ή την αναστολή της ισχύος της βεβαίωσης ή της αδείας άσκησης του ιατρικού και οδοντιατρικού επαγγέλματος, όταν εκκρεμούν δικαστικές διώξεις σε βάρος γιατρών και οδοντιάτρων, διασφαλίζοντας, ταυτόχρονα, την τήρηση του τεκμηρίου της αθωότητας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