Skip to main content

Τσιόδρας: Ενθαρρυντικά αποτελέσματα από εμβόλιο σε πειραματόζωα

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας ανέφερε πως τα ζώα που εμβολιάστηκαν με μεγάλη δόση κορωνοϊού καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες.

Σε δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Science σχετικά με εμβόλιο σε πειραματόζωα αναφέρθηκε σήμερα ο καθηγητής Λομωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής χαρακτήρισε τα αποτελέσματα ενθαρρυντικά για να βρεθεί εμβόλιο, λέγοντας συγκεκριμένα πως «ένα από τα εμβόλια, που δοκιμάζεται έναντι του νέου ιού αποδείχθηκε αποτελεσματικό για την προστασία πειραματοζώων και η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science, ένα από τα μεγαλύτερης επιστημονικής απήχησης στον κόσμο».

«Είναι η πρώτη αναφορά σε μελέτη με πειραματόζωα που εξετάζει ένα από τα νέα, υποψήφια εμβόλια. Οι ερευνητές απομόνωσαν τον ιό από ασθενείς, τον απενεργοποίησαν και τον χρησιμοποίησαν σαν εμβόλιο σε πειραματόζωα, όπως ποντίκια και πιθήκους. Τα οποία αφού τα μπόλιασαν με δύο διαφορετικές δόσεις, μετά τα μόλυναν με διαφορετικά είδη κορωνοϊών. Τα ζώα που εμβολιάστηκαν με την μεγάλη δόση δεν εμφάνισαν συμπτώματα και καθάρισαν τον ιό από τους πνεύμονες. Το εμβόλιο ήταν ασφαλές και τα δεδομένα αυτά υποστηρίζουν την ταχεία ανάπτυξη εμβολίων για ανθρώπους», είπε.