Skip to main content

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε ούτε ένα μίλι επέκτασης χωρικών υδάτων

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα πέρα από τα 6 μίλια

«Δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ούτε 1 μίλι να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο», διαμήνυσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπροσώπους του τουρκικού τύπου και διοργάνωσε το τουρκικό think tank SETA. Παράλληλα έδειξε σε χάρτη την πρόταση της Τουρκίας για τη χάραξη της υφαλοκρηπίδας στο Αιγαίο.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών υποστήριξε ότι δεν μπορεί να γίνει επέκταση των χωρικών υδάτων από την Ελλάδα πέρα από τα 6 μίλια, ενώ δήλωσε ότι αποτελεί ‘απειλή’ για την Τουρκία η στρατικοποίηση των 16 από τα 23 νησιά του Αιγαίου και αμφισβήτησε την κυριαρχία των νησιών και βραχονησίδων που δεν έχουν δοθεί ονομαστικά στην Ελλάδα με κάποια συνθήκη. «Τα νησιά και οι βραχονησίδες οι οποίες δεν μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα με τις συμφωνίες, δεν της ανήκουν. Δεν τις αναγνωρίζουμε», σημείωσε ενώ πρόσθεσε ότι «αν η Ελλάδα ζητήσει θαλάσσια δικαιοδοσία νοτίως της Κρήτης και της Ρόδου πέρα των 6 ν.μ., εμείς δεν είναι δυνατόν να το δεχτούμε αυτό». Επικαλούμενος μάλιστα τη νομολογία είπε ότι «το είδαμε και σε πολλές δικαστικές αποφάσεις, αυτό δεν μπορεί να γίνει».

Υποστήριξε επίσης ότι έχουν γίνει προσπάθειες παραβίασης της υφαλοκρηπίδας που έχουν οι ίδιοι ορίσει, και πως δεν επιτρέπουν να μπει κανείς σε αυτήν χωρίς άδεια. Η Ελλάδα και η Κύπρος, όπως υποστήριξε, προσπάθησαν από το 2020 μέχρι το 2021, εννέα φορές να μπουν στην περιοχή εκείνη, αλλά δεν επέτρεψαν σε κανένα πλοίο να μπει.

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο των ΗΠΑ ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι

«Καταρχάς, θα ήθελα να θίξω τις διμερείς μας σχέσεις με την Ελλάδα. Στην πραγματικότητα, στις αρχές του 2021, είχαμε αναβιώσει μηχανισμούς όπως μηχανισμούς διαλόγου, συμβουλευτικές συνομιλίες, πολιτικές διαβουλεύσεις, μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης με την Ελλάδα και επικεντρωθήκαμε στην ανάπτυξη της θετικής ατζέντας. Όμως η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν μπόρεσε να δείξει την απαραίτητη πολιτική βούληση και ειλικρίνεια. Αντί να μιλήσουν μαζί μας, ειδικά με τον Δένδια, συνέχισαν να μιλούν για εμάς και εναντίον μας. Πρόσφατα, ο πρόεδρός μας φιλοξένησε τον Έλληνα πρωθυπουργό Μητσοτάκη στην Κωνσταντινούπολη. Στις 14 Μαρτίου φέτος. Ο Μητσοτάκης υποσχέθηκε να επικεντρωθεί στη θετική ατζέντα, να μην εμπλέξει τρίτους και να είναι ειλικρινής. Αλλά δυστυχώς δεν τήρησε, δεν μπόρεσε να τηρήσει αυτή την υπόσχεση. Θυμάστε την ομιλία που έκανε στο αμερικανικό Κογκρέσο. Στην πραγματικότητα, αυτή ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για αυτή τη συμπεριφορά της Ελλάδας. Μπορείτε επίσης να τους ταξινομήσετε. Αλλά θέλω να μοιραστώ τα ευρήματά μου μαζί σας. Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα αισθάνεται πολύ άβολα με το ανερχόμενο προφίλ της χώρας μας σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο. Ωστόσο, ο έξυπνος γείτονας το βλέπει αυτό ως πλεονέκτημα και το χρησιμοποιεί προς όφελός του.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι το ‘αντι-τουρκικό αίσθημα’ δυστυχώς κερδίζει πριμ στην ελληνική εσωτερική πολιτική. Το γεγονός ότι η Τουρκία βρίσκεται καθημερινά στην ατζέντα κάνει την Ελλάδα να ξεχνά τα πραγματικά της προβλήματα. Εμείς δεν έχουμε τέτοιο πρόβλημα. Η Ελλάδα δεν είναι προτεραιότητα στην ατζέντα μας. Να δώσω ένα παράδειγμα από τον εαυτό μου. Μεταξύ 1 Ιανουαρίου 2020 - 25 Οκτωβρίου 2022, έστειλα μόνο 40 tweets για την Ελλάδα. Μπορείτε να μαντέψετε τον αριθμό των tweets που έστειλε ο Δένδιας για την Τουρκία την ίδια περίοδο; Έστειλε 1080 tweets», ανέφερε κάνοντας τους παρευρισκόμενους να γελάσουν.

