Skip to main content

Τσακαλώτος: Σταδιακή μείωση του καθεστώτος επιτήρησης

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα θα προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μια 5ετία.

Την «αρκετά καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα τον Αύγουστο φέτος, περιέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, λέγοντας πως η βασική διαφορά θα είναι η μετάβαση από ένα καθεστώς στο οποίο η επιτήρηση αφορά και στους στόχους αλλά και στο πώς αυτοί επιτυγχάνονται (το «πώς να το κάνετε»), σε ένα καθεστώς επιτήρησης το οποίο θα αφορά μεν στους στόχους, αλλά το πώς αυτοί θα επιτυγχάνονται θα καθορίζεται με βάση το ελληνικό πρόγραμμα. «Δεν θα υπάρχει μια κατάσταση, που είχαμε επιτήρηση και μετά δεν θα έχουμε» τόνισε, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ.

Πρόσθεσε μάλιστα ότι «αυτή σιγά- σιγά θα μειώνεται» και αναφέροντας, παράλληλα, πως υπάρχουν και πολλές δυνάμεις μέσα στην ευρωζώνη που λένε «αρκετά με τη λιτότητα».

Σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του ALPHA, ο υπουργός ανέφερε ότι η χώρα θα έχει έως την άνοιξη το δικό της πρόγραμμα με αναπτυξιακούς στόχους και άσκηση κοινωνικής πολιτικής. Περιέγραψε τους τομείς στους οποίους θα επικεντρωθεί, φέροντας ως παραδείγματα τη συνέχιση της μάχης κατά της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, τη δημόσια διοίκηση, τον επενδυτικό τομέα, τα προγράμματα του ΕΣΠΑ κ.λπ. Το πρόγραμμα αυτό, είπε ο υπουργός, θα τεθεί στον λαό στις βουλευτικές εκλογές το 2019, προκειμένου «να ξέρει ο λαός τι έχει μπροστά του».

Ο κ. Τσακαλώτος τάχθηκε κατά της προληπτικής γραμμής στήριξης, λέγοντας πως «το σημαντικό είναι να βγει η χώρα από την τεχνική βοήθεια, να είναι μια κανονική χώρα χωρίς πρόγραμμα. Μπαίνεις σε ένα πρόγραμμα για να βγεις από αυτό». Πρόσθεσε ότι και οι αγορές θέλουν να είναι η Ελλάδα μια κανονική χώρα.

3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε βάθος 5ετίας

Σχετικά με τους υπάρχοντες υψηλούς φορολογικούς συντελεστές, ο υπουργός ανέφερε πως στο νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που θα κατατεθεί στη Βουλή τον Μάιο θα προβλέπονται 3,5 δισ. ευρώ για φορολογικές ελαφρύνσεις σε μια 5ετία. «Θα είναι πρωτίστως για τη μεσαία τάξη, για τις ομάδες που έχει δυσκολέψει περισσότερο η ζωή τους», είπε χαρακτηριστικά. Ανέφερε, παράλληλα, τα αντίμετρα και τον δημοσιονομικό χώρο, που, όπως είπε, τον δημιούργησε η κυβέρνηση.

Ερωτηθείς για το συλλαλητήριο την ερχόμενη Κυριακή για το ονοματολογικό, ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε ότι αυτό είναι «εντελώς νόμιμο», προσθέτοντας πως «κάποιος είχε πει και από το δικό μου κόμμα ότι δεν γίνεται εξωτερική πολιτική με τα συλλαλητήρια. Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό». Και έκανε λόγο για μια αντίληψη συνανάπτυξης με τον βόρειο γείτονα, κάτι που, όπως είπε, δεν γίνεται χωρίς καλές σχέσεις. «Δεν μπορείς να θέλεις να κάνεις τη Θεσσαλονίκη κέντρο των Βαλκανίων και να μην έχεις καλές σχέσεις με τον βόρειο γείτονα», είπε. Πόσω μάλλον, πρόσθεσε, που υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα προβλήματα ανατολικά από ό,τι στον Βορρά.

Ερωτηθείς για τις παλαιότερες δηλώσεις του για το όνομα «Μακεδονία», ο υπουργός απάντησε πως «έχουμε περάσει πολλά κύματα στο θέμα του ονόματος, με πολύ ακραίες θέσεις. Νιώθω δικαιωμένος που ήμουν σε μια μικρή αριστερά του 3% που έλεγε ότι δεν είναι σοβαρό να μην λυθεί το πρόβλημα».

Στην προσωπική ερώτηση, εάν σήμερα, λόγω της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών, αισθάνεται λιγότερο αριστερός, ο κ. Τσακαλώτος είπε πως «λίγο τσαλακωμένος μπορεί να είμαι. Έχεις και προβλήματα και συμβιβασμούς που πρέπει να κάνεις».