Skip to main content

Τσαβούσογλου: Διάλογος «άνευ προϋποθέσεων» με Ελλάδα και ΕΕ

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών ζήτησε αμερόληπτη στάση από την ΕΕ, υποστηρίζοντας πως η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων.

Να διατηρήσει την αμεροληψία της εν μέσω της διαμάχης Ελλάδας – Τουρκίας ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία πραγματοποίησε τηλεδιάσκεψη, ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας υποστήριξε, σύμφωνα με το kathimerini.gr, ότι η ΕΕ δεν έχει δικαιοδοσία στο ζήτημα των θαλάσσιων συνόρων, ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να μείνει αμερόληπτη στη διαμάχη Αθήνας – Άγκυρας.

Πάντως, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε την ετοιμότητα της τουρκικής κυβέρνησης για έναν «άνευ προϋποθέσεων» διάλογο με την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δείτε ακόμη: Κοινή προειδοποίηση Μητσοτάκη- Μακρόν σε Άγκυρα - Ανακοινώσεις στη ΔΕΘ

Υπενθυμίζεται ότι οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν επί των ελληνοτουρκικών ζητημάτων στη Σύνοδο Κορυφής, η οποία είναι προγραμματισμένη για τις 24 – 25 Σεπτεμβρίου, με την ελληνική πλευρά να επιμένει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Άγκυρας.

Η ένταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου έχει κλιμακωθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, μετά τη διενέργεια σεισμογραφικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές, οι οποίες βρίσκονται –σύμφωνα με την Αθήνα- εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Από την πρώτη στιγμή, στο πλευρό της Ελλάδας τάχθηκε μια σειρά χωρών της ΕΕ, με κυριότερη αυτή της Γαλλίας, η οποία στηρίζει αναφανδόν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα στην περιοχή της Μεσογείου.