Η προπαγάνδα της Ελλάδας κατά της Τουρκίας καταρρέει κι αυτό τη θυμώνει

«Αυτό είναι περισσότερα από ένα tweet την ημέρα», πρόσθεσε. «Είναι 1028 ημέρες μεταξύ των ημερομηνιών που έδωσα. Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι απαντήσεις μας στη μαξιμαλιστική στάση της Ελλάδας και στα παράνομα βήματα εξοργίζουν την Ελλάδα. Η Ελλάδα ενοχλήθηκε πολύ από τα νομικά μας επιχειρήματα σχετικά με τη Θαλάσσια Δικαιοδοσία, τον εξοπλισμό των Νήσων... δηλαδή σχετικά με την παραβίαση. Άρχισε λοιπόν να βλέπει την προπαγάνδα της να καταρρέει».

Η Ελλάδα έχει ιστορικά κόμπλεξ

Ο τέταρτος λόγος, σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, είναι η έλλειψη στρατηγικού οράματος της Ελλάδας. «Ενώ η στενή συνεργασία και οι ισχυρές σχέσεις μαζί μας θα ωφελήσει το δικό της λαό, η Ελλάδα προτιμά να στοχεύει τα συμφέροντά μας. Φυσικά, θα ήταν λάθος να αρνηθούμε την επιρροή ιστορικών συμπλεγμάτων, όπως είναι η οθωμανική διοίκηση και ο πόλεμος της ανεξαρτησίας πίσω από αυτή τη στρεβλή ανάγνωση. Η κοινωνική ψυχολογία σίγουρα θα μας παρουσιάσει εντυπωσιακά ευρήματα ως προς αυτό».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία αντιμετωπίζει μία εχθρική προσέγγιση τόσο στο Αιγαίο όσο και στην ανατολική Μεσόγειο. «Το Αιγαίο είναι μια στενή και ημίκλειστη θάλασσα με χιλιάδες νησιά, βραχονησίδες και βράχια. Μπορείτε να το δείτε και στον χάρτη. Από αυτή την άποψη, είναι μια θάλασσα που δεν μοιάζει με καμία άλλη στον κόσμο. Το Αιγαίο είναι ένα φυσικό πέρασμα μεταξύ της Μαύρης Θάλασσας και της Μεσογείου. Εμείς έχουμε θεμελιώδη και ζωτικά δικαιώματα και συμφέροντα στο Αιγαίο από οικονομική, εμπορική, στρατιωτική και πολιτιστική άποψη. Δεν αρνούμαστε ότι το ίδιο ισχύει και για την Ελλάδα. Δυστυχώς όμως, για τους λόγους που ανέφερα, το Αιγαίο δεν μπορεί να γίνει θάλασσα φιλίας και συνεργασίας. Οι αλληλένδετες διαφωνίες στο Αιγαίο δεν έχουν επιλυθεί εδώ και χρόνια».

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνόψισε τις διαφωνίες με την Ελλάδα με τους εξής τίτλους:

Το εύρος των χωρικών υδάτων και του εναέριου χώρου
Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας
Παραβίαση αποστρατικοποιημένου καθεστώτος των νησιών του ανατολικού Αιγαίου
Κυριότητα κάποιων νησιών, βραχονησίδων και βράχων του Αιγαίου.
Περιοχές εξυπηρέτησης όπως FIR, NAVTEX και περιοχές έρευνας και διάσωσης

