Skip to main content

Τσαβούσογλου: Ανώριμη η συμπεριφορά της Ελλάδας στο θέμα της Λιβύης

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών σημείωσε πως η Ελλάδα δεν είχε θέση στη διάσκεψη στο Βερολίνο, λέγοντας πως ήθελε να θίξει το μνημόνιο με την Τουρκία.

«Η Ελλάδα δεν έχει ρόλο στη Λιβύη και, συνεπώς, καλώς δεν συμμετείχε στη Διάσκεψη του Βερολίνου» ανέφερε μεταξύ άλλων ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Νταβός.

Ερωτηθείς για την αντίδραση της Ελλάδας στη μη πρόσκλησή της στη Διάσκεψη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέφερε πως «η Ελλάδα δεν είναι παίκτης στη Λιβύη. Δεν λέμε πως αγνοούμε τον γείτονά μας, που είναι η Ελλάδα, ωστόσο ήθελε να βρεθεί στο Βερολίνο για να θίξει το θέμα της συνεργασίας μας με τη Λιβύη και αυτό το θέμα δεν βρισκόταν στην ατζέντα».

«Η Ελλάδα κοιτάει από μια στενή οπτική γωνιά τις εξελίξεις στην Λιβύη μέσω της συμφωνίας οριοθέτησης των ζωνών θαλάσσιας αρμοδιότητας. Τις αξιολογούν μόνο από το πλαίσιο μιας συμφωνίας. Το πρόβλημα τώρα είναι η κατάπαυση πυρός στη Λιβύη. Τι έχει κάνει η Ελλάδα πάνω σε αυτό το κομμάτι μέχρι σήμερα;» διερωτήθηκε ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

Παράλληλα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εξέφρασε για μια ακόμη φορά την ενόχληση της Άγκυρας για την πρόσκληση της Αθήνας στον Λίβυο στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, κάνοντας λόγο για ανώριμη συμπεριφορά. «Η μόνη αιτία που κάλεσε (η Ελλάδα) τον Χαφτάρ, είναι να δείξει ότι είναι εναντίον της συμφωνίας που υπογράψαμε και δήθεν θα απαντήσει με αυτό τον τρόπο. Αυτό δεν έχει νόημα. Αυτή δεν είναι ώριμη συμπεριφορά».

Επιπλέον, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ελλάδα «πείσει τον Ε/κ τομέα, όπως χαρακτήρισε της Κυπριακή Δημοκρατία, να δείξει μία στάση που να αποδέχεται τη μοιρασιά στην Ανατολική Μεσόγειο. Μέχρι σήμερα προσπάθησαν να αποκλείσουν την Τουρκία».