Skip to main content

Προς κορωνοτέστ στα σχολεία - Ανοίγουν πρώτα τα δημοτικά στις 8 ή 11 Ιανουαρίου

Ο καθηγητής μικροβιολογίας επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια

Να γίνονται τεστ κορωνοΐου στα σχολεία -σε εκπαιδευτικούς και μαθητές - όταν ανοίξουν μετά τις γιορτές, εισηγείται η επιτροπή λοιμωξιολόγων, όπως έκανε γνωστό την Τετάρτη μέσω του ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής μικροβιολογίας Αθανάσιος Τσακρής.

Επανέλαβε ότι το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων θα έχει προτεραιότητα σε σχέση με τα Γυμνάσια και τα Λύκεια, αν και δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμη αν θα γίνει στις 8 ή στις 11 Ιανουαρίου. Ο κ. Τσακρής διευκρίνισε ότι όλα θα εξεταστούν  την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου που θα υπάρχουν και επιδημιολογικά στοιχεία από τις ήμερες των εορτών.

Στην ανάγκη να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων που θα μειώσουν την πιθανότητα διασποράς του κορονοϊού στις σχολικές μονάδες, αναφέρθηκε και η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού.

Σχολιάζοντας στο OPEN τα δεδομένα ενόψει της συνεδρίασης της επιτροπής των ειδικών για το άνοιγμα των σχολείων, πρότεινε τη διεξαγωγή μαζικών τεστ στις πολυπληθείς περιοχές της χώρας, οι οποίες φιλοξενούν μεγάλα σχολικά συγκροτήματα, με πολλούς μαθητές. Εάν παρατηρηθεί υψηλό ιϊό φορτίο, εξήγησε, θα μπορούσε να ληφθεί απόφαση για αναστολή λειτουργίας στις συγκεκριμένες μονάδες.

Σχετικά με τον εμβολιασμό των εκπαιδευτικών, υποστήριξε πως θα πρέπει να λάβουν προτεραιότητα, αλλά σε δεύτερο χρόνο, μετά από τους υγειονομικούς, τα άτομα που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες αλλά και τις ένοπλες δυνάμεις.

Στην Ελλάδα οι "νεοφιλελεύθεροι" χρηματοδοτούνται από το κράτος. Εμείς... από εσάς! Στήριξε την ανεξαρτησία του tvxs.gr, κάνοντας κλικ εδώ.

Σε κάθε περίπτωση, τα εμβόλια δεν αρκούν και η φετινή σχολική χρονιά θα ολοκληρωθεί χωρίς εμβολιασμούς, τόνισε.

Παράλληλα, υποστήριξε πως σύμφωνα με πρόσφατη αμερικανική μελέτη, σε περιπτώσεις συρροών κρουσμάτων σε σχολεία, τα 2/3 προέρχονται από εκπαιδευτικούς και το 1/3 από μαθητές. Επομένως, «δεν είναι δύσκολο να υπάρχει υπερμετάδοση στα σχολεία», συμπλήρωσε.

Άμεσα οι οριστικές αποφάσεις

«Η πρόταση της Επιτροπής είναι τα σχολεία να ανοίξουν το ταχύτερο δυνατόν, ακόμα και στις 8 ή 11 Ιανουαρίου εφόσον είμαστε ασφαλείς» δήλωσε  από πλευράς του στον ΣΚΑΪ 100,3 ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος. O κ. Γώγος ανέφερε ότι οι τελικές αποφάσεις θα λάθουν στις 4 ή 5 του μήνα με βάση τα επιδημιολογικά στοιχεία.     

«Είναι πρόωρο να ανοίξουμε όλες τις δραστηριότητες στις 7 Ιανουαρίου. Δε μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα μαζί» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος Καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας ΕΚΠΑ.

Σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ο Νικόλαος Καπραβέλος Διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου είπε ότι πώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος και υπάρχει ακόμα υψηλό ιικό φορτίο, ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Επίσης, πρότεινε στη συζήτηση για τα σχολεία να ληφθεί σοβαρά υπόψη τον ιικό φορτίο, που είναι απαγορευτικό.