Χωρικά ύδατα

«Τώρα, θα ήθελα να θίξω εν συντομία αυτά τα θέματα ένα-ένα. Το πλάτος των χωρικών υδάτων και των δύο χωρών στο Αιγαίο είναι 6 ναυτικά μίλια. Ωστόσο, η Ελλάδα απειλεί την Τουρκία από την 1η Ιουνίου 1995 με το να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 μίλια στο Αιγαίο. Τώρα, βλέπετε στην οθόνη. Αριστερά είναι ο χάρτης με τα χωρικά ύδατα 6 μιλίων που δίνονται στα νησιά. Δεξιά είναι η κατάσταση στο Αιγαίο, όταν η Ελλάδα τα επεκτείνει στα 12 μίλια. Ρίξτε μια ματιά στο χάρτη στα δεξιά. Είναι δυνατόν ένα πλοίο που φεύγει από την Κωνσταντινούπολη να περάσει στη Μεσόγειο χωρίς να εισέλθει στα χωρικά ύδατα της Ελλάδας; Τα χωρικά ύδατα της Ελλάδας που είναι 43,6% στα 6 μίλια, αυξάνονται σε 71,5% στα 12 μίλια. Δεν χρειάζεται να αμφιβάλλουμε για το πόσο άδικο είναι. Όπως είπα και πριν, ένα πλοίο που φεύγει από την Κωνσταντινούπολη, δεν θα μπορεί να φτάσει στην Αττάλεια χωρίς την άδεια της Ελλάδας. Έχει κάποια λογική αυτό; Υπάρχει κάποια νοημοσύνη; Δείχνω αυτούς τους χάρτες σε όλες τις συναντήσεις μου στο εξωτερικό. Ή σε όλες τις συναντήσεις που κάνουμε διαδικτυακά. Και ρωτάμε: Θα επιτρέπατε ποτέ κάτι τέτοιο; Δεν έχω δει ποτέ κανέναν να λέει ‘ναι’ μέχρι τώρα. Δηλαδή, μιλάω και για τις χώρες που υποστηρίζουν σθεναρά την Ελλάδα. Ή για πολιτικούς. Στον κόσμο, σε γεωγραφίες όπως το Αιγαίο, σε χώρες όπως η Αυστραλία και η Ιαπωνία εφαρμόζουν πλάτος χωρικών υδάτων μικρότερο από 12 μίλια ή και τρία μίλια, προκειμένου να μην βλάψουν τα δικαιώματα των γειτόνων τους. Να επισημάνω το εξής εδώ. Δεν είναι δυνατόν να επιτρέψουμε, μονομερώς, όχι 12 μίλια, αλλά ούτε και την αύξηση των 6 μιλίων πέρα από 1 μίλι. Δεν είναι δυνατόν να το επιτρέψουμε την αύξηση, μονομερώς, ακόμα κι αν είναι ένα μίλι ή λιγότερο από 6 μίλια. Δεν δεχόμαστε επ’ ουδενί ένα τέτοιο τετελεσμένο γεγονός που θα κάνει το Αιγαίο ελληνική λίμνη, θα μας φυλακίσει στις όχθες μας και θα βλάψει τα νόμιμα και ζωτικά μας συμφέροντα».

Το Casus belli ισχύει

«Η σωστή αντίδραση και απόφαση που ελήφθη από την εθνοσυνέλευση σε αυτήν την απειλή στις 8 Ιουνίου 1995 ισχύει το ίδιο και σήμερα. Αυτή η απόφαση δεν αποτελεί απειλή πολέμου. Είναι μια δήλωση της αποφασιστικής μας στάσης να προστατεύσουμε με κάθε κόστος τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντά μας στο Αιγαίο», επανέλαβε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Εναέριος χώρος

«Η αξίωση που έχει η Ελλάδα ως προς τον εναέριο χώρο αποτελεί άλλη μία παραξενιά», υποστήριξε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου. «Δεν υπάρχει παράδειγμα στον κόσμο. Δηλαδή, η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει όμοιά της στον κόσμο από πολλές απόψεις. Η εφαρμογή 10 μιλίων εναέριου χώρου στο Αιγαίο παρά το πλάτος των 6 μιλίων χωρικών υδάτων αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Αυτή την παρανομία κατέγραψε και το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, το οποίο πρόσφατα έχασε την ισορροπία του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις και στην Κύπρο, στην έκθεση που παρουσίασε στο Κογκρέσο των ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2020. Και χρησιμοποίησε παραγράφους ή προτάσεις στην έκθεσή του λέγοντας ότι ‘δεν είναι σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο’. Η ΕΕ, από την άλλη, δεν μπορεί να δείξει αυτή τη σύνεση. Η αδυναμία να δείξει σύνεση είναι άλλο ένα παράδειγμα για τα διπλά μέτρα και σταθμά της ΕΕ που έχουμε συνηθίσει».

Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα

Ένα άλλο πρόβλημα είναι ο καθορισμός των ορίων της υφαλοκρηπίδας, σημείωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Σύμφωνα με τη μαξιμαλιστική θέση της Ελλάδας, η Τουρκία δεν έχει υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο. Εδώ το ξαναβλέπετε (σ.σ. δείχνει κάποιο χάρτη). Διότι, σύμφωνα με αυτούς, τα σύνορα θα πρέπει να περνούν μεταξύ των ελληνικών νησιών και της ηπειρωτικής Ανατολίας. Ενώ η δικιά μας θέση είναι ότι το όριο της υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να καθορίζεται με βάση την ηπειρωτική χώρα και ότι στα νησιά που βρίσκονται μακριά από την ηπειρωτική χώρα δεν πρέπει να δίνεται υφαλοκρηπίδα. Βλέποντας αυτόν τον χάρτη, η πρόταση της Τουρκίας είναι μια πρόταση που σέβεται και τα 6 μίλια χωρικά ύδατα αυτών των νησιών, των ελληνικών νησιών. Η θέση μας, η οποία βασίζεται στην αρχή της ευθιδικίας, υποστηρίζεται από αποφάσεις διεθνών δικαστηρίων. Υπάρχουν παραδείγματα. Αγγλία-Γαλλία, Μάλτα-Λιβύη... Οι καθηγητές μας ξέρουν καλύτερα. Υπάρχουν παραδείγματα από διάφορες χώρες του κόσμου, όπως από τη Ρουμανία, την Ουκρανία, τη Νικαράγουα, την Κολομβία».

Αποστρατικοποίηση νησιών

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, το άλλο ζήτημα της διαφοράς των δύο χωρών στο Αιγαίο είναι ο εξοπλισμός των νησιών του ανατολικού Αιγαίου. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε από τα την Ελλάδα να αποστρατιωτικοποιήσει τα νησιά. «Σύμφωνα με τη συμφωνία της Βέρνης του 1976, ούτε εμείς ούτε η Ελλάδα διεξάγουμε αυτήν τη στιγμή έρευνες και γεωτρήσεις υδρογονανθράκων πέρα ??από τα χωρικά ύδατα στο Αιγαίο. Τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έχουν τεθεί στο μη στρατιωτικό καθεστώς με τις ειρηνευτικές συμφωνίες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947. Η κυριαρχία έχει μεταβιβαστεί και στην Ελλάδα με την προϋπόθεση να διατηρηθεί αυτό το καθεστώς. Όμως η Ελλάδα εξοπλίζει αυτά τα νησιά από τη δεκαετία του 1960. Τουλάχιστον 16 από τα 23 νησιά είναι εξοπλισμένα. Αυτό αποτελεί απειλή για την ασφάλειά μας. Θέλουμε η Ελλάδα να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο και να αποκαταστήσει το μη στρατιωτικό καθεστώς», ανέφερε.

Τουρκική διαμαρτυρία με επιστολές

Όπως είπε, με τις 3 επιστολές τους στα ΗΕ, επέστησαν την προσοχή στην νομική σχέση μεταξύ του αποστρατικοποιημένου καθεστώτος και της κυριαρχίας. «Αναφέρουμε τις παραβιάσεις που διέπραξε και σε όλα τα διμερή και πολυμερή επίπεδα, διαμαρτυρόμαστε και καταγράφουμε τη στάση μας. Στείλαμε την πρώτη επιστολή στον ΟΗΕ το 2021 και από τότε έχουμε στείλει συνολικά 3 επιστολές. 13 Ιουλίου 2021, 30 Σεπτεμβρίου 2021 και στείλαμε την τρίτη μας επιστολή στον ΟΗΕ στις 17 Σεπτεμβρίου 2022. Σε αυτές τις επιστολές, εφιστήσαμε την προσοχή στη νομική σχέση μεταξύ του Μη Στρατιωτικού Καθεστώτος και της κυριαρχίας. Στο πλαίσιο αυτό, αποκαλύψαμε επίσης ότι το θέμα σχετίζεται με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας. Προβάλαμε τα νομικά μας επιχειρήματα και είμαστε σίγουροι για τα επιχειρήματά μας. Επειδή όμως η Ελλάδα δεν εμπιστεύεται τα δικά της επιχειρήματα, έχει διατυπώσει επιφυλάξεις ως προς τη δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου για το θέμα αυτό. Η απάντηση που μας έδωσαν απέχει πολύ από νομικό περιεχόμενο, αλλά καθαρά πολιτική. καταφεύγει σε αβάσιμα επιχειρήματα όπως ‘Η Τουρκία μας απειλεί. Η Τουρκία έχει βλέμμα στην κυριαρχία μας’».

Η Ελλάδα έχει τρελαθεί

Ο Τούρκος υπουργός υποστήριξε ότι η επιστολή – απάντηση της Ελλάδας, την οποία κατάφερε να στείλει μετά από 8 μήνες περιέχει μαύρη προπαγάνδα. «Αυτός είναι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα αρχίζει ήδη να τρελαίνεται. Μπορεί να στείλει επιστολή στην επιστολή μας oκτώ μήνες αργότερα, αλλά μόνο μετά από οκτώ μήνες, μια επιστολή που δεν έχει νομικό περιεχόμενο και περιέχει εντελώς μαύρη προπαγάνδα. Οκτώ μήνες δεν ξέρει τι να κάνει».

