Skip to main content

Σήμα κινδύνου από Τσιόδρα: Πλέον κάθε κρούσμα κορωνοϊού δίνει άλλο ένα

Ο λοιμωξιολόγος και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το θέμα του κορωνοϊού ανέλυσε τις αιτίες που παρουσιάζεται αύξηση στα κρούσματα του νέου ιού.

Την ανησυχία της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την αυξητική τάση των κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα εξέφρασε κατά τη σημερινή έκτακτη ενημέρωσή του ο λοιμωξιολόγος, εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το ζήτημα, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, η αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται μεταξύ άλλων στην αύξηση των ασυμπωματικών φορέων που, όπως προκύπτει από τις σχετικές καμπύλες, υπάρχει μετατόπιση των θετικών κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες τους τελευταίους δύο μήνες, στην αύξηση του αριθμού των ενεργών εστιών στη χώρα αλλά και στην αύξηση της μεταδοτικότητας σε συνθήκες υψηλού συγχρωτισμού.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε πως από τον γάμο που έγινε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε εστία μετάδοσης του ιού προέκυψαν μέχρι στιγμής 45 κρούσματα, ενώ από τον γάμο στην Αλεξανδρούπολη έχουν βρεθεί 22 άτομα θετικά στον ιό.

Ακόμη, εστία μετάδοσης του ιού αποτέλεσε κρεατοβιομηχανία όπου έχουν καταγραφεί 35 κρούσματα μέχρι στιγμής καθώς και εστιατόριο-μπαρ με καταγεγραμμένα 7 κρούσματα.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ πρόσθεσε μάλιστα πως τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων από τους προηγούμενες μήνες, «κάτι που είναι λογικό μετά το άνοιγμα των συνόρων», αλλά και αύξηση εγχώριων κρουσμάτων. Από το διάστημα, είπε χαρακτηριστικά, 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου, από τα 113 κρούσματα στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη μόλις το 10% ήταν εισαγόμενα.

Αντίθετα, στα καλά νέα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, είναι οι περιορισμένες εισαγωγές στα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και το γεγονός πως το σύστημα υγείας δεν έχει δεχθεί μεγάλη πίεση.

«Η παρουσία μου δείχνει ότι υπάρχει κίνδυνος, κρούω κόκκινο καμπανάκι» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας επίσης ότι όλοι, ακόμα και οι νεότερες ηλικίες, κινδυνεύουν από τον ιό, και τόνισε ότι χρειάζεται εγρήγορση και προσοχή από όλους.

«Δεν ήρθα για να επαναλάβω κανένα μήνυμα προς όλους εσάς.  Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι σωστή συμπεριφορά και το αποδείξατε. Γνωρίζετε πολύ καλά τι είναι προστασία των ευπαθών ομάδων. Το αποδείξατε. Το ζήσαμε. Βιώσαμε τους καρπούς αυτής της επιτυχημένης προσπάθειας. Η Δημόσια Υγεία θα συνεχίσει την στρατηγική του αυξημένου ελέγχου», σημείωσε ο κ. Τσιόδρας.

Ανέφερε ότι αυτό το καλοκαίρι δεν είναι το ίδιο και κάλεσε όλους να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα «ώστε να προστατεύσουμε τον εαυτό μας, τους αγαπημένους μας, γνωστούς και άγνωστους, τους ανθρώπους που είναι  στον περίγυρό μας. Τις επόμενες εβδομάδες ελπίζω να μην λυγίσουμε και να τα καταφέρουμε. Εξαρτάται από την συμπεριφορά όλων μας».

Ο κ. Τσιόδρας μετέφερε την ανησυχία της επιστημονικής επιτροπής, η οποία συνεδριάζει συνεχώς και εισηγείται σε δύσκολα θέματα που αφορούν την επιστροφή στην κανονικότητα και όπως είπε έχει ομόφωνα τοποθετηθεί για την χρήση των μασκών και την ωφέλεια από αυτές. Όπως τόνισε «η χρήση της πρέπει να γίνεται σωστά, τα επιστημονικά δεδομένα την καθιερώνουν και την επιβάλλουν, ιδιαίτερα όταν δεν μπορούν να τηρηθούν οι αποστάσεις». Υπογράμμισε ότι η μάσκα είναι πιο αποτελεσματική από την χρήση ασπίδας.