Skip to main content

Τσακαλώτος: Υπερφορολογήσαμε γιατί αργούν τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και σε άλλους παράγοντες.

Το μοντέλο της υπερφορολόγησης για την επίτευξη κοινωνικού μερίσματος παραδέχθηκε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων για το προσχέδιο του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2018. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η υπεραπόδοση των εσόδων δεν οφείλεται αποκλειστικά στην αύξηση των φορολογικών συντελεστών αλλά και σε άλλους παραμετρικούς παράγοντες.

Συγκεκριμένα, ανέφερε πως 450 εκατ. ευρώ προήλθαν από ασφαλιστικές εισφορές των νέων εργαζομένων και άλλα περίπου 450 εκατ. ευρώ από την εθελούσια αποκάλυψη αδήλωτων καταθέσεων. Παράλληλα, είπε πως συμφωνεί απόλυτα με τον Γιώργο Χουλιαράκη όσον αφορά τις χθεσινές δηλώσεις του για την υπερφορολόγηση.

Απευθυνόμενος προς την Νέα Δημοκρατία, ο υπουργός Οικονομικών είπε «μας λέτε ότι δεν είναι λύση να υπερφορολογούμε και μετά να το μοιράζουμε. Αυτό είναι σωστό. Δεν είναι λύση. Δεν θα την διάλεγα. Όμως, ξέρετε ότι αυτό συμβαίνει για δύο λόγους. Πρώτον το ΔΝΤ πάντα υποτιμά την απόδοση των μέτρων που έχουμε και δεύτερον δεν μετρά καθόλου τα μη παραμετρικά μέτρα. Ότι κάνουμε από την φοροδιαφυγή δεν μετριέται. Άρα έχουμε υπεραπόδοση για αυτό το λόγο. Δεν το θέλουμε αλλά αναγκαστήκαμε για αυτό».

Αναφορικά με την υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας σημείωσε «είναι μόνο από την φορολογία; Δεν είναι. Για παράδειγμα έχουμε 448 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση που είναι από τις εισφορές. Όλα τα 448 εκατ. ευρώ έρχονται επειδή υπάρχουν περισσότεροι απασχολούμενοι. Είναι 250-270 χιλιάδες πιο πολλοί και άρα πληρώνουν εισφορές και άρα φέρνουν έσοδα. Δεν είναι ότι τους βάλαμε μεγαλύτερες εισφορές. Δεν έχουν ανέβει οι συντελεστές από τον νόμο Κατρούγκαλο. Πάμε παρακάτω. Πού είναι άλλα 400 εκατ. ευρώ; Από την εθελούσια αποκάλυψη. Έχουν καταγραφεί περίπου 4 δισ. ευρώ και η φορολογία βγαίνει περίπου 450 εκατ. ευρώ και έχουμε εισπράξει ήδη 200 εκατ. ευρώ».

«Η υπεραπόδοση δεν είναι όλη από την υπερφορολογία αλλά ένα μεγάλο κομμάτι έρχεται από αυτά τα σημεία» τόνισε ο κ. Τσακαλώτος για να προσθέσει ωστόσο ότι «αναφορικά με την υπερφορολογία συμφωνώ με όσα είπε Χουλιαράκης. Ο κ. Χουλιαράκης είπε και επαναλαμβάνω και εγώ ότι είχαμε προτεραιότητα την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης σε μια περίοδο που δεν είχαμε έσοδα από πάταξη φοροδιαφυγής».

Επίσης ο υπουργός Οικονομικών επιχείρησε να αντικρούσει την κριτική που υποστηρίζει πως οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές εμποδίζουν τις επενδύσεις λέγοντας ότι «Ακουσα ότι η φορολογία σκοτώνει την ανάπτυξη και άρα θα είμαστε σε φαύλο κύκλο. Δεν είναι αυτό που λένε οι επενδυτές. Έκανα πολλές επαφές σε Παρίσι, Λονδίνο, ΗΠΑ αλλά κανείς επενδυτής δεν μου μίλησε για το ύψος φορολογίας».

Ο κ. Τσακαλώτος επιφύλαξε δε και σφοδρή κριτική στην αξιωματική αντιπολίτευση και στα επιχειρήματα της καταστροφολογίας. «Δεν έχετε κανένα αφήγημα. Για άλλη μια φορά ως βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ - και όχι ως υπουργός – αλλά ως αριστερός που θέλω να πηγαίνω καλά σας ευχαριστώ για την καταστροφολογία», είπε και συμπλήρωσε:

«Βάλατε χαμηλά τον πήχη που ακόμα και μια φυματική σαρανταποδαρούσα με μηνίσκο στα 25 πόδια και κρατώντας σακούλες από ψώνια στα lidl θα περνά από πάνω. Αυτό σημαίνει ότι όχι η σαρανταποδαρούσα αλλά μια κυβέρνηση με συγκεκριμένη στρατηγική πηγαίνει καλά. Βάλατε πολλά αβγά στο ότι ότι θα πέσουμε, δεν πέσαμε άρα πρέπει να σκεφτείτε θετικά».