Skip to main content

Τσαρούχας: 65 χρόνια ιστορίες με Σαλονικιώτικο πατσά (φωτο+video)

Από τον Βοσκόπουλο και τον Βουτσά τη δεκαετία του '70 ως τη νεολαία του σήμερα - Ο Νίκος Τσαρούχας εξιστορεί στη Voria.gr την πορεία προς την επιτυχία

Πατσά, κρασί, ρακί και χαμόγελο απόλαυσαν οι επισκέπτες των εκθέσεων Detrop και Oenos που πέρασαν από το σταντ της οικογένειας Τσαρούχα, στη ΔΕΘ-Helexpo.

Ο πατέρας και ο γιος Τσαρούχας υποδέχονταν τον κόσμο και τον προσκαλούσαν στη γευσιγνωσία, όσο ο Γιάννης χτυπούσε το μπαλτά και ανακάτευε τη σούπα, ενώ ο Χάρης και ο Αντώνης σέρβιραν ζεστό, αχνιστό πατσά στο πιάτο και ποτήρια με κρασί, εμφιαλωμένο από την επιχείρηση.

Ο κόσμος δοκίμαζε και ευφραινόταν, γι' αυτό και η φωτιά στις κατσαρόλες έκαιγε μέχρι αργά το απόγευμα. Ποια είναι, όμως, η ιστορία, πίσω από την επιχειρηματική επιτυχία του -παππού πλέον- Νίκου Τσαρούχα, που, όπως λέει ο ίδιος, είναι 70 χρόνια στον δρόμο;

Ο μάγειρας, Γιάννης Δανιήλ, ετοιμάζει το μοσχαρίσιο ποδαράκι.

 

Τα πρώτα βήματα

Μαζί με τον αδερφό του, Γρηγόρη, ο Νίκος Τσαρούχας ξεκίνησε να εργάζεται ως σερβιτόρος σε μαγειρεία στο Καπάνι και τη Μοδιάνο, σε ηλικία 16 ετών. Εργατικά και τίμια παιδιά, το 1952 από σερβιτόροι γίνονται συνεταίροι σε εστιατόριο στην οδό Τοσίτσα. Δέκα χρόνια αργότερα, η πρώτη επιχείρηση με την επωνυμία Αφοί Τσαρούχα άνοιξε τις πύλες της, στην οδό Ολύμπου 78, για να σερβίρει τους ξενύχτηδες και καλοφαγάδες της Θεσσαλονίκης.

Στην εικόνα του φυλλαδίου, εμφανίζεται ο Νίκος Τσαρούχας, σε ηλικία 16 ετών, όταν εργάζονταν ως γκαρσόνι σε μαγειρεία της Θεσσαλονίκης.

 

Το μυστικό της επιτυχίας

Όπως εξηγεί ο κ. Τσαρούχας, αυτό που έδωσε ώθηση στην επιχείρηση ήταν η πρωτοβουλία του να συνδυάσει το μαγειρευτό φαγητό με τον πατσά, ο οποίος μέχρι τότε σερβιρόταν αποκλειστικά σε πατσατζίδικα.

«Ως νέος, κυκλοφορούσα πολύ στην Θεσσαλονίκη. Στην περιοχή της Αγίας Σοφίας εκείνα τα χρόνια λειτουργούσαν τρία καλά πατσατζίδικα. Οι άνθρωποι που τα λειτουργούσαν, δεν ήταν επαγγελματίες του χώρου. Δεν ήταν μάγειρες, έφτιαχναν απλώς πατσά. Βλέποντάς τους, σκέφτηκα, εγώ που είμαι επαγγελματίας, δεν μπορώ να κάνω το ίδιο;».

Κι έτσι έκανε. Και η κοινωνία της Θεσσαλονίκης του ‘70 και του ‘80, αγκάλιασε αυτήν την ενέργεια, γιατί ήταν γλεντζέδικη και μερακλίδικη.

«Τότε οι καλλιτέχνες δούλευαν εφτά βραδιές την εβδομάδα και στο πατσατζίδικο κάθε πρωί γίνονταν το “έλα να δεις”. Από το μαγαζί πέρασε όλος ο καλλιτεχνικός κόσμος της χώρας, του θεάτρου και του πενταγράμμου».

65 χρόνια ιστορίες

Βοσκόπουλος, Διονυσίου, Μαρινέλλα, Ψάλτης, Βουτσάς. Όλα τα μεγάλα ονόματα της ελληνικής καλλιτεχνικής σκηνής τάϊσε στο εστιατόριό του ο Τσαρούχας. Μάλιστα, έχει να μοιραστεί μοναδικές ιστορίες, όπως τότε που η σύζυγος του ηθοποιού Γιάννη Βογιατζή, έβλεπε τον άντρα της να απολαμβάνει τον ζεστό πατσά και δεν ήταν σίγουρη για το πώς να τον μαγειρέψει. Ο Νίκος Τσαρούχας την κάλεσε να έρθει την επόμενη ημέρα από νωρίς το πρωί, να παρακολουθήσει το μαγείρεμα και να μάθει τα μυστικά από την κουζίνα του Τσαρούχα. «Ήρθε, είδε κι έγινε η καλύτερή μας πελάτισσα», λέει ο κ. Τσαρούχας.

Ο πατέρας και ο γιος Τσαρούχας. Η παράδοση της σκυτάλης στη νέα γενιά.

 

Η εμπειρία του παλιού και η φρεσκάδα του νέου

Τα χρόνια πέρασαν, ο Νίκος Τσαρούχας είναι πια παππούς και παραδίδει την επιχείρηση στο γιο του, ο οποίος το 2003 πήρε την πρωτοβουλία να προχωρήσει σε γενική ανακαίνιση - αναπαλαίωση του καταστήματος. Πέτυχε, έτσι, το στοίχημα, να προσελκύσει στο εστιατόριο άτομα κάθε ηλικίας, «για να θυμίσει στους παλιούς και να μάθει στους νέους».

«Είναι άξιος και αγωνίζεται. Πιστεύω ότι θα συνεχίσει και τα 65 χρόνια της επιχείρησης, θα τα κάνει 165!», εύχεται ο περήφανος κ. Τσαρούχας.