Τετάρτη 22 Μαΐου 2019
x

ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΣ ΑΠΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ: ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ ΣΤΟΥΣ ΕΠΟΜΕΝΟΥΣ 4 ΜΗΝΕΣ

Για πρώτη φορά μειώνεται η λιτότητα με τον επεκτατικό προϋπολογισμό μας, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών από τη Θεσσαλονίκη.

Ο προϋπολογισμός είναι για πρώτη φορά εδώ και χρόνια επεκτατικός και μειώνει τη λιτότητα, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας σε εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη.

«Τα 750 εκατ. που ανακοίνωσε ο Τσίπρας στη ΔΕΘ έγιναν 910 εκατ ευρώ, με την έγκριση των θεσμών. Δεν κάνουμε θαύματα, αλλά έχουμε δημοσιονομικό χώρο 3,5 δισ ευρώ και μπορούμε να μειώνουμε τη λιτότητα κάθε χρόνο τουλάχιστον μέχρι το 2022», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Μάλιστα, εμμέσως πλην σαφώς προανήγγειλε την έξοδος της Ελλάδας στις αγορές, καθώς, όπως ανέφερε, με τον δικό του χαρακτηριστικό τρόπο: «Λένε ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Ας έρθουν σε 2-3-4 μήνες να μου το πουν ξανά αυτό».

Κατηγόρησε ακόμη τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για παροχολογία, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες του. «Ο Χουλιαράκης, που λέει τις λιγότερες υπερβολές από όλους μας στην κυβέρνηση, κοστολογησε το πρόγραμμα του Μητσοτάκη στα 6 δισ ευρώ. Ποια είναι η παροχολογία; Τα 6 δισ του Μητσοτάκη ή τα δικά μας 910 εκατ ευρώ;», επεσήμανε.

«Έχουμε φύγει από την κρίση και η οικονομία σημειώνει μια καλή ανάπτυξη. Πήραμε μια καλή λύση για το χρέος, που μας δίνει ανάσα για τουλάχιστον 15 χρόνια με χαμηλές χρηματοδοτικές ανάγκες. Έχουμε χρηματοοικονομικό απόθεμα πάνω από 25 δισ ευρώ. Αυτά μας δίνουν τη δυνατότητα να αλλάξουμε την Ελλάδα. Θέλουμε μια βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς διαστρεβλώσεις και ανισότητες, μια χώρα πιο κοινωνική και δημιουργική, περήφανη για τη θέση της στον κόσμο, χωρίς τα κόμπλεξ του παρελθόντος», επεσήμανε.

«Μία μέση τετραμελής οικογένεια έχασε από 2010 έως το 2015 το 37% του εισοδήματός της. Από το 2015 έως το 2017 αυξήθηκε κατά 160 ευρώ. Μια οικογένεια που ανήκει στο 25% των πιο πλούσιων, δηλαδή στη μεσαία τάξη, έχασε το 36%, ενώ με εμάς το εισόδημά της αυξήθηκε κατά 146 ευρώ. Ποιος, λοιπόν, τσάκισε τη μεσαία τάξη;», υπογράμμισε ο κ. Τσακαλώτος. Είπε ακόμη ότι από τα 910 εκατ του προϋπολογισμού τα 400 εκατ αφορούν την επιδότηση στέγασης. «Ξοδεύουμε χρήματα για τα νέα ζευγάρια, για να μπορούν να βρουν σπίτι χωρίς τη βοήθεια από την γιαγιά και τον παππού», ανέφερε.

«Θα μπορούσαμε να δώσουμε τα 910 εκατ. του προϋπολογισμού σε φοροελαφρύνσεις, αλλά επιλέγουμε μια πιο δίκαιη και κοινωνική πολιτική», τόνισε ο ΥΠΟΙΚ, υπογραμμίζοντας πως «ξέρουμε πώς δουλεύει η δεξιά πολιτική, η οποία δίνει γενικές υποσχέσεις για μείωση φόρων και μετά κόβει από τα νοσοκομεία και τις κοινωνικές δαπάνες, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο».
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