Skip to main content

Τσακλόγλου: Δεν αλλάζουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης

Ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε στη Βουλή πως δεν θα αλλάξουν τα όρια συνταξιοδότησης σε αυτούς που έχουν θεμελιώσει το δικαίωμά τους.

«Είναι σε κάθε περίπτωση σαφές ότι τα θεμελιωμένα δικαιώματα δεν επηρεάζονται και οι ασφαλισμένοι μπορούν να τα ασκήσουν όποτε το θελήσουν. Αυτό δεν τίθεται υπό αμφισβήτηση και σε αυτό πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι», δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων, κ. Πάνος Τσακλόγλου, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του Γραμματέα της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής Βασίλη Κεγκέρογλου σχετικά με τα μεταβατικά όρια ηλικίας που προβλέπει ο νόμος 4336/2015 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ο συγκεκριμένος νόμος παρέχει σε συγκεκριμένες κατηγορίες παλαιών ασφαλισμένων δυνατότητα συνταξιοδότησης πριν από την ηλικία των 67 ετών ή πριν από τα 62 έτη, ακόμη κι αν δεν έχουν συμπληρωθεί 40 έτη ασφάλισης.

«Καλό θα είναι να βάλουμε ορισμένα πράγματα στη θέση τους για να μη δημιουργείται καμία σύγχυση», είπε ο κ. Τσακλόγλου, απαντώντας στον κ. Κεγκέρογλου, ο οποίος έθεσε το σχετικό ερώτημα επικαλούμενος δημοσιεύματα μερίδας του τύπου.

Στη σχετική υπουργική Απόφαση που έχει εκδοθεί, «είναι ξεκάθαρο ότι για τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων του μετά την 1.1.2022, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο -μεταβατικό- όριο ηλικίας», τόνισε ο κ. Τσακλόγλου επισημαίνοντας: «Κατά συνέπεια, θα ήθελα να διαβεβαιώσω τους ασφαλισμένους που έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα μέχρι σήμερα ή αυτό θα συμβεί εντός του 2021 πως δε θα πρέπει να υφίσταται καμία σύγχυση και καμία ανησυχία».

«Θα ήθελα για μια ακόμη φορά να διαβεβαιώσω ότι η Ελληνική Πολιτεία παραμένει ένα ευνομούμενο κράτος. Η παρούσα κυβέρνηση δε νομοθετεί εν κενώ», ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων τονίζοντας ότι: «Τα ζητήματα ασφάλισης είναι θέματα δύσκολα και σύνθετα. Σκοπός του Υπουργείου είναι η απλοποίηση των κανόνων απονομής και η εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας κι εμπιστοσύνης. Αυτό γίνεται με σταθερούς κανόνες και διαφάνεια Επαναλαμβάνω για πολλοστή φορά, το νομοθετικό πλαίσιο για την εξέλιξη των ορίων ηλικίας ΔΕΝ  έχει διαφοροποιηθεί αλλά και δεν πρόκειται να αλλάξει».

Συνεχόμενα δημοσιεύματα του Τύπου που αναφέρουν ότι τα κατοχυρωμένα όρια ηλικίας μέχρι 31-12-2021 -τα μεταβατικά όρια- καταργούνται από 1-1-2022 και όποιος δεν προλάβει να θεμελιώσει δικαίωμα μέχρι 31-12-2021, θα βγαίνει στη σύνταξη με το νέο καθεστώς, δηλαδή στα εξήντα δύο έτη με σαράντα χρόνια υπηρεσίας και στα εξήντα επτά έτη με δεκαπέντε χρόνια ασφάλισης, δηλαδή τους γενικούς κανόνες, επικαλέστηκε ο Βασίλης Κεγκέρογλου και επισήμανε ότι, σύμφωνα με την έκθεση Πισσαρίδη «Με βάση τις αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια αναμένεται ότι έως το 2022 οι επιλογές πρόωρης συνταξιοδότησης θα έχουν καταργηθεί και θα ισχύει μια γενική ηλικία συνταξιοδότησης των εξήντα επτά ετών ή των εξήντα δύο με εισφορές σαράντα ετών».

«Αυτήν την περίοδο, βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα εθελουσίας εξόδου. Μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση έχει ξεκινήσει η διαδικασία για τα ΕΛΤΑ, η οποία μάλιστα αρχίζει σήμερα. Οι άνθρωποι δεν ξέρουν τι να κάνουν», είχε δηλώσει νωρίτερα ο κ. Κεγκέρογλου προσθέτοντας: «Οι άνθρωποι τρέχουν σε δικηγορικά γραφεία και αναζητούν πληροφόρηση από ειδικούς. Η πολιτεία οφείλει να αναλάβει τις ευθύνες της. Το υπουργείο Εργασίας μέχρι τώρα τηρεί σιωπή και οι υπηρεσίες του αναφέρουν ότι θα τοποθετηθούν στο θέμα στα τέλη του 2021, αν δεν υπάρξει νομοθετική πρωτοβουλία».