Skip to main content

Θεσσαλονίκη: Εκτοξεύτηκαν οι τιμές των ακινήτων στο Φίλυρο

Το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που βρίσκεται στα σκαριά, δημιουργεί προσδοκίες στους ιδιοκτήτες ακινήτων ωθώντας προς τα πάνω τις τιμές.

Μεγάλες προσδοκίες, που μεταφράζονται σε αυξημένες απαιτήσεις από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στο Φίλυρο, τόσο στις τιμές ζήτησης για ενοικίαση, όσο και πώλησης, καταγράφονται το τελευταίο διάστημα.

Ο λόγος, η υπερσύγχρονη νοσοκομειακή μονάδα σε διεθνή πρότυπα, το πάρκο Υγείας και η δομή φιλοξενίας γονέων που περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, στα σχέδια για το νέο Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, που αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά στο Φίλυρο.

Οι νέες προοπτικές ανάπτυξης που εκτιμάται πως θα δημιουργήσει το νέο Παιδιατρικό Νοσοκομείο, φαίνεται να έχουν ανοίξει τις...ορέξεις των ιδιοκτητών, δημιουργώντας μια ανισορροπία στις τιμές των ακινήτων με αποτέλεσμα ακόμη και παρακείμενα οικόπεδα, αντίστοιχων στρεμμάτων να πωλούνται σε εντελώς διαφορετικές τιμές.

Χαρακτηριστική περίπτωση οικοπέδου που πωλείται προς 500.000 ευρώ, την ώρα που ιδιοκτήτης διπλανού οικοπέδου το αποτιμά σε 850.000 ευρώ.

Οι ανοδικές τιμές έχουν επηρέασει ήδη όλους τους τύπους ακινήτων της περιοχής. Σύμφωνα με γνώστες της κτηματαγοράς οι αιτούμενες τιμές ενοικίασης και αγοράς διαμερισμάτων έχουν αυξηθεί κατά 15 έως 20%, ενώ για τις μισθώσεις καταστημάτων κατά 25 με 30%.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Καραπιπέρη, οικονομολόγο MBA, επικεφαλή του τομέα ερευνών και διαπραγματεύσεων του γραφείου Θεσσαλονίκης της Δανός| An alliance member of BNP PARIBAS Real Estate «η δυνητική ευκαιρία που προσφέρει η υλοποίηση του Παιδιατρικού Νοσοκομείου έχει ωθήσει τις τιμές προς τα πάνω. Οι απαιτούμενες τιμές αναμένεται να ισορροπήσουν όταν αρχίσουν να καταγράφονται οι πράξεις των αγοραπωλησιών και όταν κλειδώσει το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του νοσοκομείου. Το στοίχημα είναι βέβαια πως θα υποστηριχτεί το έργο από τις υποδομές που θα υλοποιηθούν».

Αξίζει να σημειωθεί πως προγραμματίζονται παρεμβάσεις σε οδικό δίκτυο μήκους 8,8 χιλιομέτρων, με στόχο την ασφαλή και γρήγορη πρόσβαση στο νοσοκομείο.

Μάλιστα εκτιμάται πως αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα, σύμφωνα με το οποίο η ολοκλήρωση του έργου τοποθετείται τον Οκτώβριο του 2024, δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε κάλυψη των κενών ελεύθερων καταστημάτων, γεγονός που ενδεχομένως, σε δεύτερο χρόνο, να δημιουργήσει την ανάγκη ανάπτυξης νέων εμπορικών χωρών, τύπου big boxes.

Η ευρύτερη περιοχή του Φιλύρου αλλά και το Ρετζίκι αποτέλεσαν την προηγούμενη δεκαετία από τα πλέον αναπτυσσόμενα προάστια της Θεσσαλονίκης, αφού λειτούργησαν ως δέλεαρ για την απόκτηση κατοικίας. Η τιμή πώλησης για τα μεταχειρισμένα διαμερίσματα κυμαίνεται από 650 έως 875 ευρώ ανα τμ, ενώ στις νεότερες της πενταετίας κατοικίες η τιμή  διαμορφώνεται από 1.000 έως 1.400 ευρώ.