Skip to main content

ΑΠΘ-Τσιόδρας: Εξαιρετικά αποτελεσματικά τα εμβόλια ακόμα και για τις μεταλλάξεις

Στοιχεία για τη δράση των εμβολίων παρουσίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας στην ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσε το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ

Στοιχεία που δείχνουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων απέναντι σε σοβαρή νόσηση, διασωλήνωση και θάνατο παρουσίασε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας και επικεφαλής της ομάδας ειδικών του υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, σε ενημερωτική εκδήλωση που οργάνωσε σήμερα το τμήμα Ιατρικής του ΑΠΘ με τη συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι το πιο σημαντικό όπλο της επιστήμης στη διαχείριση και αντιμετώπιση της πανδημίας επί του παρόντος είναι ένα αποτελεσματικό και ασφαλές εμβόλιο. Επισήμανε ότι τα εμβόλια παραμένουν εξαιρετικά ασφαλή κάτι που πιστοποιούν πλέον δεδομένα από δισεκατομμύρια χορηγημένες δόσεις, ενώ πρόσφατες δημοσιεύσεις πιστοποιούν την ασφάλεια και σε σχέση με το αναπαραγωγικό ζήτημα, κάτι που απασχολεί πολύ τη νεολαία και τις εγκύους. «Με τα έως σήμερα δεδομένα φαίνεται ότι τα εμβόλια διατηρούν υψηλή αποτελεσματικότητα σε σοβαρή νόσο και θάνατο, όχι μόνο στα αρχικά στελέχη, αλλά και στις παραλλαγές. Μία πληθυσμιακή μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε από τις ΗΠΑ, εκτίμησε ότι τα εμβόλια απέτρεψαν περισσότερες από 3,1 εκ. επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου και περισσότερους από 139.000 θανάτους κατά τους πρώτους πέντε μήνες διαθεσιμότητας. Παρά τη μείωση της προστασίας όσον αφορά τη μόλυνση -αυτό σταδιακά αναμενόταν να συμβεί λόγω της εξέλιξης του ιού- τα εμβόλια εξακολουθούν να προσφέρουν ισχυρή προστασία, η οποία είναι από 5 έως 29 φορές περισσότερη σε σχέση με τους ανεμβολίαστους για σοβαρή νόσο, διασωλήνωση και θάνατο, από 80 έως 90% σε αναλύσεις πρόσφατων δεδομένων από χώρες με ισχυρά εμβολιαστικά προγράμματα, όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς, το Κατάρ, ενώ παρόμοια δεδομένα έχουμε και στην πατρίδα μας», ανέφερε.

Ο καθηγητής τόνισε ότι κρίσιμο ζήτημα είναι ο εμβολιασμός των παιδιών, παρουσιάζονται στοιχεία από μελέτη των ΗΠΑ «Υπάρχει πενταπλασιασμός των νοσηλειών σε παιδιά από το τέλος Ιουνίου μέχρι τα μέσα Αυγούστου, σύμφωνα με δεδομένα των ΗΠΑ που αφορούν στη μετάλλαξη Δέλτα. Υπάρχει δεκαπλασιασμός των νοσηλειών σε παιδιά 0 έως 4 ετών και στους ανεμβολίαστους εφήβους», ανέφερε σημειώνοντας πως πέρα από την ατομική υγεία υπάρχει και το ζήτημα της κοινωνικής αλληλεγγύης, καθώς τα παιδιά έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες.

Σε ό,τι αφορά την τρίτη δόση, καθώς εξετάζεται η πιθανότητα μικρότερης απόκρισης στα εμβόλια των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι θα πρέπει να γίνει στο πλαίσιο της ισονομίας στην πρόσβαση στα εμβόλια και όχι σε βάρος του πλήρους εμβολιασμού των ανεμβολίαστων με δύο δόσεις. Έκανε λόγο για ένα επιστημονικά αντιλεγόμενο ζήτημα, για το οποίο αναμένονται περισσότερα στοιχεία, σημειώνοντας πάντως ότι αδημοσιεύτα δεδομένα από το Ισραήλ δείχνουν μεγάλη προστασία όσον αφορά την επιβεβαιωμένη λοίμωξη και τη σοβαρή νόσο της τάξης του κατά δέκα και 15 φορές περισσότερο. «Είναι κάτι που το παρακολουθούμε και φυσικά πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε σε συνδυασμό με την πρόσβαση στα εμβόλια των φτωχότερων χωρών της Γης. Κάτι που πρέπει να τονιστεί είναι η ανάγκη εμβολιασμού του περιγύρου των ευπαθών ομάδων, για περαιτέρω ενίσχυση της προστασίας τους», πρόσθεσε.

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι ήδη έχουν αρχίσει να δίνονται και οι επίσημες εγκρίσεις σε ένα από τα δύο mRNA εμβόλια και τόνισε πως οι σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή εμβολίων θα βοηθήσουν ιατρική επιστήμη όχι μόνο για την πανδημία αλλά γενικότερα και στην προσπάθεια καταπολέμησης και άλλων νόσων. «Με βάση αυτές τις νεότερες τεχνολογίες έχουμε επιτέλους στα χέρια μας, εάν αυτό κριθεί απαραίτητο, σε πολύ σύντομο διάστημα, σε ένα τρίμηνο, τη δυνατότητα να ανανεώσουμε εμβόλιά μας έναντι τυχόν νέων στελεχών», πρόσθεσε.