Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Δικαστικό «όχι» στη μετακίνηση των Ρομά από τα Τσαΐρια

Το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης ακύρωσε το πρωτόκολλο διοικητικής αποβολής των Ρομά από τα Τσαϊρια που είχε αποφασίσει ο δήμος Θερμαϊκού,

Την ακύρωση του πρωτοκόλλου διοικητικής αποβολής που είχε αποφασίσει το δημοτικό συμβούλιο του δήμου Θερμαϊκού για τους Ρομά που ζουν στην περιοχή Τσαΐρια (δείτε εδώ) αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση του δικαστηρίου σημαίνει πως ο δήμος δεν μπορεί να προχωρήσει σε καμιά ενέργεια μετακίνησης των Ρομά αν δεν υπάρχει πρόβλεψη μετεγκατάστασης τους σε άλλη περιοχή

«Η απόφαση βασίζεται και διευρύνει την εγχώρια πάγια ήδη προοδευτική νομολογία, πλήρως εναρμονισμένη με τις επιταγές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Χωρίς να συνοδεύεται από μέτρα μετεγκατάστασης η όποια εκδίωξη είναι παράνομη και η άσκηση του δικαιώματος της διοίκησης να τους αποβάλει είναι καταχρηστική», σημειώνει μιλώντας στη Voria.gr ο συνήγορος της υπόθεσης, Γιώργος Τσιάκαλος, δικηγόρος ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ειδικός εμπειρογνώμων στα προγράμματα του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόσβαση των γυναικών Ρομά στη δικαιοσύνη.

Ο κ. Τσιάκαλος υπογραμμίζει ακόμα ότι στην απόφαση σημειώνεται εμφατικά πως είναι χρέος της πολιτείας η επίλυση του προβλήματος μετεγκατάστασης καθώς η αποβολή των Ρομά χωρίς να έχει βρεθεί χώρος θα έχει σοβαρές επιπτώσεις για αυτούς και θα καταστήσει δυσχερέστερες τις ήδη δύσκολες συνθήκες διαβίωσης τους με σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ασφάλεια των ίδιων και των οικογενειών του, ιδίως των ηλικιωμένων και των νέων παιδιών.

Στην απόφαση του Ειρηνοδικείου αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι οι Ρομά της περιοχή είχαν συμμετάσχει πρώτη φορά στην απογραφή του 2011 και είχε δημιουργηθεί η εύλογη πεποίθηση ότι ο δικαιούχος του οικοπέδου όπου διαμένουν, ο δήμος δηλαδή, δεν θα ασκούσε τα δικαιώματά του. Ακόμα, επισημαίνει ότι η μετεγκατάσταση των Ρομά συζητείται ήδη από το 2013 χωρίς ωστόσο να έχει βρεθεί λύση.

Σε δηλώσεις του στη Voria.gr, ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής αναφέρει ότι θα προχωρήσει σε έφεση και θα εξαντλήσει όλα τα δικαστικά μέσα. Αναφορικά με το θέμα της μετεγκατάστασης, ο κ. Τσαμασλής υπογράμμισε ότι δεν είναι αρμοδιότητα του δήμου, αλλιώς θα το είχε ήδη κάνει.