Skip to main content

Τσιόδρας: Ανώφελα τα τεστ αντισωμάτων για κορωνοϊό στην παρούσα φάση

Ο καθηγητής λοιμωξιολόγος τόνισε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι ακριβή στη φάση που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η πανδημία του κορωνοϊού.

Τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το κοινό, τόνισε κατά τη σημερινή του ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Όπως είπε, τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι ακριβή στην παρούσα φάση της πανδημίας και κάποιος που μπορεί να έχει τον ιό, ενδέχεται να βγει αρνητικός καθώς δεν έχει προλάβει ο οργανισμός του να αναπτύξει αντισώματα. «Είναι αυτό που λέμε διασταυρούμενη αντίδραση» σημείωσε ο καθηγητής, προσθέτοντας σε άλλο σημείο πως ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, μπορεί να δώσει λάθος μήνυμα και ο ασθενής να διασπείρει τον κορωνοϊό σε άλλους. Παράλληλα, είπε πως σε τέτοια τεστ ενδέχεται κάποιος να βγει θετικός, ωστόσο να μην έχει τον ιό, αλλά να έχει νοσήσει από άλλον κορωνοϊό, «ξαδερφάκι» του Covid-19.

Διαβάστε: Κορωνοϊός: Στα 966 τα κρούσματα στην Ελλάδα - 28 οι νεκροί, 66 στη ΜΕΘ

Τα τεστ αντισωμάτων «θα χρησιμοποιηθούν όταν και όποτε χρειαστεί» τόνισε ο κ. Τσιόδρας, λέγοντας πως ο ΕΟΔΥ και τα Πανεπιστήμια θα αξιολογήσουν τα τεστ αυτά για μελλοντική χρήση.

Προς το παρόν, τόνισε ο καθηγητής, χρησιμοποιούνται τα μοριακά τεστ που προτείνονται από διεθνείς φορείς.

Δείτε ακόμη: Αποσωληνώθηκαν τέσσερις ασθενείς με κορωνοϊό στην Ελλάδα