Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 2020
x

ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ: ΕΜΕΙΣ ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΣΕΒΟΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ


Βαριές κατηγορίες επιρρίπτει ο τούρκος υπ. Εξωτερικών στην ΕΕ και τη Γερμανία για αθέτηση υποσχέσεων ως προς τη συμφωνία για το προσφυγικό.

Η κρίση στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας συνεχίζεται ακόμα και μετά την αποφυλάκιση του τουρκικής καταγωγής δημοσιογράφου και ανταποκριτή της Die Welt Ντενίζ Γιουτσέλ, o οποίος κρατούνταν πάνω από ένα χρόνο σε τουρκική φυλακή. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστηρίζει ότι οι συλλήψεις δεν γίνονται χωρίς λόγο και ότι άπτονται των αρμοδιοτήτων της δικαιοσύνης και όχι της πολιτικής. «Τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις μας πέρασαν πολλά σκαμπανεβάσματα, αλλά καταβάλαμε συνεχώς προσπάθειες να τις βελτιώσουμε», υπογραμμίζει στη συνέντευξη ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών. «Κυρίως με τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ (ΣΣ πρώην υπουργός Εξωτερικών από το SPD)  συνεργαστήκαμε με ειλικρίνεια σε επίσημες συναντήσεις αλλά και εκτός. Γιατί να φυλακίζουμε χωρίς λόγο ανθρώπους με γερμανική και τουρκική υπηκοότητα; Αυτό δεν σχετίζεται με την πολιτική, αλλά με τη δικαιοσύνη. Όταν διαπιστώνουμε στήριξη της τρομοκρατίας, τότε ενεργοποιείται η δικαιοσύνη, όπως γίνεται και στη Γερμανία».

«Η ΕΕ δεν τήρησε τις υποσχέσεις της»

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επιβεβαιώνει ότι σημαντικό τμήμα της συνάντησης Μέρκελ-Ερντογάν αύριο στην Κωνσταντινούπολη θα αφιερωθεί στο προσφυγικό, «η κυρία Μέρκελ διαδραμάτισε το πιο σημαντικό ρόλο στη συμφωνία» διαβεβαιώνοντας ότι η χώρα του δέχεται πίσω όλους τους πρόσφυγες που στέλνονται πίσω σε αυτήν. «Αλλά τι κάνει η ΕΕ;» διερωτήθηκε κατηγορώντας ευθέως την ΕΕ ότι δεν τήρησε τις δικές της υποσχέσεις. «Η ΕΕ υποσχέθηκε ότι στο τέλος του 2016 θα πληρώσει τα πρώτα 3 δις ευρώ και στο τέλος του 2018 τα υπόλοιπα 3 δις ευρώ. Τώρα έχουμε αρχές 2020 και δεν έχει ολοκληρωθεί ούτε η πρώτη καταβολή των 3 δις ευρώ. Ποια πλευρά λοιπόν δεν τήρησε τις υποσχέσεις της; Ξέρω ότι η Γερμανία βρίσκεται σε δύσκολη θέση, διότι πολλές χώρες της ανατολικής και κεντρικής Ευρώπης αντιτίθενται στην μετεγκατάσταση προσφύγων εκεί».

Αλλά κατά τον Τσαβούσογλου η ΕΕ αθέτησε τις υποσχέσεις της και ως προς την προσέγγιση της χώρας του στην ΕΕ. «Δεν προχώρησε η διεύρυνση της τελωνειακής σύνδεσης και δεν άνοιξε νέο κεφάλαιο στις προενταξιακές διαπραγματεύσεις. Μόνο και μόνο γι' αυτούς τους λόγους θα μπορούσαμε να ανοίξουμε τα σύνορά μας, και θα είχαμε κάθε δικαίωμα, αλλά δεν το κάναμε. Και ο πρόεδρός μας είπε, τότε πάρτε τους πρόσφυγες – κι εσείς το εκλάβατε ως απειλή; Παρόλα αυτά είμαστε υπέρ της συνέχισης της συμφωνίας».

«Ισχυρή γέφυρα» οι Τούρκοι της Γερμανίας

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ρωτήθηκε και για τους ανθρώπους στη βόρεια Συρία που λόγω των τουρκικών επιχειρήσεων αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις εστίες τους ή εκδιώκονται. Υποστηρίζει ότι ορισμένοι το κάνουν λόγω των μαχών, αλλά ότι η τουρκική επιχείρηση στοχεύει μια τρομοκρατική οργάνωση, που αποτελεί απειλή για όλους και προσπαθεί να διαιρέσει τη Συρία. «Βλέπουμε ως αδελφούς όλους του λαούς που ζουν εκεί χωρίς διάκριση. Δημιουργούμε ζώνες ασφαλείας όχι μόνο για να αποκρούσουμε τους κινδύνους για την Τουρκία, αλλά και για να δημιουργήσουμε ασφαλές περιβάλλον σε όλους όσους κατάγονται από εκεί και θέλουν να επιστρέψουν στις εστίες τους, να μπορούν να ζουν με ασφάλεια, τόσο σύροι εσωτερικοί πρόσφυγες όσο και πρόσφυγες στην Τουρκία».

Ο τούρκος υπουργός θεωρεί τα 3,5 εκατομμύρια Τούρκων που ζουν στη Γερμανία ως ισχυρή γέφυρα προς την Τουρκία. Τους καλεί να ενσωματωθούν καλύτερα στη Γερμανία, να μάθουν γερμανικά. «Αυτοί οι άνθρωποι συμβάλλουν σημαντικά στην οικονομία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό … γι' αυτό η Γερμανία θα πρέπει να δώσει περισσότερες ελευθερίες στο θέμα της διπλής υπηκοότητας».  

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Πηγή: Deutsche Welle
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