Skip to main content

Τσαβούσογλου: Τουρκία και Αίγυπτος πιθανόν να επαναδιορίσουν τους πρέσβεις τους

Οι δύο χώρες είναι πιθανόν να αποκαταστήσουν πλήρως τις σχέσεις τους, μετά από χρόνια εντάσεων δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Η Τουρκία και η Αίγυπτος ίσως αποκαταστήσουν πλήρως τις διπλωματικές τους σχέσεις με την εκατέρωθεν επανατοποθέτηση πρέσβεων, δήλωσε τη Δευτέρα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Σύμφωνα με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, η κίνηση αυτή, ενδέχεται να γίνει «τους προσεχείς μήνες». 

Χθες, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι μια διαδικασία οικοδόμησης σχέσεων με την Αίγυπτο θα ξεκινήσει με τη συνάντηση υπουργών των δύο χωρών και ότι οι συνομιλίες θα εξελιχθούν από εκείνο το σημείο.

Μετά από χρόνια εντάσεων μεταξύ των δύο χωρών, ο Ερντογάν και ο Αιγύπτιος πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι αντάλλαξαν χειραψία στην έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου στο Κατάρ την περασμένη εβδομάδα, κάτι που μεταφράστηκε ως κίνηση της αιγυπτιακής προεδρίας, για νέα αρχή στις διμερείς σχέσεις.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι συνομίλησε με τον αλ Σίσι για περίπου μισή ώρα έως 45 λεπτά στη συνάντηση τους στο Κατάρ.

«Είχαμε στενά εστιασμένες συνομιλίες με τον Σίσι εκεί και είπαμε ας έχουμε τώρα υπουργούς να συνομιλούν (…). Μετά από αυτό, ας διευρύνουμε αυτές τις συνομιλίες», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος, σηματοδοτώντας επίσης την πιθανότητα βελτίωσης των σχέσεων με την αντίπαλο της Άγκυρας, Συρία.

Οι δεσμοί της Άγκυρας με το Κάιρο παραμένουν τεταμένες από τότε που ο Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού της Αιγύπτου, οδήγησε το 2013 την ανατροπή του Μοχάμεντ Μόρσι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος είχε την ισχυρή στήριξη του Ερντογάν.

Πηγή: Kathimerini