Skip to main content

Τσιόδρας: Κίνδυνος από την ευρεία χρήση μάσκας-Τι πρέπει να προσέχουμε

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι πιο σημαντικά είναι τα μέτρα της υγιεινής των χεριών και η διατήρηση της φυσικής απόστασης.

Νέα ειδική αναφορά στη χρήση της μάσκας από τον γενικό πληθυσμό πραγματοποίησε κατά τη σημερινή ενημέρωση για τον κορωνοϊό ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επισημαίνοντας μάλιστα ότι μπορεί να ενέχει και κινδύνους η χρήση της, ειδικά του εφησυχασμού, ότι δηλαδή όσοι τη φορούν θεωρούν ότι είναι προστατευμένοι.

Ο κ. Τσιόδρας τόνισε πως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε πως η χρήση των μασκών από το γενικό κοινό δεν υποστηρίζεται από τα σημερινά επιστημονικά δεδομένα και φέρει αβεβαιότητες και σημαντικούς κινδύνους.

«Οι κίνδυνοι είναι οι ακόλουθοι: να μολυνθείς δίχως να το θες με το άγγιγμα και την επαναχρησιμοποίηση της μάσκας στο πρόσωπό σου. Δυσκολία στην αναπνοή από τη χρήση μάσκας, ψευδής αίσθηση ασφάλειας η οποία θα οδηγήσει σε λάθος συμπεριφορές όσον αφορά την τήρηση πιο σημαντικών μέτρων, όπως τη διατήρηση της φυσικής απόστασης και της υγιεινής των χεριών και εκτροπή των πόρων από σημαντικότερα μέτρα πρόληψης της υγείας όπως η υγιεινή των χεριών», επισήμανε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας του ΕΚΠΑ.

Μάλιστα ο κ. Τσιόδρας επανέλαβε την τοποθέτηση του ΠΟΥ πως τα πιο σημαντικά μέτρα είναι η αποφυγή κλειστών χώρων, η διατήρηση της απόστασης, η εκτέλεση της υγιεινής των χεριών και η κάλυψη του στόματος όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε.

«Ο ΠΟΥ δεν ήταν απόλυτος στο μήνυμα του και άφησε ένα ανοιχτό ενδεχόμενο να αποφασιστεί το μέτρο χρήσης μάσκας ανάλογα με την πορεία της επιδημίας σε μια χώρα και την εφαρμογή του σε συγκεκριμένους χώρους και πληθυσμούς», σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας χαρακτήρισε το θέμα είναι σημαντικό και είπε πως αύριο θα αναφέρω τις τελικές αποφάσεις όσον αφορά τη χώρα μας μετά την έκτακτη συνεδρίαση της επιτροπής δημόσιας υγείας.