Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021
x

ΤΣΕΛΙΚ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΠΙΔΙΩΚΕΙ ΜΑΞΙΜΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΘΕΣΕΙΣ - ΝΑ ΜΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΤΕΤΕΛΕΣΜΕΝΑ

Ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε πως η Ελλάδα «χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση» - Τι είπε για Τατάρ, S400 και Μακρόν.

Ο μηχανισμός δεν λειτουργεί πολύ αποτελεσματικά, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP), Ομέρ Τσελίκ αναφερόμενος στις επαφές με την Αθήνα, υποστηρίζοντας πως «η Ελλάδα χρησιμοποιεί τις NAVTEX για πολιτική σύγκρουση».

«Εμείς όμως είμαστε ευαίσθητοι και δεν κάνουμε ασκήσεις σε εθνικές εορτές. Το Oruc Reis πραγματοποιεί σεισμική έρευνα μεταξύ 25 Οκτωβρίου και 4 Νοεμβρίου. Η περιοχή απέχει 440 χλμ. από την Ελλάδα και 130 χλμ. από Τουρκία», ανέφερε Σε συνέντευξη Τύπου έπειτα από την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΡ.

Παράλληλα είπε ότι «ορισμένοι νομικοί στην Ελλάδα δηλώνουν επίσης ότι τα επιχειρήματα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο δεν είναι έγκυρα», προσθέτοντας ότι «η Ελλάδα επιδιώκει μαξιμαλιστικές και ριζοσπαστικές θέσεις, αυτό που κάνουμε εμείς είναι να προστατεύουμε τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη γαλάζια πατρίδα μας».

Ο Τούρκος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχουν εκκλήσεις για διαπραγματεύσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα. «Εάν η Ελλάδα υποσχεθεί ότι θα σταματήσει να δημιουργεί τετελεσμένα στο πεδίο, η πόρτα μας είναι πάντα ανοιχτή για διαπραγματεύσεις» είπε ο Τσελίκ, προσθέτοντας πως «όταν η Ελλάδα λέει ότι θα κάνει κάποιες έρευνες στα βόρεια της Κρήτης, παραβιάζει τα δικαιώματα της Λιβύης».

Αναφορικά με τον νεοεκλεγέντα Ερσίν Τατάρ, ανέφερε ότι «οι πολιτικές θέσεις που εξέφρασε ο νέος ηγέτης των Τ/κ «δείχνουν μια νέα και πολύ θετική περίοδο για την υπόθεση της Κύπρου. Η περίοδος των μηνυμάτων που έβλαψαν τους Τ/κ έχει τελειώσει. Το γεγονός ότι ο κ. Τατάρ υπογραμμίζει μια λύση η οποία βασίζεται στις πραγματικότητες δείχνει ότι ξεκινά μια νέα εποχή όσον αφορά την προστασία των δικαιωμάτων της τδβκ στην Ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο Ομέρ Τσελίκ.

Για τους S400, ο εκπρόσωπος του ΑΚΡ είπε ότι οι δοκιμές συνεχίζονται και πως η χρήση του πυραυλικού αυτού συστήματος είναι υποχρέωση της Τουρκίας για την ασφάλειά της. Υποστήριξε ότι δεν είναι μια κατάσταση που είναι ασυμβίβαστη με την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ.

Για τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμμανουέλ Μακρόν ανέφερε ότι «από τότε που η εξωτερική πολιτική του Μακρόν ηττήθηκε η Γαλλία χρησιμοποιεί την γλώσσα της ακροδεξιάς Λε Πεν εναντίον του Προέδρου μας». «Κατά καιρούς, ο Μακρόν λέει ‘προειδοποίησα τον Ερντογάν’. Καμιά από αυτές τις φράσεις δεν είναι σωστές. Ποτέ δεν μπόρεσε ο Μακρόν να κάνει κάτι τέτοιο και δεν μπορεί. Δεν τίθεται θέμα να προειδοποιήσει τον Πρόεδρό μας. Ο κ. Μακρόν γράφει ένα σενάριο και προσπαθεί να το χρησιμοποιήσει ως προπαγάνδα», ανέφερε.

Πηγή:ΚΥΠΕ
A+
A-ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΟΥ ΑΡΘΡΟΥ