Κυριαρχία νησιών

Το θέμα της κυριαρχίας των νησιών ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου το χαρακτήρισε ένα ευαίσθητο θέμα στην ατζέντα της Τουρκίας. «Μια άλλη διαφωνία σχετικά με το Αιγαίο είναι το θέμα της κυριότητας κάποιων νησιών, βραχονησίδων και βράχων. Αυτό είναι ένα ευαίσθητο θέμα που βρίσκεται πάντα στην ατζέντα της Τουρκίας. Αυτό το νομικό ζήτημα, που ήρθε στην ημερήσια διάταξη της κοινής γνώμης με την κρίση των Ιμίων το 1996, αφορά την ερμηνεία των διατάξεων των συμφωνιών της Λωζάνης και των Παρισίων για την κυριαρχία των νησιών και των βραχονησίδων. Δηλαδή, μιλάμε για νησιά, βραχονησίδες και βράχους των οποίων η ιδιοκτησία είναι άγνωστη με αυτές τις συμφωνίες. Εμείς λέμε το εξής στην Ελλάδα από την κρίση των Ιμίων του 1996: Δεν αναγνωρίζουμε κανένα από τα υπάρχοντά σας στα νησιά, βραχονησίδες και βράχους που δεν σας δίνονται ξεκάθαρα και κατηγορηματικά με συμφωνίες. Για αυτά δεν υπάρχουν νομικές συνέπειες. Εάν η Ελλάδα, μαζί με άλλα ζητήματα, είναι έτοιμη να επιλύσει αυτά τα ζητήματα ειρηνικά, λέμε επίσης πάντα ότι είμαστε έτοιμοι να επιλύσουμε αυτά τα ζητήματα ειρηνικά. Όταν έρθει η μέρα, οι προειδοποιήσεις που κάνουμε σήμερα θα είναι φυσικά ανάμεσα στα νομικά μας επιχειρήματα», δήλωσε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ελληνική υποστήριξη στους τρομοκράτες

Από την άλλη, η Ελλάδα συνεχίζει να αποτελεί ασφαλές καταφύγιο για τρομοκρατικές οργανώσεις όπως η FETO, το PKK και η DEAS-KPC, ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ. «Από το 2019, η Ελλάδα δεν έχει απαντήσει στην πρότασή μας για σύσταση κοινής ομάδας εργασίας για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. Δυστυχώς, η Ελλάδα συνεχίζει την απάνθρωπη και παράνομη μεταχείριση των μεταναστών, ειδικά εκείνων που θέλουν να φτάσουν στα ελληνικά νησιά του Αιγαίου ή να φτάσουν στα σύνορα, αντί να συνεργαστούν για την παράνομη μετανάστευση. Αυτά δεν αποτελούν μόνο δηλώσεις μας. Αυτά βρίσκονται στις εκθέσεις των οργανισμών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε αποφάσεις του ΕΔΑΔ. Τι προτίμησε να κάνει η Ελλάδα όταν παρουσιάστηκαν αυτά; Προσπάθησε να μας ρίξει λάσπη, προβαίνοντας μια εκστρατεία αμαύρωσης με ψεύτικες φωτογραφίες και πληροφορίες. Φυσικά κι εμείς τους απαντήσαμε με έγγραφα», ανέφερε.

Η δυτική Θράκη καταπιέζεται

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου έκανε λόγο ακόμη και για «εμφανείς καταπιέσεις στην τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη». «Η Ελλάδα παραβιάζει τα δικαιώματα και τις ελευθερίες της μειονότητάς μας, που κατοχυρώνονται με συμφωνίες, ειδικά στη Λωζάνη. Αρνείται την τουρκική ταυτότητα της μειονότητας. Ως προς αυτό, δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ εδώ και 15 χρόνια. Δεν εφαρμόζει δηλαδή τις αποφάσεις του δικαστηρίου υπέρ της μειονότητας. Μιλάμε για την υπόθεση του Bekir Usta και άλλων κατά της Ελλάδας. Δεν αναγνωρίζει τους μουφτήδες της μειονότητας. Δηλαδή δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους μουφτήδες. Σκεφτείτε! Σήμερα η Τουρκία να μην αναγνώριζε την εκλογή του Ελληνορθόδοξου Πατριάρχη (σ.σ. Οικουμενικού Πατριάρχη).

