Skip to main content

Τσαβούσογλου:Μοιραζόμαστε το φυσικό αέριο ή συνεχίζουμε τις γεωτρήσεις

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ελλάδα.

Διαμοιρασμό των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ ζητά ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, διαμηνύοντας ότι, σε διαφορετική περίπτωση, η Άγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην περιοχή.

«Είτε θα μοιραστεί δίκαια ο πλούτος και θα βρεθεί μια δίκαιη λύση, ή η Τουρκία θα συνεχίσει να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» τόνισε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ επανέλαβε ότι η Αγκυρα θα συνεχίσει τις γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο, σχολιάζοντας ότι αυτές γίνονται στην «υφαλοκρηπίδα της Τουρκίας». «Καμία χώρα ή διεθνής θεσμός δεν έχει δικαίωμα να σχολιάζει για το θέμα αυτό» συμπλήρωσε ο Τσαβούσογλου.

Παράλληλα, εξέφρασε την ελπίδα η νέα ελληνική κυβέρνηση θα βοηθήσει την Τουρκία να διατηρήσει πιο εποικοδομητικές σχέσεις με την Ελλάδα, αναφορικά με το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Υποστήριξε μάλιστα ότι η Αγκυρα θέλει να επιλύσει τις διαφορές με την Ελλάδα στο Αιγαίο και όχι να κλιμακώσει τις εντάσεις.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δεν παρέλειψε να στραφεί και κατά της ΕΕ, καθώς στις Βρυξέλλες γίνεται η πρώτη συζήτηση για τις προτεινόμενες κυρώσεις κατά της Τουρκίας, λόγω των συνεχιζόμενων προκλήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ των κυρώσεων είναι η διακοπή χρηματοδότησης αλλά και επαφών, σύμφωνα με το Bloomberg.

«Τα βήματα που κάνει η ΕΕ εναντίον μας δεν θα βοηθήσουν. Μπορεί να γυρίσουν μπούμερανγκ» σχολίασε ο Τσαβούσογλου.