Skip to main content

Τσαρουχά: Ο πιο μελετημένος και εγκαταλελειμμένος κόλπος ο Θερμαϊκός

Η υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι εξαιτίας της πληθώρας εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση του Θερμαϊκού παρατηρήθηκε απουσία ανάληψης πρωτοβουλιών.

Την «άμεση και αποτελεσματική επέμβαση του υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης (ΥΜΑΘ) στην περισυλλογή της μάζας φυτοπλαγκτόν που κάλυψε στο τέλος του Ιουνίου - αρχές Ιουλίου του 2017 τη θαλάσσια επιφάνεια του ευρύτερου λιμανιού της Θεσσαλονίκης», επισημαίνει με σημερινή ανακοίνωσή της η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, η οποία απάντησε χτες σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Α' Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Τριανταφυλλίδη, σχετικά με τη μόλυνση του Θερμαϊκού κόλπου.

Στην απάντησή της, η υφυπουργός υπογραμμίζει ότι με πρωτοβουλίες της εξασφάλισε -από ιδιώτες χορηγούς και χωρίς επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών- τα απαραίτητα κεφάλαια για την αύξηση των μέσων και την παροχή ειδικού εξοπλισμού με στόχο την απομάκρυνση του επιπλέοντος φυτοπλαγκτόν. Περιέγραψε επίσης το πρόγραμμα του ΥΜΑΘ για τον συνεχή καθαρισμό του Θερμαϊκού κόλπου από τα επιπλέοντα στερεά απόβλητα, το οποίο στηρίζεται σε ιδιωτικές χορηγίες και συντελεί στη μείωση της περιβαλλοντολογικής επιβάρυνσης του κόλπου.

Τόνισε ότι εξαιτίας της πληθώρας εμπλεκόμενων φορέων στη διαχείριση του Θερμαϊκού (58 φορείς, σύμφωνα με μελέτη του Α.Π.Θ.), παρατηρήθηκε απουσία ανάληψης πρωτοβουλιών, με αποτέλεσμα να παραμείνει μόνο του το ΥΜΑΘ στην αντιμετώπιση του φαινομένου. «Οι αλληλοκαλυπτόμενες ευθύνες δεκάδων φορέων που εμπλέκονται μέχρι σήμερα», πρόσθεσε, «οδήγησαν σε αδράνεια και όξυνση των προβλημάτων». 

Επίσης, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, η κ. Τσαρουχά είπε και για την πληθώρα δεκάδων μελετών για τον Θερμαϊκό, οι οποίες επί σειρά πολλών ετών παρέμειναν αναξιοποίητες.

«Αυτές τις μελέτες η σημερινή κυβέρνηση εξετάζει και επικαιροποιεί» σημείωσε και στη δευτερολογία της παρουσίασε σειρά έργων και απαραίτητων υποδομών που είναι αναγκαία ώστε με την ολοκλήρωση τους να μειωθεί σημαντικά η επιβάρυνση του Θερμαϊκού κόλπου. «Τα έργα αυτά που δυστυχώς ήταν στάσιμα επί σειρά ετών, τώρα πλέον βρίσκονται σε εξέλιξη ή σε στάδιο ολοκλήρωσης».

«Ο Θερμαϊκός κόλπος είναι ίσως ο πιο μελετημένος κόλπος, αλλά και ο πιο εγκαταλελειμμένος μέχρι πρόσφατα. Αρνήθηκα να μείνω αδρανής και εκπροσωπώντας μια κυβέρνηση που επεμβαίνει και αντιμετωπίζει τα προβλήματα, ανέλαβα πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση τους» κατέληξε.