Από την άλλη, ενώ ανοίγουμε σχολεία για 4 άτομα, για 4 μαθητές, στο νησί (σ.σ. Ίμβρος), η Ελλάδα κλείνει τα τουρκικά σχολεία. Αφήστε το ότι δεν επιτρέπεται στα ιδρύματα να χρησιμοποιούν τη λέξη 'τούρκος' στις επιγραφές τους, προσπαθούν να καταστρέψουν τα ιδρύματα. Μέχρι να ανοίξει ένα τζαμί χωρίς τρούλο και μιναρέ πριν από δύο χρόνια, η Αθήνα ήταν η μόνη πρωτεύουσα στην Ευρώπη χωρίς τζαμί. Στη διοικητικό αυτού του τζαμού βρίσκονται 9 άτομα. Ποιος βρίσκεται στη διαχείριση αυτού του τζαμιού; Μαντέψτε. Ποιος πρέπει να είναι; Μουσουλμάνοι, σωστά; Από τα 9 άτομα, οι 5 είναι ελληνορθόδοξοι και οι 4 μουσουλμάνοι. Φανταστείτε λοιπόν η Τουρκία να διορίζει μουσουλμάνους ή ιμάμηδες στο διοικητικό μιας εκκλησίας εδώ», υποστήριξε.

Περιοχές έρευνας και διάσωσης

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε πως «εάν η Ελλάδα είναι έτοιμη να επιλύσει αυτά τα ζητήματα με ειρηνικά μέσα, εμείς λέμε πάντα ότι είμαστε έτοιμοι για ειρηνική επίλυση» Υποστήριξε ότι οι περιοχές εξυπηρέτησης στο Αιγαίο είναι επίσης θέμα διαφωνίας. «Στην πραγματικότητα, δεν πρέπει να είναι. Ζητήματα όπως το FIR, η έρευνα και διάσωση και NAVTEX είναι η αιτία της σύγκρουσης, επειδή η Ελλάδα τα βλέπει αυτά ως περιοχή κυριαρχίας, όχι ως περιοχή εξυπηρέτησης, και αποφεύγει τη συνεργασία. Αυτή η στάση της Ελλάδας είναι στην πραγματικότητα ενάντια στο διεθνές δίκαιο. Εμείς δηλώσαμε τις δικές μας περιοχές, φυσικά, όταν η Ελλάδα αρνήθηκε να συνεργαστεί. Το εφαρμόζουμε. Μπορείτε να τις (περιοχές) δείτε και στους χάρτες. Όμως λέμε ότι είμαστε έτοιμοι για συνεργασία... διότι πρόκειται για εξυπηρέτηση. Πάντα λέμε ότι είμαστε έτοιμοι. Το λέμε και στην Ελλάδα. Το λέμε και στη διεθνή κοινότητα. Υπάρχουν σύνθετα προβλήματα που συμπλέκονται έτσι στο Αιγαίο. Προσπάθησα να τα συνοψίσω εν συντομία».

Η Ελλάδα προετοιμάζεται για επίθεση;

Σε ερώτηση για πιθανή επίθεση της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε: «Η προετοιμασία της Ελλάδας για επίθεση εναντίον μας είναι σαν η Ελλάδα να τρώει τα μυαλά της με τυρί και ψωμί. Λέμε στην Ελλάδα. Μην κοιτάτε ποιος είναι πίσω σας. Κοιτάξτε ποιον έχετε απέναντί σας», χαρακτηρίζοντας την Ελλάδα ανειλικρινή, ενώ την κατηγόρησε ότι είναι εκείνη που τροφοδοτεί την ένταση κι όχι η Τουρκία, η οποία δεν το έχει ανάγκη, όπως είπε. «Εμείς δεν είμαστε αναιδείς και ψεύτες σαν την Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.

Γιατί δεν επιλύονται οι διαφορές;

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ισχυρίστηκε ότι ο λόγος που δεν επιλύονται οι διαφορές στο Αιγαίο είναι επειδή η Ελλάδα δεν συζητά κανένα άλλο θέμα πλην της υφαλοκρηπίδας. Κατηγόρησε επίσης την Ελλάδα ότι μπλοκάρει την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διεθνούς δικαστηρίου και ότι έχει διατυπώσει επιφυλάξεις για την υποχρεωτική δικαιοδοσία του σε σχέση με τον καθορισμό του εναέριου χώρου, τον αφοπλισμό και την οριοθέτηση θαλάσσιων δικαιοδοσιών.

«Δυστυχώς, τα προβλήματα του Αιγαίου δεν μπορούν να λυθούν για τους εξής λόγους:

Ο πρώτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα βλέπει το Αιγαίο ως ελληνική θάλασσα. Αγνοεί τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας. Γι' αυτό η Ελλάδα δεν προσεγγίζει κανένα έργο συνεργασίας με την Τουρκία στο Αιγαίο.

