Skip to main content

Τσακαλώτος: Τυπική εκκρεμότητα η αναβολή της εκταμίευσης του 1 δισ.

Ενημέρωσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για το πολυνομοσχέδιο - Νομοτεχνική βελτίωση για τον ΕΝΦΙΑ, «πολύ περιορισμένες οι αυξήσεις»

Σε «τυπική εκκρεμότητα» απέδωσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος την αναβολή της εκταμίευσης της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ από τον ESM, εκφράζοντας παράλληλα, την πεποίθηση ότι η εκταμίευση θα πραγματοποιηθεί κανονικά στις 15 Ιουνίου.

Νωρίτερα, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας δεν κατάφερε να λάβει απόφαση για την εκταμίευση της υποδόσης, λόγω των ελλιπών στοιχείων για επαρκή πρόοδο στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες.

Ωστόσο, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εμφανίστηκε καθησυχαστικός, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «τυπική εκκρεμότητα», η οποία θα διευθετηθεί έως την επόμενη εβδομάδα, όταν και συνεδριάζει εκ νέου ο ESM.

Στο μεταξύ, ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ για το πολυνομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί σήμερα και ρυθμίζει τα τελευταία προαπαιτούμενα της τέταρτης δόσης.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου είναι προγραμματισμένη την επόμενη εβδομάδα, ώστε να μη χαθεί ο στόχος για ολοκλήρωση της συμφωνίας στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου.

Ερωτηθείς για τον ΕΝΦΙΑ, ο υπουργός Εξωτερικών αναγνώρισε ότι «όλοι έχουν τον προβληματισμό τους, αλλά οι αυξήσεις είναι πολύ περιορισμένες», ενώ προανήγγειλε νομοτεχνική βελτίωση στις Επιτροπές της Βουλής, την ερχόμενη Δευτέρα ή Τρίτη.

Από την πλευρά του, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Γιώργος Λαζαρίδης, τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών «μας μεταβίβασε την αισιοδοξία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν μετά την έξοδο από το μνημόνιο», συμπληρώνοντας ότι «εποπτεία θα υπάρχει, αλλά το σημαντικό είναι ότι βγαίνουμε από την επιτροπεία»,

Καταλήγοντας, ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν πειστικός και «μας έπεισε».

Σημειώνεται ότι αντίστοιχο «μασάζ» εν όψει της ψήφισης του πολυνομοσχεδίου, πραγματοποιήθηκε τις προηγούμενες ημέρες και ανάμεσα στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.