Skip to main content

Τσεχία: Οι αρχές κατέσχεσαν μάσκες που προορίζονταν για την Ιταλία

Μετά την παρέμβαση της κινεζικής πρεσβείας στην Τσεχία για το περιστατικό, το ΥΠΕΣ αποφάσισε να επιστρέψει την δωρεά σε σύλλογο της Qingtian.

Σάλος προκλήθηκε την Παρασκευή στην Τσεχία όταν οι τελωνειακές αρχές κατέσχεσαν 101.600 μάσκες από την Κίνα, που προορίζονταν για την Ιταλία.

Σύμφωνα με το Global Times ο Σύνδεσμος Κινέζων του εξωτερικού στο Λισούι, επαρχία της ανατολικής Κίνας, ανήρτησε ένα δημοσίευμα στον λογαριαμό του στο WeChat, επικαλούμενο τους Prague Chinese Times που υποστήριζαν ότι τελωνειακοί υπάλληλοι στο Ούστι της Τσεχίας, παρακράτησαν μάσκες επρόκειτο να σταλούν ως δωρεά από τον νομό του Λισούι στην Ιταλία μέσω της Τσεχίας.

Συγκεκριμένα, ανώνυμη πηγή κατήγγειλε στους Prague Chinese Times ότι, λόγω ακυρώσεων πτήσεων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, η συγκεκριμένη παρτίδα με υλικά μεταφέρθηκε μέσω τρένου και έφθασε σε αποθήκη στο Ούστι έως ότου μεταφερθεί σε Κινέζους πολίτες στην Ευρώπη. Η εφημερίδα υπογράμμισε ότι ορισμένα τσεχικά μέσα μετέδωσαν ψευδώς ότι Κινέζοι έμποροι αποθήκευσαν τα υλικά που προορίζονταν για την Ιταλία, προκειμένου να τα πουλήσουν ακριβότερα.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, υπήρχαν δύο παρτίδες με ιατρικά προϊόντα στην αποθήκη στο Ούστι, μια παρτίδα με τις 101.600 που δόθηκαν ως δωρεά στην Ιταλία από την Κίνα και μια παρτίδα με 680.000 μάσκες and 28.000 αναπνευστήρες που εισήχθησαν από τσεχική εταιρεία για να πωληθούν στην τσεχική κυβέρνηση.

Οι τελωνειακοί υπάλληλοι στο Ούστι εντόπισαν τις δύο παρτίδες, ωστόσο, σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, αλλά εκ παραδρομής πήραν και τις δύο παρτίδες μαζί.

Μετά την παρέμβαση της κινεζικής πρεσβείας στην Τσεχία για το περιστατικό, το τσεχικό υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε να επιστρέψει την δωρεά σε σύλλογο της Qingtian, σύμφωνα με την πηγή των Global Times.

Το άρθρο τράβηξε την προσοχή πολλών Κινέζων χρηστών του διαδικτύου, σύμφωνα με το Global Times.