Ο δεύτερος λόγος είναι ότι η Ελλάδα αγνοεί άλλες διαφωνίες του Αιγαίου εκτός της υφαλοκρηπίδας. Αυτό το λέει σε διερευνητικές συνομιλίες, σε συμβουλευτικές συνομιλίες. Σε αυτές τις συμβουλευτικές συναντήσεις, που αναβίωσαν μετά από μια πενταετία, άρχισε να λέει 'δεν μιλώ για τίποτε άλλο πέρα από την υφαλοκρηπίδα στο Αιγαίο'. Προσθέτουμε λοιπόν στην ημερήσια διάταξη τα θέματα παραβίασης αυτών των Νησιών του Μη Στρατιωτικού Καθεστώτος. 'Όχι. Δεν μιλάω γι' αυτό’. λέει. ‘Δεν μιλάω για τη γραμμή FIR. Δεν μιλάω για θέματα υπηρεσιών’. Ας μιλήσουμε για τον εναέριο χώρο. ‘Ούτε και γι’ αυτό μιλάω’. ‘Μιλάω μόνο για ένα πράγμα’, λέει. Ωστόσο, η επίλυση ενός προβλήματος δεν αίρει την ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Όλα αυτά τα προβλήματα πρέπει να λυθούν μαζί. Αυτή δεν είναι μια νομικά και πολιτικά βιώσιμη στάση. Το λέμε και στην Ελλάδα. Ο τρίτος λόγος είναι ότι η Ελλάδα μπλοκάρει τον διεθνή δικαστικό δρόμο για λύση. Η Ελλάδα έχει διατυπώσει επιφυλάξεις ως προς την υποχρεωτική δικαιοδοσία του διεθνούς δικαστηρίου για τις τρεις διαφωνίες του Αιγαίου. Για τα σύνορα του εναέριου χώρου, τον αφοπλισμό και την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών, λέει ότι ‘δεν αναγνωρίζω τις αποφάσεις που παίρνετε’. Αλλά όταν ακούμε τον Δένδια, όταν ακούτε τον Μητσοτάκη, όταν ακούτε τους Έλληνες, μιλάνε πάντα για το διεθνές δίκαιο. Εμφανίζεται 2-3 φορές σε μια πρόταση. Σε μεγάλες προτάσεις. Μιλούν πάντα για δημοκρατία και διεθνές δίκαιο. Όταν κάνουμε αυτή την ερώτηση, δεν μπορούν να απαντήσουν. Προσπαθούν να το ξεπεράσουν στην απάντησή τους. Εν τέλει, η Ελλάδα, δυστυχώς, δεν είναι ειλικρινής και έντιμος. Θα ήθελα να το πω ανοιχτά και ξεκάθαρα για άλλη μια φορά. Δεν είναι ειλικρινείς και έντιμοι. Η Ελλάδα είναι η πλευρά που προσπαθεί να εμφανιστεί στο πλευρό του δικαίου και μπλοκάρει ουσιαστικές διαπραγματεύσεις και τον διεθνή δικαστικό δρόμο για λύση. Αντί για λύση, η Ελλάδα ελπίζει ότι υποστηρίζοντας από την ΕΕ και τρίτες χώρες θα μας κάνει να αποδεχθούμε τις μαξιμαλιστικές της θέσεις. Δυστυχώς, η ΕΕ και ορισμένες χώρες-μέλη της ΕΕ μεταφέρουν επίσης νερό στο μύλο της Ελλάδας με αυτή την έννοια. Αγνοεί ακόμη και τα βήματά της που αντιβαίνουν στο διεθνές δίκαιο. Υποστηρίζει επίσης αυτά, συμπεριλαμβανομένης της συμπεριφοράς κατά μεταναστών που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τα υποστηρίζει ξεκάθαρα. Υπάρχουν χώρες που τα υποστηρίζουν. Δεν είμαστε αυτοί που τροφοδοτούνται από την ένταση. Δεν χρειαζόμαστε ένταση. Σήμερα, είμαστε ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που αγωνίζονται για την ειρήνη στον κόσμο, για την παγκόσμια ειρήνη και σταθερότητα, υπό την ηγεσία του Προέδρου μας Ερντογάν. Υπάρχουν ήδη πολλά προβλήματα γύρω μας. Υπάρχουν θέματα. Με άλλα λόγια, το 60% των συγκρούσεων και εντάσεων είναι γύρω μας. Αλλά δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την Ελλάδα. Εάν η Ελλάδα είχε πρόθεση να αποκλιμακώσει τις εντάσεις, θα είχε καταρχήν προσέλθει στις συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Η Ελλάδα είναι αυτή που παγώνει τις συνομιλίες για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των στρατιωτών, και υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και σε διμερές επίπεδο».

Ανατολική Μεσόγειος και Καστελόριζο

Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι το άλλο σημαντικό ζήτημα είναι οι θαλάσσιες αρμοδιότητες στην ανατολική Μεσόγειο. «Υπάρχουν 2 βασικά θέματα εκεί», είπε ο Τσαβούσογλου. Τα δικαιώματα της Τουρκίας εκεί αλλά και των Τ/Κ.

