Skip to main content

Τσιόδρας για θάνατο 35χρονου στη Θεσσαλονίκη: Οι 4 πιθανές αιτίες

Οι τέσσερις πιθανές εξηγήσεις που έδωσε ο καθηγητής λοιμωξιολόγος για τον θάνατο του 35χρονου στη Θεσσαλονίκη από κορωνοϊό χωρίς υποκείμενο νόσημα.

Στον θάνατο του 35χρονου που υπέκυψε σήμερα στο νοσοκομείο «Άγιος Δημήτριος» στη Θεσσαλονίκη από κορωνοϊό, χωρίς να έχει υποκείμενο νόσημα αναφέρθηκε στην τακτική του ενημέρωση ο καθηγήτης λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.

Διαβάστε σχετικά: Θεσσαλονίκη: Νεκρός από κορωνοϊό 35χρονος χωρίς υποκείμενο νόσημα

Επικαλούμενος μελέτες για τον νέο ιό, ο κ. Τσιόδρας σημείωσε τέσσερις πιθανές αιτίες που ενδέχεται να οδήγησαν στον θάνατο του νέου ανθρώπου.

Όπως τόνισε, κάποιοι ειδικοί θεωρούν πως η αντίδραση του οργανισμού μπορεί να είναι χειρότερη εάν εκτεθεί κάποιος περισσότερο στον ιό. «Εάν ένας ασθενής βήξει δίπλα μου, τότε εγώ θα εισπνεύσω τις υψηλές ποσότητες του ιού», είπε ως παράδειγμα.

Ως δεύτερη πιθανή αιτία έφερε την παρουσία προδιάθεσης σε μία σοβαρή νόσο σε σχέση με τα γονίδια του καθενός, φέρνοντας ως παράδειγμα τον έρπη. «Οι περισσότεροι άνθρωποι τον περνούν ελαφρά ως ένα σπυράκι στο χείλος. Σε κάποιους όμως ανθρώπους που έχουν μεταλλάξεις σε μια από τις πόρτες του ιού στον εγκέφαλο, ο ιός του έρπητα προκαλεί εγκεφαλίτιδα, μια σοβαρή εκδήλωση της νόσου με σοβαρές επιπλοκές και θάνατο» είπε χαρακτηριστικά.

Ένας τρίτος λόγος, εξήγησε ο καθηγητής, είναι η πολυσυστηματική μορφή στα σοβαρά περιστατικά, μία μορφή της νόσου που μπορεί να αφορά τον πνεύμονα ή την καρδιά, που ονομάζεται ιογενής σήψη και οδηγεί σε κατάρρευση του οργανισμού. «Σε κάποιους νέους είναι έντονη αυτή η φλεγμονή. Και η μικρή άμυνα και η πολύ ισχυρή άμυνα μπορεί να βλάψουν σε αυτό τον ιό» είπε.

Μία τελευταία εξήγηση που όπως είπε ο κ. Τσιόδρας είναι πρωτόγνωρη για τους ειδικούς και έχει εκδηλωθεί και στην Ελλάδα, είναι πως κάποιοι σοβαρά ασθενείς με χαμηλά επίπεδα οξυγόνου δεν εμφανίζουν έντονη δύσπνοια, ωστόσο έχουν σιωπηρή χαμηλή οξυγόνωση, την οποία αντιπαρέρχονται και φτάνουν στα τελικά στάδια της ανεπάρκειας των πνευμόνων.

Δείτε ακόμη: Θεσσαλονίκη: Σοκ στη Νεάπολη για τον 35χρονο που πέθανε από κορωνοϊό

Στο σημείο αυτό, ο κ. Τσιόδρας συνέστησε σε όσους έχουν την παραμικρή δυσκολία στην αναπνοή, δύσπνοια ή αυξημένο αριθμό αναπνοών να απευθύνονται σε γιατρούς ιδίως εάν ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες.

Και: Θεσσαλονίκη: Τι εξετάζουν οι γιατροί για τον θάνατο του 35χρονου