Skip to main content

Κορωνοϊός: Το νέο σύμπτωμα που εμφανίζεται σε σοβαρά ασθενείς

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος αναφέρθηκε σε ένα νέο σύμπτωμα που καταγράφεται στον εγκέφαλο σε μερίδα ασθενών που νοσούν σοβαρά από κορωνοϊό.

Σε νέο σύμπτωμα που παρουσιάζει αριθμός ασθενών που νοσούν σοβαρά με κορωνοϊό αναφέρθηκε κατά την τακτική του ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε ο καθηγητής, ένα μικρό υποσύνολο ασθενών με τη νέα νόσο αναπτύσσουν σοβαρές βλάβες στον εγκέφαλο.

«Αν και ο πυρετός, ο βήχας και η δυσκολία στην αναπνοή είναι τα τυπικά χαρακτηριστικά γνωρίσματα της νέας λοίμωξης, υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς που παρουσιάζουν δυσλειτουργία στη νοητική τους ικανότητα, σύγχυση, λήθαργο, επιληψία ακόμη και εγκεφαλικό επεισόδιο» σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας τα συμπτώματα της διαταραχής της όσφρησης και της γεύσης που αναφέρονται όλο και περισσότερο στη σχετική βιβλιογραφία.

Τα νευρολογικά σύνδρομα φαίνεται πως οφείλονται σε προσβολή του εγκεφάλου και των νεύρων του από τον ιό, δηλαδή μία εγκεφαλοπάθεια, εξήγησε ο κ. Τσιόδρας, αναφέροντας πως οι Κινέζοι ερευνητές κάνουν λόγο για επίδραση του ιού στον εγκέφαλο σε έως και 15% των σοβαρά ασθενών.

«Είναι γνωστό στους κλινικούς γιατρούς πως μπορεί ένας ιός να προσβάλλει τον εγκέφαλο και να κάνει κι εκεί φλεγμονή αντίστοιχη με αυτή που προκαλεί σε άλλα όργανα, όπως ο πνεύμονας» σημείωσε ο καθηγητής, συμπληρώνοντας πως η μείωση στα επίπεδα οξυγόνου του αίματος στις σοβαρές περιπτώσεις της νόσου, μπορούν να έχουν επιπτώσεις στη λειτουργία του εγκεφάλου.

«Παρόμοια φαίνόμενα έχουμε και στη γρίπη και αφορούν ιδιαίτερα ηλικιωμένους ανθρώπους ή ανθρώπους που νοσούν σοβαρά από τις ιώσεις» είπε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε πως ελληνική ερευνητική ομάδα ήδη μελετά τις επιπτώσεις του ιού σε κάποια από αυτά τα συμπτώματα.