Skip to main content

Τσάι από βότανα της θεσσαλικής γης σε κάψουλα μηχανής καφέ

Πέντε καλλιεργητές αρωματικών φυτών ένωσαν τις δυνάμεις τους ώστε να κλείσουν σε μια κάψουλα τις μυρωδιές και τις γεύσεις του τσαγιού του βουνού.

Κάψουλες που αντί για καφέ θα προσφέρουν αρωματικό τσάι από ένα μείγμα βοτάνων της θεσσαλικής γης: αυτή ήταν ιδέα που είχε μια ομάδα πέντε καλλιεργητών με βάση τους τον Αλμυρό Μαγνησίας.

Η σκέψη γεννήθηκε μετά από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά» στο οποίοι συμμετείχαν οι γεωργοί. Όλοι καλλιεργητές αρωματικών φυτών, σκέφτηκαν πως η κάψουλα θα μπορούσε να αποτελέσει έναν ελκυστικό μέσο με το οποίο θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν τις πρώτες τους ύλες για να προσεγγίσουν νέες αγορές. «Η κάψουλα είναι πιο εύχρηστη για τους ανθρώπους στα αστικά κέντρα που δεν θέλουν να προσέχουν τον χρόνο βρασίματος ή τις θερμοκρασίες για να κάνουν ένα αφέψημα», εξήγησε μιλώντας στη Voria.gr ο Κωνσταντίνος Δαμιανός, γεωργός και μέλος της ομάδας.

Οι πέντε καλλιεργητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και άρχισαν να κάνουν δοκιμές ώστε να κλείσουν σε μια συμβατική κάψουλα τα αρώματα και τις ουσίες των αρωματικών βοτάνων που φύονται στην περιοχή. «Πειραματιστήκαμε με διάφορα μείγματα που παραδοσιακά χρησιμοποιούμε ως αφεψήματα στην περιοχή και ακούγαμε πάντα από τους παλιούς», τόνισε ο κ. Δαμιανός.

Οι καλλιεργητές δοκίμασαν διάφορα φυτά και κατέληξαν σε τέσσερα μείγματα τα οποία συνδυάζουν το τσάι του βουνού με χαμομήλι, με φασκόμηλο και τέλος με μέντα.

Εφόσον κατέληξε στα μείγματα που θα χρησιμοποιήσει η ομάδα ασχολήθηκε με τα γραφιστικά και την εμπορική ταυτότητα του νέου προϊόντος, το οποίο προς τιμή του βουνού στο οποίο φύονται τα αρωματικά, το ονόμασε «Όθρυς».

Οι καλλιεργητές κατασκεύασαν χειροποίητα τις πρώτες τους κάψουλες οι οποίες ταξίδεψαν μέχρι τη Θεσσαλονίκη, συμμετέχοντας στη φετινή Agrotica, προκειμένου οι επισκέπτες να τις δοκιμάσουν και να μοιραστούν τις εντυπώσεις τους με τους δημιουργούς.

Όπως σημείωσε ο κ. Δαμιανός , οι κάψουλες που θα χρησιμοποιήσουν θα είναι από βιοδιασπώμενο υλικό το οποίο θα είναι παράλληλα οικονομικό για τους δημιουργούς και φιλικό προς το περιβάλλον καθώς σε αντίθεση με τον καφέ το τσάι δεν χρειάζεται προστατευόμενη ατμόσφαιρα.

 Τα επόμενα βήματα της ομάδας είναι η τυποποίηση της κάψουλας τσαγιού και έπειτα η προώθησή της στην αγορά. Οι καλλιεργητές στοχεύουν αρχικά στην ευρωπαϊκή αγορά με πρώτο τους «όχημα» τους Έλληνες του εξωτερικού οι οποίοι θα προτιμήσουν ένα βότανο, όπως είναι το τσάι του βουνού, στο οποίο είναι εξοικειωμένοι και το οποίο τους θυμίζει την Ελλάδα.

Το πρότζεκτ για τη δημιουργία της κάψουλας υποστηρίζεται από το πρόγραμμα «Νέα Γεωργία για τη Νέα Γενιά».