Skip to main content

Τσακαλώτος: Πού θα βρει τα χρήματα η κυβέρνηση για τα μέτρα του 2020;

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση από το βήμα της Βουλής κατηγορώντας την για «αντουανετικούς λόγους».

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση, επιμένοντας στο ερώτημα πού θα βρει τα χρήματα για να υλοποιήσει τα μέτρα του 2020 που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός και κατηγορώντας βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και «αντουανετικούς λόγους» εξαπέλυσε ο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος από το βήμα της Βουλής.

«Το 2020 έχετε υπολογίσει τον δημοσιονομικό χώρο; Γιατί εμείς λέμε ότι δεν υπάρχει. Και τα μέτρα του κ. Μητσοτάκη 1,8 δισ. εσείς πόσο το υπολογίζετε; Και πως θα τετραγωνίσετε τον κύκλο; Με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, μείωση του αφορολόγητου ή θα πάρετε 1,8 δισ. από την φοροδιαφυγή;» διερωτήθηκε απευθυνόμενος προς την πτέρυγα της Ν.Δ.

Ο κ. Τσακαλώτος επέμεινε επίσης στα επιδόματα, απευθύνοντας στην κυβέρνηση ποια από αυτά θα κρατήσει: αν εξακολουθεί η εξαγγελία για την εφάπαξ καταβολή 2.000 ευρώ για κάθε παιδί, αν ισχύει η αναλογία αποχωρήσεων και προσλήψεων και τι γίνεται με τις συντάξεις.    

Επίσης, ανέφερε ότι το πιο ανησυχητικό που άκουσε από τον κ. Μητσοτάκη σε σχέση με το πλεόνασμα, είναι ότι πρέπει πρώτα εμείς να βάλουμε το σπίτι μας σε τάξη, σημειώνοντας πως αυτή τη φράση την λένε όλοι στο Eurogroup και στο ΕΛΚ.

Ο κ. Τσακαλώτος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι δημιουργεί, ως Δεξιά, μια καινούρια πλειοψηφία πάνω σε μια ατζέντα που στο κέντρο της είναι η καταστολή. «Πόσο θα φάνε τα μεσαία στρώματα που υπέφεραν από τέτοιες πολιτικές, από καταστολή;».

«Η φτώχεια είναι πολύ σύνθετο πρόβλημα και θέλει πολύ συγκεκριμένα στοχευμένα μέτρα αντιμετώπισης. Η ανάπτυξη χρειάζεται επενδύσεις, αλλά οι επενδύσεις είναι 10% με 12% του ΑΕΠ. Δεν φτάνετε στο 4% με κάποιες φοροελαφρύνσεις με μειώσεις φόρων στα κέρδη, χρειάζεται μεγάλος προγραμματισμός», τόνισε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.