«Ούτε με το δίκαιο συνάδει, ούτε με τη λογική να ζητούν υφαλοκρηπίδα 40 χιλιάδων τ.χλμ. υφαλοκρηπίδα για ένα νησί 10 τ.χλμ όπως είναι το Καστελόριζο, το οποίο απέχει 580 χλμ. από την Ελλάδα και 2 χλμ. από την Τουρκία. Τέτοιο παράδειγμα δεν υπάρχει στον κόσμο», ανέφερε. Υποστήριξε ότι η Ελλάδα έχει την ικανότητα να εξηγεί πόσο δίκιο έχει ακόμη και όταν έχει άδικο. «Εμείς τέτοια ικανότητα δεν την έχουμε, χρειάζεται να μπορεί κανείς να λέει ψέματα, όπως η Ελλάδα. Εμείς αυτό δεν μπορούμε να το κάνουμε», υποστήριξε ο Τούρκος υπουργός. Κατηγόρησε επίσης τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας για ανειλικρινή στάση, ενώ δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει δεχτεί τις συμφωνίες ΑΟΖ της Κύπρου με Αίγυπτο, Λίβανο και Ισραήλ.

Ο Τούρκος υπουργός είπε ακόμη ότι στην ανατολική Μεσόγειο, είναι έτοιμοι να συνεργαστούν με όλους πλην της ‘νοτίου Κύπρου’ όπως αποκάλεσε την Κυπριακή Δημοκρατία, επειδή «οι συνομιλητές εκείνων είναι η ‘ΤΔΒΚ’», υποστήριξε. «Πρώτα ας συμφωνήσουν μεταξύ τους για τον δίκαιο διαμοιρασμό και μετά όλοι μαζί να συνεργαστούμε», ανέφερε.

Γεωτρήσεις

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι συνεχίζουν τις γεωτρήσεις στην ανατ. Μεσόγειο, αλλά σε εκείνους που ρωτούν γιατί δεν πηγαίνουν σε περιοχές πιο κοντά στην Κύπρο, απάντησε ότι οι γεωτρήσεις γίνονται προς το παρόν μόνο σε περιοχές που υπάρχουν στοιχεία και δεδομένα από τα ερευνητικά πλοία. Ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιήσει 8 γεωτρήσεις στις «περιοχές της ΤΔΒΚ» και πως αυτή τη στιγμή πραγματοποιείται η 9η. Όπως είπε, οι εργασίες θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα.

Κύπρος

«Η Κύπρος δεν είναι ένα ελληνικό νησί», υποστήριξε και κατηγόρησε την Ε/κ πλευρά ότι δεν θέλει να μοιραστεί την εξουσία με τους Τ/Κ. Επανέλαβε ότι η Κύπρος αποτελεί εθνική υπόθεση της Τουρκίας, ενώ κατηγόρησε τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι άλλα λέει μέσα στις συναντήσεις και άλλα έξω. «Μέσα λέει ότι η λύση δύο κρατών είναι καλύτερη, έξω λέει άλλα», είπε ο Τούρκος υπουργός. «Γι’ αυτό και το 2021 ο Τ/Κ ηγέτης Ερσίν Τατάρ πρότεινε τη λύση της κυριαρχικής ισότητας και του καθεστώτος διεθνούς ισότητας. Υποστηρίζουμε τη πρόταση Τατάρ», ανέφερε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και υπενθύμισε την έκκληση του Ταγίπ Ερντογάν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ για αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Σχέσεις με Αίγυπτο: Το τανγκό θέλει δύο

Σχολιάζοντας για πρώτη φορά τις σχέσεις με την Αίγυπτο, μετά τις δηλώσεις του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ, Σάμεχ Σούκρι, ο Τσαβούσογλου είπε ότι «δεν είμαστε εμείς ο λόγος για την αργή πρόοδο της διαδικασίας. Η συμφωνία υδρογονανθράκων με τη Λιβύη δεν είναι εναντίον της Αιγύπτου. Από την άλλη μας, γνωρίζουμε ότι η Αίγυπτος είναι σημαντική χώρα για τον αραβικό κόσμο, για την Αφρική, για τη Μεσόγειο και μία συνεργασία Τουρκίας-Αιγύπτου θα έχει επίσης θετική επίδραση στην περιοχή. Είμαστε ειλικρινείς όσον αφορά την εξομάλυνση των σχέσεων, αλλά στη διπλωματία υπάρχει ένας όρος, το τανγκό θέλει δύο».

Πηγή: ethnos.gr