Skip to main content

Κορωνοϊός - Τσιόδρας: Η άρση των μέτρων θα θυμίσει μαραθώνιο

Ο καθηγητής επεσήμανε πως διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της πανδημίας, υπογραμμίζοντας πως δεν πρέπει να εφησυχάσουμε.

«Αυτή η διαδικασία θα θυμίσει μαραθώνιο, δεν θα είναι σπιντάρισμα» τόνισε αναφερόμενος στην άρση των μέτρων περιορισμού που έχουν επιβληθεί σε κάποιες χώρες ο καθηγητής λομωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως η Ουχάν, η πόλη από όπου ξεκίνησε ο νέος κορωνοϊός, θα άρει τα μέτρα μετά από τρεις μήνες περιορισμό, την ώρα που ελάχιστες χώρες όπως η Αυστρία και η Δανία συζητούν την άρση των μέτρων και κάποιες όπως η Ιαπωνία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

«Διαφορετικές χώρες είναι σε διαφορετικές φάσεις της επιδημίας» σημείωσε και επεσήμανε: «Χρειάζεται να τηρηθεί μια λεπτή ισορροπία μεταξύ των μέτρων καθώς και των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι ο σχεδιασμός των δράσεων έχει ως καθοριστικό παράγοντα τη διαφύλαξη της υγείας και των υπηρεσιών υγείας για τον πληθυσμό μας».

«Έχει προταθεί πιθανά από κάποιους επιστημονικούς κύκλους του εξωτερικού και η εναλλαγή περιόδων άρσης και εφαρμογής μέτρων ανάλογα με τις ανάγκες υγείας του πληθυσμού» είπε ο καθηγητής, εξηγώντας πως αυτοί οι κύκλοι παρομοιάζουν τον τρόπο για να ξεπεράσουμε την πανδημία σαν την οδήγηση ενός αυτοκινήτου σε ένα μακρύ δρόμο με πολλές στροφές. «Μπορεί να χρειαστεί να φρενάρεις, να αφήσεις τα φρένα, κάποιες φορές ξανά και ξανά ενώ το αυτοκίνητο συνεχίζει να κινείται προς τα εμπρός, χωρίς να τρακάρει, με προσοχή μέχρι να φτάσει με ασφάλεια στον τελικό προορισμό» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας και τόνισε: «Πρέπει να προσέξουμε τις λεπτές ισορροπίες, να μην ανατραπούμε στην πορεία, να μην εφησυχάσουμε με την καλή προς το παρόν εικόνα που βλέπουμε στη χώρα μας. Πολύ γρήγορα αν δεν προσέξουμε μπορεί να αλλάξει».