Skip to main content

Τσιόδρας: Αναγκαίο κακό η μάσκα - Το προσωπικό μας lockdown

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας σημείωσε πως η μάσκα αποτελεί ένα μαχαίρι με δύο όψεις, ενώ έδωσε και συμβουλές σε γονείς για τη χρήση της από παιδιά.

Ως αναγκαίο κακό χαρακτήρισε τη χρήση μάσκας ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη νέα πρώτη του τηλεοπτική ενημέρωση.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, η μάσκα είναι ένα μαχαίρι με δυο όψεις, γιατί αφενός χρησιμοποιείται σε νοσοκομεία, από γιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και παιδιά που πρέπει να ενισχύσουν την άμυνά τους, όπως τα παιδιά που έχουν καρκίνο, αφετέρου όμως πρέπει σε αυτή τη φάση να χρησιμοποιηθεί ως προσωπικό lockdown για τον καθένα, «παρά τα επιστημονικά επιχειρήματα εναντίον της - λόγω της κακής και μη σωστής χρήσης της και λόγω του ότι παρέχει μία εσφαλμένη ασφάλεια».

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε αρκετές φορές πως η μάσκα χρησιμοποιείται ως επιπρόσθετο μέτρο για την προστασία από τον κορωνοϊό, ενώ μίλησε και για την επαναλειτουργία των σχολείων και την υποχρεωτική χρήση της από μαθητές και μαθήτριες.

«Τα παιδιά θα ωφεληθούν περισσότερο από τη λειτουργία του σχολείου από το να μείνουν σπίτι» σημείωσε ο καθηγητής, τονίζοντας πως η κοινωνική και συναισθηματική ολοκλήρωση παιδιών δεν μπορεί να αντικατασταθεί με αποκλειστική εξ αποστάσεως διδασκαλία. Παράλληλα, σημείωσε, όπως έχουν δείξει έρευνες η αναστολή λειτουργίας αν δεν συνδυάζεται με άλλα μέτρα δεν συμβάλει στη μείωση της διασποράς του κορωνοϊού.

Κάνοντας ειδική αναφορά στα μικρά παιδιά και ιδιαίτερα τα νήπια, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε πως η χρήση της έχει πολλαπλά εφαρμοστικά προβλήματα, γι αυτό πρότεινε οι εκπαιδευτικοί να δίνουν τη δυνατότητα στα παιδιά για ένα «διάλειμμα μάσκας».

«Το παράδειγμα στα παιδιά το δίνουμε οι υπόλοιποι» πρόσθεσε σε άλλο σημείο και υπογράμμισε την ανάγκη η εξοικείωση με τη μάσκα να γίνει πριν την έναρξη των σχολείων, προκειμένου να μην φανεί στους μαθητές ως ένα ακόμη βάρος στο σχολικό περιβάλλον. Τόνισε ακόμη την ανάγκη της επιβράβευσης, ενώ κάλεσε τους γονείς να μην περάσουν στα παιδιά τον δικό τους φόβο και ανησυχία.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε ότι τα μονοκλωνικά αντισώματα χρησιμοποιούνται πλέον ως θεραπεία, ενώ εξετάζεται και ο ρόλος τους στην παραγωγή εμβολίου.

Όπως είπε, αποτελέσματα από μελέτες για το εμβόλιο αναμένονται μέσα στον Οκτώβριο. «Δεν θα ήθελα να δω το εμβόλιο ως αφορμή πολιτικής αντιπαράθεσης» υπογράμμισε ακόμη, τονίζοντας ότι ήδη κυκλοφορούν πολλά σχετικά fake news ανά τον κόσμο.

Μιλώντας για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας σημείωσε ότι το 27% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων τον Αύγουστο ήταν ασυμπτωματικοί και πως απασχολεί τους ειδικούς η επιδημία σε κλειστές δομές, καθώς τον Αύγουστο σημειώθηκαν 137 κρούσματα.

Στο πλαίσιο αυτό μίλησε για δυναμική διασπορά του ιού.