Skip to main content

Τσαβούσογλου για Αγία Σοφία:Τελευταία που πρέπει να μιλάει η Ελλάδα

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών ανέβασε τους τόνους, όταν ρωτήθηκε για την αντίδραση της Ελλάδας στο θέμα της Αγίας Σοφίας.

Επιθετικές ήταν οι δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου κατά της Ελλάδας, με αφορμή το θέμα της Αγίας Σοφίας, ενώ επανέλαβε τις θέσεις της Τουρκίας για τη μειονότητα στη Θράκη. Συγκεκριμένα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών, δήλωσε:

«Η τελευταία χώρα που μπορεί να μιλήσει για το θέμα της Αγίας Σοφίας είναι η Ελλάδα. Στο ζήτημα των θρησκευτικών ελευθεριών είναι από τις πιο σκληρές χώρες στον κόσμο. Σήμερα βλέπουμε τις διώξεις που ζουν οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης. Στην Αθήνα δεν έχουν τζαμί και είναι η μόνη πρωτεύουσα. Στη Θεσσαλονίκη δεν έχουν τζαμί. Οι εκλεγμένοι μουφτήδες δεν μπορούν να πάνε σε κηδείες και τιμωρούνται με φυλάκιση. Φανταστείτε να απαγορεύαμε στον Βαρθολομαίο να πάει  σε κηδεία και να τον τιμωρούσαμε».

Στη συνέχεια, ο Τσαβούσογλου ανέφερε πως η Τουρκία θα ενημερώσει την UNESCO για τα βήματα που γίνονται, όσον αφορά την Αγία Σοφία, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Την Παρασκευή το Συμβούλιο της Επικρατείας της Τουρκίας αποφάσισε ότι η μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε μουσείο ήταν παράνομη και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί».

Σύμφωνα με το ΑΠΕΜΠΕ, ο Τσαβούσογλου έκανε την ανωτέρω δήλωση σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κρατικό δίκτυο TRT Haber.

Η UNESCO ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς θα αξιολογήσει εκ νέου το καθεστώς της Αγίας Σοφίας, αφού ο πρόεδρος της Τουρκίας Ερντογάν την ανακήρυξε τζαμί.