Skip to main content

Τσακαλώτος: Στον κατάλληλο χρόνο η έξοδος της Ελλάδας στις αγορές

«Νομίζω ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται τώρα καλύτερα ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της, έχει κάνει τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων»

H αστάθεια των ιταλικών κρατικών ομολόγων έχει κάνει πιο δύσκολη την επάνοδο της Ελλάδας στις αγορές, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος,στο Reuters, προσθέτοντας ότι θα περιμένει την κατάλληλη στιγμή για την άντληση κεφαλαίων από αυτές και ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας βρίσκονται υπό έλεγχο.

Ο υπουργός υποβάθμισε (τον κίνδυνο από) τις πωλήσεις των ιταλικών ομολόγων. “Έχουν κάνει λίγο δυσκολότερη (την επάνοδο στις αγορές), αλλά από την άλλη πλευρά νομίζω νομίζω ότι οι αγορές αντιλαμβάνονται τώρα καλύτερα ότι η Ελλάδα ολοκλήρωσε το πρόγραμμά της, έχει κάνει τεράστιο αριθμό μεταρρυθμίσεων, ότι έχει χρηματοδοτικό μαξιλάρι, οπότε οι χρηματοδοτικές ανάγκες της παραμένουν υπό έλεγχο τουλάχιστον για 2 έως 2,5 χρόνια", είπε.

Ο κ. Τσακαλώτος πρόσθεσε ότι, η Ελλάδα “ έχει μια συμφωνία για το χρέος που σημαίνει ότι η χρηματοδότησή του είναι ευκολότερη από ότι για την Πορτογαλία ή την Ιταλία".

Ερωτηθείς, αν η Ελλάδα θα επιχειρήσει πώληση ομολόγου μέσω κοινοπρακτικής έκδοσης, ο κ. Τσακαλώτος είπε η επιλογή της χρονικής συγκυρίας επαφίεται στον επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ). "Έχει οδηγίες από την κυβέρνηση, ώστε να προχωρήσει όταν θα είναι κατάλληλες οι συνθήκες. Όμως είναι δική του δουλειά να κάνει τη σχετική έρευνα και να μας πει πότε είναι η κατάλληλη στιγμή".

"Αισθανόμαστε άνετα που μπορούμε να περιμένουμε από τη στιγμή που υπάρχει το μαξιλάρι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα προχωρήσουμε όταν η συγκυρία είναι κατάλληλη, και θεωρώ ότι ο χρόνος θα είναι κατάλληλος μεσοπρόθεσμα", πρόσθεσε ο υπουργός.

Οι συζητήσεις για τον ιταλικό προϋπολογισμό

Ο Τσακαλώτος είπε ότι η Κομισιόν πρέπει να δείξει κατανόηση στην διαπραγμάτευση με την Ρώμη για τον προϋπολογισμό της.

"Η Ιταλία είναι μια χώρα που το κατά κεφαλήν ΑΕΠ έχει αυξηθεί ελάχιστα τα τελευταία 20 χρόνια και είναι επίσης μια χώρα με μεγάλες περιφερειακές ανισότητες", είπε. "Έτσι είναι σημαντικό για την Κομισιόν και τις χώρες μέλη να λάβουν υπόψιν τους την ιταλική πραγματικότητα και να προσπαθήσουν να φθάσουν σε συμβιβασμό που θα είναι καλός για τους ανθρώπους στην Ιταλία, αλλά και για την Ευρώπη την ίδια".

Απαντώντας για το εάν η Ιταλία θα έπρεπε να αναζητήσει εναλλακτική, είπε ότι είναι σημαντικό η Ιταλία να μείνει στην ΕΕ.

"Είμαι υπέρ της Ευρώπης για πολλούς λόγους, αλλά ο βασικότερος είναι ότι πάντα φοβόμουν ότι εάν διασπαστεί η Ευρώπη, θα έχει ως αποτέλεσμα μία δυσάρεστη δεξιά λαϊκίστικη πολιτική της δεκαετίας του '30 με ανταγωνιστικές υποτιμήσεις και εθνικισμούς", είπε.

"Νομίζω ότι είναι σημαντικό για τους Ευρωπαίους και για την προοδευτική ατζέντα όχι μόνο να το αποφύγουμε, αλλά και να μεταρρυθμίσουμε την Ευρώπη με ένα τρόπο που θα αντιμετωπίζει τα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σε όρους κοινωνικής ανισότητας, το ύψος των θέσεων εργασίας που είναι διαθέσιμες και την ποιότητα των θέσεων αυτών", πρόσθεσε.