Skip to main content

Τσιόδρας: Ήρθε η ώρα να μιλήσει η συνείδησή μας – Μοναδικό όπλο η μάσκα

Καμπανάκι κινδύνου από τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα για τους επόμενους μήνες. Έκκληση να μιλήσει η καρδιά και η συνείδηση των πολιτών για τα μέτρα

Η έκρηξη κρουσμάτων είχε ως αποτέλεσμα να εμφανιστεί εκτάκτως στη σημερινή συνέντευξη Τύπου ο καθηγητής και εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος επιχείρησε στην τοποθέτησή του να μιλήσει στην καρδιά των πολιτών για τήρηση των μέτρων για τον κορωνοϊό.

«Νομίζω περισσότερο από τη γλώσσα των αριθμών, μιλάει η γλώσσα της καρδιάς. Περισσότερο από τη γλώσσα των μέτρων μιλάει η φωνή της συνείδησης. Θέλουμε με τον ηπιότερο δυνατό τρόπο, γιατί είναι αδύνατον να ελεγχθεί η διασπορά του ιού και το βλέπουμε αυτό με τους αριθμούς και δυστυχώς έχουμε πολλούς νεκρούς. Θέλω με ήρεμη συνείδηση ότι δεν χάνουμε την ελπίδα μας. Εξακολουθούμε να παλεύουμε σαν άνθρωποι σαν πολίτες με τα μέτρα εκείνα που μας διευκολύνουν στο να συνεχίζεται η ζωή μας με δύσκολο τρόπο. Το κατανοώ ότι είναι δύσκολο να φοράμε όλοι μάσκα, ή τα μικρά παιδιά. Με μέτρα οριζόντιου τύπου τα οποία όμως επιτρέπουν την κοινωνική ζωή, χωρίς να φτάνουμε στο απαγορευτικό το οποίο έχει τεράστιες συνέπειες για την κοινωνία», υπογράμμισε ο κ. Τσίοδρας.

Όπως σημείωσε ο καθηγητής «ομόφωνα στην Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επιδιώκουν να έχουμε πιο ανεκτά μέτρα, ώστε να συνεχίζεται η κοινωνική ζωή και να αποφύγουμε το lockdown και τις συνέπειες που έχει αυτό».

«Τονίζουμε ότι πρέπει να τηρούνται (τα μέτρα) αλλά δεν μπορούμε να μπούμε στην καρδιά των ανθρώπων, στη συνείδηση, στην προσωπική επιλογή. Θεωρώ ότι η προσωπική επιλογή του καθενός θα παίξει το καθοριστικό ρόλο το πως η πανδημία θα προχωρήσει στην πατρίδα μας», υπογράμμισε.

Ο κ. Τσιόδρας εξέφρασε τη λύπη του που ανεβαίνει η διασπορά και να πιέζεται το σύστημα Υγείας ιδιαίτερα στη Β. Ελλάδα, στην Κεντρική Μακεδονία, στην Ήπειρο. Ξεκαθάρισε ότι το επόμενο διάστημα θα είναι δύσκολο, λέγοντας χαρακτηριστικά: « Έχουμε μπροστά μας ένα Νοέμβριο,έναν δύσκολο Δεκέμβριο και ακόμα πιο δύσκολο Ιανουάριο, που κουβαλάει όμως την ελπίδα του εμβολίου. Και ξέρουμε ότι θα είναι χειρότερα γιατί θα έχουμε και αναπνευστικές ιώσεις. Άρα πρέπει να μιλήσει η φωνή της συνείδηση».

«Η αθώα συμπεριφορά των παιδιών μας, των νέων μας δεν πρέπει συσχετιστεί με μια ενοχοποίηση της μετάδοσης της νόσου σε ευπαθείς ομάδες, σε ανθρώπους αυξημένου κινδύνου».

Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είναι χειρότερα στο δεύτερο κύμα, καθώς έτσι κινούνται οι πανδημίες και μια νόσος στην οποία δεν υπάρχει ανοσία.

«Αυτό που λένε όλοι για την ευθύνη, κουράζει. Είναι η ώρα της συνείδησης, να μιλήσουν οι καρδιές, είναι η ώρα που τα δικά μου λόγια δεν μετράνε τόσο, όσο η δική σας ελεύθερη επιλογή. Και δεν είναι μια επιλογή σκλαβιάς ή δεσμών, είναι μια επιλογή ελευθερίας, ότι αυτή τη στιγμή αυτό θα κάνουμε για να προχωρήσουμε μπροστά», υπογράμμισε.

«Νομίζω σήμερα για να δηλώσω αυτό. Ότι εμείς σαν επιστήμονες είμαστε εδώ παρακολουθούμε τον ιό, προσπαθούμε με όσο το δυνατό λιγότερο περιορισμό να προχωρήσουμε. Δυστυχώς παραβιάζονται οι προσωπικές ελευθερίες, όχι όμως στο επίπεδο στο να αισθανθούμε ανελεύθεροι»,τόνισε ο καθηγητής, αναφέροντας πως η μάσκα είναι η μοναδική μας επιλογή.

Αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς τόνισε ότι είναι ασφυκτικές οι συνθήκες. «Γνωρίζω ότι προσπαθούνε. Εμείς το λέμε συνέχεια ως επιστήμονες. Προσπαθείτε να αποφύγετε το συνωστισμό, φοράτε τη μάσκα σας», ανέφερε ο καθηγητής.