Skip to main content

Τσακαλώτος: Πρέπει να αποκρούσουμε τη δεξιά παλινόρθωση

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Αριστερά δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει τη συλλογική κατανάλωση και όχι μόνο την ιδιωτική».

«Η κυβέρνηση δεν έχει κανέναν σκοπό να κάνει διαπραγμάτευση» δηλώνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Εποχή.

Σχολιάζει μεταξύ άλλων πως δεν του είναι σαφές γιατί ο πρωθυπουργός απέρριψε το σχέδιο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 χρησιμοποιώντας ένα κομμάτι του μαξιλαριού. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ για ατζέντα με παρεμβάσεις αυταρχικές.

Σχετικά με το ζήτημα της φορολογίας, ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «η Αριστερά δεν μπορεί παρά να υποστηρίζει τη συλλογική κατανάλωση και όχι μόνο την ιδιωτική».

Ο κ. Τσακαλώτος σημειώνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «επιχείρησε να δει την ιστορική του απόπειρα στη μεγάλη εικόνα, στην κρίση του νεοφιλελευθερισμού, στην απόρριψη της λιτοτητας, στην αμοιβαιοποίηση του δημόσιου χρέους που έγινε θηλειά ιδιαίτερα στον ευρωπαϊκό Νότο».

«Παλέψαμε και κερδίσαμε πολλά» δηλώνει. Παράλληλα, στα αρνητικά της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ εντάσσει όσα έχασε η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση, αλλά και «φαινόμενα όπου στάσεις και συμπεριφορές είχαν αντίκτυπο στους ψηφοφόρους» ή ότι «δεν καταφέραμε να έχουμε ένα φίλτρο που να εγγυάται ότι θα μπορούμε πάντα να διακρίνουμε ποια από τα αιτήματα που μας έρχονταν αποτελούσαν πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας…».

«Δεν ξέρω άλλον τρόπο από τη δημοκρατία, τη συλλογικότητα, την αδιάκοπη λογοδοσία», απαντά, ερωτηθείς πώς μπορούν να ξεπεραστούν προβλήματα του κόμματος. Θέτει σε προτεραιότητα «να υπερασπιστούμε τον δικό μας δρόμο, να αποκρούσουμε τη δεξιά παλινόρθωση», «να είμαστε απέναντι σε μια πειρατική ολιγαρχία που επανέρχεται». Δηλώνει θερμά υπέρ των ανοικτών διαδικασιών, να ανοίξουν οι πόρτες του κόμματος άνευ επιφυλάξεων και υπολογισμών.

Ο κ. Τσακαλώτος αναφέρει ότι οι συμμαχίες είναι συνάρτηση της ανάλυσης του κόμματος για τη συγκυρία και τον συσχετισμό δυνάμεων.