Skip to main content

Τσιόδρας για Ρομά: Είμαστε αδέλφια, όχι στο μίσος και τις διακρίσεις

Ο καθηγητής εξήρε την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των Ρομά και τόνισε πως ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες εν μέσω της πανδημίας.

Έκκληση να μην γίνονται οι Ρομά αποδιοπομπαίοι τράγοι και στόχος μίσους εν μέσω της πανδημίας απηύθυνε κατά την τακτική του ενημέρωση ο καθηγητής λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα με κυβερνητικό κλιμάκιο τον οικισμό Ρομά στη Λάρισα που έχει τεθεί σε καραντίνα.

Ο καθηγητής χαιρέτισε την υπεύθυνη στάση που κρατούν οι Ρομά στη Λάρισα, παρακαλώντας να συνεχίσουν να τηρούν αυτή τη στάση, τονίζοντας παράλληλα θα συνεχίσουν να έχουν ισότιμη πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όπως και οι υπόλοιπες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

«Δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις, για μίσος, για φόβο, για διχασμό» είπε ο κ. Τσιόδρας αναφερόμενος σε ορισμένα μέσα ενημέρωσης σε άλλες χώρες που αναφέρονται σε αυτούς ως απειλή, επισημαίνοντας πως «αυτό που θα μας βοηθήσει να ξεπεράσουμε αυτή την πανδημία είναι η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ μας».

«Όλοι πρέπει να βοηθήσουμε στην ενημέρωση, τον έλεγχο και την παρακολούθηση της κατάστασης. Είμαστε μαζί τους και είναι μαζί μας, τους ευχαριστούμε» είπε.

Παράλληλα, επικαλούμενος την ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης στις 8 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, εξήρε την ανάγκη να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσης των πολλών, φτωχών και περιθωριοποιημένων Ρομά στην Ευρώπη, να ενισχυθούν τα μέτρα για την καταπολέμηση των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν.

«Φέτος πρέπει να ακουστεί πιο δυνατά. Οι Ρομά ανήκουν στις πιο ευάλωτες ομάδες στην τρέχουσα πανδημία, γιατί ζουν σε υποβαθμισμένες κατοικίες και σε διαχωρισμένους οικισμούς κάτω από αυτούς. Σε πολλά μέρη της Ευρώπης εξακολουθούν αν μην έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό ή αποχέτευση το οποίο καθιστά δύσκολη την εφαρμογή μέτρων υγιεινής, όπως το πλύσιμο των χεριών. Είναι επίσης δύσκολο τα μέτρα κοινωνικής απομάκρυνσης και απομόνωσης να μπορούν να εφαρμοστούν αποτελεσματικά σε υπερπλήρεις κατοικίες» είπε διαβάζοντας την ανακοίνωση.

«Άλλα σημαντικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν στην παρούσα κρίση είναι η απώλεια πηγών καθημερινών εισοδημάτων, όπως βέβαια και για περισσότερους από μας, η μειωμένη πρόσβαση σε κοινωνικές παροχές, οι οποίες συχνά γίνονται και δυσκολότερες με τα μέτρα της απομόνωσης» πρόσθεσε και τόνισε την κατανόηση που επέδειξαν οι Ρομά στη Λάρισα.

Ενδεικτικές της στάσης του κ. Τσιόδρα είναι και οι αναφορές προ λίγων ωρών στον οικισμό των Ρομά στη Λάρισα. «Είμαστε όλοι αδέλφια, μαζί σε αυτό, αδέλφια είμαστε αλλά πρέπει να τηρείτε τα μέτρα και να μένετε σπίτι 14 ημέρες μέχρι να το ξεπεράσετε. Είχαμε κάτι κρούσματα, να βοηθήστε τον κόσμο για να μην έχουμε νεκρούς», ανάφερε χαρακτηριστικά.